ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ. Η μάχη στα Δερβενάκια

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   Έχω ξαναπεί πως ήρωας δε γεννιέσαι,αλλά γίνεσαι. Διακόσια χρόνια μετά την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης,θεωρώ πρέπον όλοι κι όλες εμείς να αποδίδουμε φόρο τιμής στους προγόνους μας που τόσο γενναία πάλεψαν καί έπεσαν στη μάχη,θυσιάζοντας ακόμη καί την ίδια τους τη ζωή για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα την ελευθερία μας. Ένα ακόμη πολύ καλό ιστορικό μυθιστόρημα που απευθύνεται σε εφήβους ηλικίας 12 ετών καί άνω σας προτείνω σήμερα. Ο λόγος για το νέο βιβλίο της συγγραφέως Ειρήνης Κατσίπη-Σπυριδάκη με τίτλο ''ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ. Η μάχη στα Δερβενάκια". Μία από τις πιο πρόσφατες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Κέδρος. Ένα μυθιστόρημα που από τον τίτλο του,κιόλας,αντιλαμβανόμαστε το τι θα συναντήσουμε μέσα στις σελίδες του. Ένα μυθιστόρημα -σεβόμενο την ακρίβεια των ιστορικών γεγονότων- που παντρεύει αρμονικά την μυθοπλασία με την πραγματική ιστορία του τόπου μας. Μία ιστορία που δεν πρέπει να λησμονηθεί,αλλά να παραμείνει αθάνατη στο πέρασμα των αιώνων.

    Για μένα -μπορεί να είμαι σωστή,μπορεί καί λάθος- είναι διαφορετικό το να διαβάζεις την απλή καταγραφή κάποιων ιστορικών γεγονότων κι άλλο να τη διηγούνται οι πρωταγωνιστές/στριες αυτών. ΄Οταν τα ίδια πρόσωπα της ιστορίας μιλούν,είναι σαν να ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας τα πάντα. Οι μνήμες καί τα συναισθήματα γιγαντώνονται. Οι περιγραφές είναι πιο ρεαλιστικές κι απτές από το αναγνωστικό κοινό. Μπορούμε να πιάσουμε τον παλμό της ιστορίας. Βάζουμε τον εαυτό μας -έστω καί νοερά- στην θέση αυτών των ανθρώπων. Ζούμε εκείνες τις στιγμές μέσω αυτών. Αισθανόμαστε ό,τι αισθάνονται εκείνοι/ες. Αποκτούμε τα ίδια βιώματα. Μαχόμαστε για τα ιδανικά,την αξιοπρέπεια,τη ζωή καί την ελευθερία μας. Όχι,δεν είναι εύκολο να έρχεσαι αντιμέτωπος/η με έναν τόσο μεγάλο κίνδυνο/εχθρό. Είμαστε σαν άλλος Δαυίδ απέναντι στον γίγαντα Γολιάθ. Έτσι ήταν καί οι ξεσηκωμένοι Έλληνες απέναντι στους Τούρκους κατακτητές. Τί ήταν,όμως,αυτό που τους έδινε δύναμη; Η πίστη στον Θεό καί η αγάπη για την πατρίδα.

   ''Τον Ιούλιο του 1822 ο Δράμαλης με μεγάλη στρατιά κατεβαίνει «ατουφέκιστος» στην Πελοπόννησο και η είδηση σκορπίζει πανικό. Φοβισμένοι οι κάτοικοι του Άργους και των γύρω περιοχών εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και αναζητούν καταφύγιο στα βουνά. Ο Αγγελής, ένας νεαρός βοσκός από τον Αχλαδόκαμπο, αρνείται να παραδοθεί στον φόβο. Αν και δεν έχει και τα δυο του χέρια γερά για να κρατήσει τουφέκι, δεν διστάζει να στρατευθεί και να στηρίξει την Επανάσταση. Από τη θέση του παραγιού βοηθά τους αγωνιστές που υπερασπίζονται το κάστρο στην Ακρόπολη του Άργους, εφαρμόζοντας το σχέδιο του αρχιστράτηγου Κολοκοτρώνη. Στόχο τους έχουν να καθηλωθεί ο Δράμαλης στην Αργολίδα, ώστε να κερδίσουν οι Έλληνες χρόνο και να οργανώσουν στρατό. Η πολιορκία του κάστρου είναι ασφυκτική και οι αποκλεισμένοι υποφέρουν από την πείνα και τη δίψα. Όταν αποφασίζουν έξοδο, ο Αγγελής βγαίνει κρυφά και ειδοποιεί τον Κολοκοτρώνη. Έπειτα τον ακολουθεί στα Δερβενάκια. Γίνεται ένας από τους αγγελιαφόρους του και ζει από κοντά τη συντριβή του Δράμαλη και τη μεγάλη νίκη." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Η συγγραφέας μέσα από την υπόθεση του βιβλίου της κάνει μία μνεία στην ένδοξη στιγμή της μάχης στα Δερβενάκια που είχε ως αποτέλεσμα να ανυψωθεί το ηθικό των επαναστατημένων Ελλήνων με σκοπό τη συνέχιση του ξεσηκωμού,αλλά καί το γερό πλήγμα στο γόητρο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ένα καλογραμμένο καί προσεγμένο στις λεπτομέρειες,μα καί στην ηλικιακή ομάδα στην οποία απευθύνεται,κείμενο που διαβάζεται με τον ίδιο ζήλο από την αρχή έως καί το τέλος. Παράλληλα,στις τελευταίες σελίδες περιέχονται ένας χάρτης της περιοχής,το χρονολόγιο της διεξαγωγής των γεγονότων,ένας κατάλογος με πληροφορίες για τα ιστορικά πρόσωπα που θα παρελάσουν μπροστά από τα μάτια μας καί χρήσιμες παιδαγωγικές πληροφορίες. 

   Αγαπημένο μου στοιχείο του βιβλίου καί θα κλείσω την αναφορά μου με αυτό,είναι η παρουσία του βασικού ήρωα,του Αγγελή. Στο πρόσωπό του ενώνονται πολλά ιδανικά,όπως είναι η ανδρεία,η αυτοθυσία,η υπεράσπιση της πατρίδας καί της οικογένειας,το θάρρος,η τόλμη καί το μεγαλείο της ψυχής που άλλοι μεγαλύτεροί του δεν το διέθεταν. Άν καί νεαρός σε ηλικία διέθετε το κάτι παραπάνω. Δε λιποτάκτησε,ούτε επαναπαύτηκε στο πρόβλημα που τον ταλάνιζε. Βλέπετε,κάποιες φορές οι αρτιμελείς μπορεί να είναι λιγότεροι ''επαρκείς'' ψυχικά από τους μη. Η δύναμη της ψυχής δε συνάδει με την σωματική ρώμη καί διάπλαση. Κι ο Αγγελής είναι μία τρανή απόδειξη αυτού. Δείτε το σαν ένα ακόμη σημαντικό μάθημα που λάβατε στη ζωή σας. Εάν έχετε παιδιά σε αυτήν την ηλικία,προμηθευτείτε το βιβλίο. Θα διδαχθούν αρκετά μέσα από αυτό. Εμένα με ικανοποίησε σε μεγάλο βαθμό.

                                                              Καλές σας αναγνώσεις!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΤΣΙΠΗ-ΣΠΥΡΙΔΑΚΗ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΕΔΡΟΣ















ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ. Η μάχη στα Δερβενάκια ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ. Η μάχη στα Δερβενάκια Reviewed by Dominica on Μαΐου 28, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.