Άλλη οπτική

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Οι άνθρωποι από την αρχή της δημιουργίας τους ένιωθαν την ανάγκη να πιστεύουν στην ύπαρξη κάποιου ανώτερου όντος,ή,θεού από αυτούς για να μπορούν να δικαιολογούν -ίσως καί να κατανοούν- όχι μόνο τα φυσικά φαινόμενα,αλλά κι οτιδήποτε δεν είχαν τη δυνατότητα να γνωρίζουν βάσει των γνώσεων που κατείχαν μέχρι τότε. Ίσως πάλι η πιθανή ύπαρξη ενός,ή,περισσότερων παντοδύναμων θεών να σχετιζόταν με την επιθυμία τους για να νιώθουν ασφαλείς καί προστατευμένοι καί παράλληλα,να μην μπαίνουν στη διαδικασία να παραβαίνουν τους όποιους κανόνες καί νόμους. Σαν να λειτουργούσαν σαν κατασταλτικά κακών σκέψεων καί συμπεριφορών. Όσο,όμως,περνούν τα χρόνια καί τα πάντα γύρω μας εξελίσσονται σταδιακά,παρατηρείται το φαινόμενο πολλά θρησκευτικά δόγματα,θεοί καί θεές να χάνονται στο βάθος καί πλέον να μην υπάρχουν παρά ελάχιστοι υποστηρικτές των. Για μένα παντού γύρω μας υπάρχει ισορροπία. Η έννοια του καλού είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την έννοια καί ύπαρξη του κακού. Άν λείπει το ένα,το άλλο χάνει την αξία του. Σαν το γιν καί το γιανγκ. Ακόμη κι αν κάποιος/α δεν ακολουθεί ένα θρησκευτικό δόγμα,θεωρώ πως ασπάζεται αυτήν την θεωρία.

    Ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Λιάχης επανέρχεται δυναμικά στον χώρο της φανταστικής λογοτεχνίας στη χώρα μας με το νέο του μυθιστόρημα,με τίτλο ''Άλλη οπτική'' που ''προσγειώθηκε'' πρόσφατα στα ράφια των βιβλιοπωλείων από τις εκδόσεις Υδροπλάνο. Έχοντας στο ενεργητικό του ακόμη ένα βιβλίο κι αρκετές συμμετοχές σε ανθολογίες καί δημοσιεύσεις διηγημάτων,αυτήν την φορά μας προσφέρει ένα μυθιστόρημα για απαιτητικούς,''ψαγμένους'' αναγνώστες που αναζητούν το κάτι διαφορετικό από τα βιβλία που διαβάζουν. Εμένα το συγκεκριμένο βιβλίο με ''άγγιξε'' πολύ,καθώς ξεδιπλώνεται μέσα σε ένα μεταφυσικό πλαίσιο,το οποίο με γοήτευε από μικρή κι εξακολουθεί να το κάνει έως σήμερα. Ένα βιβλίο που όπως λέει καί ο τίτλος του,μας βάζει στη διαδικασία ακούσια να δούμε τα πράγματα από μία άλλη οπτική,διαφορετική απ'αυτήν που συνηθίζαμε καί είχαμε μάθει μέχρι σήμερα...

    ''Άλλη οπτική'' όπως προείπα ο τίτλος του βιβλίου καί θα ήθελα να σας ρωτήσω το αν θα μπορούσατε να δείτε τα πράγματα αλλιώς απ'ό,τι υφίστανται. Είστε απόλυτοι/ες ως προς αυτά που σκέφτεστε καί πιστεύετε,ή,αφήνετε ανοιχτό ένα παράθυρο καί σε επιπλέον γνώσεις,ή,άλλες οπτικές; Για να σας απαντήσω για μένα,η αλήθεια είναι πως όσο μεγαλώνω,παρατηρώ τον εαυτό μου να αμβλύνει τις όποιες απόλυτες σκέψεις του παρελθόντος,σε κάποιες να μένω σταθερή καί σε άλλες να γίνομαι πιο καχύποπτη κι απαιτητική. Ναι,γοητεύομαι από πολλά νέα πράγματα καί προσπαθώ -όσο είναι αυτό εφικτό- να βλέπω τα πράγματα κι από την άλλη σκοπιά. Όπως ακριβώς συνέβη καί με το παρόν βιβλίο. Ένα βιβλίο που με ''αιχμαλώτησε'' από το πρώτο κιόλας κοίταγμα πάνω στην εικόνα του εξωφύλλου του. Αυτό το καθαρό καί επιβλητικό βλέμμα του μικρού παιδιού με την ετεροχρωμία στα μάτια του,είχα την αίσθηση πως μπορούσε να δει βαθειά μέσα στην ψυχή μου. 

   ''Μία σχέση απαγορευμένη από το ίδιο το σύμπαν που όμως έφερε στη ζωή ένα αγοράκι με το όνομα Ορφέας. Έχει ετεροχρωμία στα μάτια αφού το ένα είναι γαλάζιο και το άλλο μαύρο. Θα καταλήξει από βρεφική ηλικία ορφανός μέχρις ότου βρεθεί η Αμαλία και ο Παύλος, ένα νέο ζευγάρι που θα τον αγκαλιάσουν και θα τον κάνουν μέλος της οικογένειάς τους. Ο Ορφέας θα ταλαιπωρηθεί από εφιάλτες, τόσο ζωντανούς που θα βρίσκει το κρεβάτι του βρεγμένο κάθε πρωί. Θα οδηγηθεί στον παιδοψυχίατρο για να μην χάσει το μυαλό του. Όπως ίσως πολλά παιδιά βλέπει τέρατα, κατεστραμμένα τοπία και άλλες φρικιαστικές εικόνες. Εσωστρεφής λόγω αυτής της ιδιαιτερότητάς του δεν θα έχει φίλους παρά μόνο έναν, τον Άλκη που είναι το μοναχοπαίδι του νονού του. Όσο μεγαλώνει τόσο ζωντανεύουν και οι εφιάλτες του και αποκτούν δύναμη τα τέρατα που συναντά. Νιώθει πως η ζωή του είναι ένα παζλ, με τα κομμάτια να είναι σκορπισμένα γύρω του αλλά να αδυνατεί να τα ενώσει. Θα έρθει όμως η ώρα που ο εφιάλτης θα μετατραπεί σε πραγματική κόλαση, που τα τέρατα θα ονομαστούν Διάβολοι και που ο φίλος του θα αποδειχθεί ο χειρότερος εχθρός του. Τότε, στη χειρότερη στιγμή της ζωής του θα καταφέρει να ενώσει τα πρώτα κομμάτια του παζλ και αυτό θα τον οδηγήσει σε κόσμους με Δαιμονολάτρες, Μάγους και Διαβόλους που μόνος τους σκοπός είναι η επικράτηση της πίστης τους, ώστε να έχουν δύναμη επί των ανθρώπων. Μέσα σε αυτό το χάος ο Ορφέας θα προσπαθήσει να βρει τον πραγματικό του εαυτό και τη θέση που του αρμόζει στη Γη." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Ο συγγραφέας μέσα στην υπόθεση του βιβλίου του έχει όλα εκείνα τα συστατικά που χρειάζονται για να έχουμε ένα άρτιο αποτέλεσμα καί να ικανοποιηθεί η όρεξη του αναγνωστικού κοινού. Από το φανταστικό καί το μεταφυσικό στοιχείο που δένουν αρμονικά με το ζήτημα της πίστης καί την θνητότητα των ανθρώπων έως καί την αξία της φιλίας,τον έρωτα καί την μητρική καί πατρική αγάπη,το βιβλίο διαβάζεται με μία ανάσα. Όλα είναι στο βαθμό που θα έπρεπε να είναι. Οι περιγραφές των εικόνων παραστατικές,το λεξιλόγιο άφθονο,οι διάλογοι αληθοφανείς καί η ροή του λόγου συνεχόμενη χωρίς περιττές ''κοιλιές''. Όχι,δεν μεγαλοποιεί καταστάσεις απλά για να πείσει το αναγνωστικό κοινό,ή,για να καλύψει τυχόν λάθη στην έκφρασή του. Η υπερβολή είναι απαραίτητη σε ένα ανάλογο μυθιστόρημα. Απ'όσα διάβασα καί τυγχάνει να γνωρίζω,παρατηρώ πως ο συγγραφέας πριν προβεί στη συγγραφή του βιβλίου,έχει κάνει μία σεβαστή,ενδελεχή έρευνα. Θέλει να είναι όσο πιο πειστικά -στα πλαίσια πάντα της φαντασίας- τα όσα λέει καί ταυτόχρονα να μπορεί το αναγνωστικό κοινό να προσεγγίσει τα πρόσωπα της υπόθεσης. 

    Επειδή το βιβλίο δεν έχει πολύ διάστημα που έχει κυκλοφορήσει,κάπου εδώ θα ολοκληρώσω την αναφορά μου σε αυτό. Κλείνοντάς το,επιλέγω να κρατήσω τις σκέψεις καί τα συναισθήματα με τα οποία με γέμισε,καθώς καί τις απαντήσεις -που χωρίς να το ξέρει- μου έδωσε σε κάποια ερωτήματα που τα σκεφτόμουν καιρό τώρα. Για μένα πρόκειται για μία πολύ αξιόλογη προσπάθεια του συγγραφέα που αξίζει να αγκαλιαστεί από το αναγνωστικό κοινό. Λατρείς του είδους,ή μη,έτοιμοι/ες να δείτε τα πράγματα από άλλη οπτική,ή καί όχι,ναι σας προτρέπω να το διαβάσετε. Πιστεύω πως θα σας αρέσει πολύ! 

                                                                   Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΙΑΧΗΣ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ







     

Άλλη οπτική Άλλη οπτική Reviewed by Dominica on Ιουνίου 11, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.