ΕΝΑΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΑΙ ΕΚΑΤΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ


    Η σημερινή μου πρόταση για εσάς είναι το βιβλίο του βραβευμένου με Νόμπελ συγγραφέα Λουίτζι Πιραντέλλο,με τίτλο ''ΕΝΑΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΑΙ ΕΚΑΤΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ζαχαρόπουλος. Ένα βιβλίο που θεωρείται ως ένα από τα πιο διαχρονικά έργα της ιταλικής,κλασικής λογοτεχνίας. Ένα βιβλίο,που μέσα από την ιστορία του κεντρικού του ήρωα,o συγγραφέας με ρεαλιστικό,καυστικό ύφος καί την πρέπουσα δόση χιούμορ φέρνει σε αντιπαράθεση το ''φαίνεσθαι'' με το ''είναι''. Άραγε,είμαστε αυτό που πιστεύουμε,αυτό που πιστεύουν όλοι οι άλλοι για εμάς,ή,εντέλει τίποτα από όλα αυτά; Ο λόγος του είναι ευφύς καί στρωτός. Το λεξιλόγιο προσαρμοσμένο στην εποχή την οποία έχει γραφτεί,ενώ παράλληλα είναι γεμάτο από εκφραστικά μέσα καί εικόνες. Ένα κείμενο,στο σύνολό του,ευανάγνωστο κι ενδιαφέρον που εξάπτει την κριτική μας ικανότητα καί σκέψη. Ένα βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη!

 Για περισσότερες λεπτομέρειες σας παραθέτω την περίληψη που κοσμεί το οπισθόφυλλό του:  ''Ποιος πραγματικά είναι ο Βιτάντζελο Μοσάρντα, ο ήρωας του μυθιστορήματος του Πιραντέλλο " Ένας κανένας, εκατό χιλιάδες"; Αυτός που νομίζει ο ίδιος πως είναι, ή αυτός που η γυναίκα του νομίζει πως είναι ή τέλος αυτός που οι άλλοι, όλοι οι άλλοι, οι εκατό χιλιάδες νομίζουν πως είναι; Γιατί οι τελευταίοι αυτοί έχει ο καθένας τους σχηματίσει, με βάση τα εξωτερικά του γνωρίσματα, μια διαφορετική εικόνα του Βιτάντζελο Μοσκάρντα. Ξεκινώντας απ' την αμφισβήτηση αυτή θα προσπαθήσει να συνθέσει μια καινούργια εικόνα του εαυτού του, θα επιχειρήσει μια "παραισθησιακή αναζήτηση" για να συλλάβει μίαν έκφρασή του, θα διαφορετική απ' αυτή που ως τη στιγμή που η γυναίκα του ανακαλύπτει της ιδιαιτερότητα της μύτης του, είχε σχηματίσει για τον εαυτό του."

                                                              Καλές σας αναγνώσεις!


Υ.Γ. Επίλογος: Giovanni Croci


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΛΟΥΙΤΖΙ ΠΙΡΑΝΤΕΛΟ


ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: UNO, NESSUNO E CENTOMILA


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΣΠΗΛΙΩΤΗ-ΑΓΓΕΛΟΥ ΑΓΝΗ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Σ.Ι.ΕΝΑΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΑΙ ΕΚΑΤΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΝΑΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΑΙ ΕΚΑΤΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ Reviewed by Dominica on Μαΐου 28, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.