Η ζωή τους στη νύχτα

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    ''Της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα καί γελά'' λέει πολύ σοφά ο λαός μας,μα μεγάλη μερίδα των ανθρώπων,εκεί,επιμένει να περπατά σε σκοτεινά μονοπάτια. Ο λόγος; Μα φυσικά η εξουσία καί το χρήμα που ρέει άφθονο καί είναι φυσικό επακόλουθο της ενασχόλησης όχι με τίμιους τρόπους. Βλέπετε,η παρανομία ανθίζει περισσότερο με το φως του φεγγαριού από του ήλιου. Για να λέμε αλήθειες,πολλά συμβαίνουν καί την ημέρα,αλλά σε μικρότερο βαθμό ( ; ). Πέρα,όμως,από αυτό,τί κάνει όλους κι όλες τους υπόλοιπους καί τις υπόλοιπες να θαμπώνονται από τα μαγικά φώτα της νύχτας; Είναι η νύχτα ξελογιάστρα όπως λέει καί το λαϊκό άσμα; Θεωρώ πως ναι! Αρκεί να ρίξουμε μία ματιά σε ένα νυχτερινό κέντρο που θα έχουμε πάει ως θαμώνες. Πόσες επίδοξες,καλλίφωνες καί μη νεαρές δεν επιθυμούν να κάνουν μια λαμπρή καριέρα στον χώρο του τραγουδιού καί του θεάματος; Όχι,δεν τις κατηγορώ,ούτε τις κρίνω! Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στο να ονειρεύεται. Απλά η όποια μου ένσταση αφορά σε αυτά που συμβαίνουν όταν σβήνουν τα φώτα,ή,θα χρειαστεί να υπομείνουν αυτά τα κορίτσια ώστε να καταφέρουν να υλοποιήσουν τις επιθυμίες τους. Πόσοι καί πόσοι δεν τις εκμεταλλεύονται τάζοντάς τους τον ουρανό με τα άστρα,έρωτα,μεγάλες επιτυχίες,λούσα κι άλλα πολλά καί στο τέλος τις αφήνουν ξεκρέμαστες να ζούν μία ζωή κατώτερη όλων αυτών; Βέβαια,υπάρχει καί μία μικρή μερίδα που δεν ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία,αλλά τώρα μιλάμε για την πλειοψηφία.

    Θα αναρωτιέστε,σίγουρα,γιατί σας έκανα όλον αυτόν τον πρόλογο. Πιστέψτε με,έχει άμεση σχέση με το βιβλίο που διάβασα καί θα σας μιλήσω σήμερα. Ο λόγος,λοιπόν,για το πρώτο βιβλίο της ανερχόμενης,ταλαντούχας καί πολλά υποσχόμενης -κατ'εμέ- συγγραφέως Αλεξάνδρας Αγγελοπούλου με τίτλο ''Η ζωή τους στη νύχτα'' που κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο. Ένα βιβλίο,που αν καί πρωτόλειο δείγμα γραφής,τολμά καί διεκδικεί σθεναρά την θέση του στις καρδιές των αναγνωστών. Ναι,εμένα μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις τόσο για τον τρόπο γραφής της συγγραφέως,όσο καί για το θέμα του. Ναι,καλά ακούσατε. Η συγγραφέας δεν διστάζει να μιλήσει για ένα ζήτημα που καλώς,ή,κακώς είναι γνωστό σε όσους κι όσες σχετίζονται με επαγγέλματα της νύχτας κι όχι μόνο. 

   Όχι,ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός. Πάντα μα πάντα θα πρέπει να έχουμε όλοι κι όλες κατά νου πως το περίβλημα δεν συνάδει απαραίτητα με το περιεχόμενο. Όχι,ο βάτραχος δεν θα γίνει πρίγκηπας επειδή θα τον φιλήσουμε. Όχι,ο άνθρωπος δεν αλλάζει. Ναι,ο έρωτας μπορεί να κάνει πολλά καί να αλλάξει άρδην την ζωή ενός ανθρώπου,αλλά όχι καί τον χαρακτήρα του καί τις όποιες καλές,ή,κακές συνήθειες. Εμείς κάνουμε τις όποιες επιλογές μας. Κι αν δεν με πιστεύετε,σας παραθέτω να διαβάσετε την περίληψη που κοσμεί το οπισθόφυλλο του βιβλίου. ''Ένας έρωτας που μοιάζει να είναι πασπαλισμένος με χρυσόσκονη αλλά δεν είναι ό,τι φαίνεται… Ένας άντρας που περπατάει ανάμεσα στη μέρα και στη νύχτα αλλά επιλέγει τα σκοτάδια, με μια ψυχή μαύρη σαν το έρεβος. Μια φιλία που δείχνει να κλονίζεται αλλά επιμένει κόντρα σε όλους, γιατί η ζωή είναι αγώνας και για ό,τι αγαπάς πρέπει να αγωνίζεσαι… Η ελληνική επαρχιακή πραγματικότητα μερικές φορές κρύβει τα πιο θανάσιμα μυστικά, ενώ η θεά της Δικαιοσύνης περιμένει καρτερικά να έρθει η ώρα της…" Ένα βιβλίο προϊόν μυθοπλασίας μα τόσο κοντά στην πραγματικότητα. Γιατί όσο κι αν θέλουμε να κρύβουμε όλα τα κακώς κείμενα κάτω από το χαλί,αυτά κάποια στιγμή θα ξεχυθούν προς τα έξω καί τα αποτελέσματα θα είναι μοιραία...

    Η συγγραφέας παίρνει το ρίσκο καί παρουσιάζεται στο αναγνωστικό κοινό μέσα από ένα κείμενο ρεαλιστικό,απαλλαγμένο από φιοριτούρες καί ροζ πινελιές,καυστικό,κυνικό,ωμό μα πάνω από όλα συγκροτημένο καί σωστά δομημένο. Ένα μυθιστόρημα που μιλάει για τη νύχτα. Όχι,αυτή που εμείς ζούμε,αλλά αυτή που βιώνουν όσοι κι όσες σχετίζονται με αυτήν. Την ασχήμια καί τις αμαρτίες που κρύβονται πίσω από το λαμπερό φως των προβολέων που σκοπό έχουν να μας ''τυφλώσουν'' καί να μας παραπλανήσουν ενώ ταυτόχρονα ρίχνουν ένα πέπλο που σκεπάζει ό,τι δεν πρέπει να γίνεται αντιληπτό από εκείνους/ες που δεν πρέπει. Υπάρχει,όμως,κάποιος/α που να έχει αναρωτηθεί το τι συμβαίνει όταν τα φώτα σβήνουν; Όταν απαλλάσσονται από το βαρύ μακιγιάζ καί τα εντυπωσιακά -υπερφορτωμένα από στρας καί παγέτα- φορέματα; Πόσα έπρεπε να ανεχθούν είτε εκούσια,είτε ακούσια; Ποια,άραγε,η προσωπική ιστορία όλων αυτών των προσώπων; Από πού ξεκίνησαν καί πώς κατέληξαν εκεί; Όλοι κι όλες έχουμε παρελθόν. 

    Ο λόγος της συγγραφέως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ρομαντικός! Κάθε άλλο! Προσωπικά αγάπησα τον τρόπο έκφρασής της. Όχι,δεν με ενόχλησαν καθόλου οι αιχμηρές περιγραφές καί λέξεις που χρησιμοποιεί,ούτε το σκληρό ύφος. Δεν ωραιοποιεί καταστάσεις,ούτε αμβλύνει με τα λόγια της τα όποια αρνητικά συμβαίνουν γύρω μας. Ναι,είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες που δεν τους χωλαίνει η τραχύτητα του λόγου της. Καί για να σας προλάβω,όχι δεν το κάνει για να εντυπωσιάσει,ή,να κρύψει περίτεχνα αστοχίες στην γραφή της. Είναι ένα βιβλίο που λέει τις αλήθειες έτσι ακριβώς όπως είναι. Κι αν αυτές οι αλήθειες σας τρομάζουν,δεν παύουν να υφίστανται. Όχι,δεν είναι ένα βιβλίο ανάλαφρο. Μέσα στις σελίδες του θίγονται πολλά σοβαρά ζητήματα που μας ταλανίζουν ως κοινωνία. Εάν,λοιπόν,ανήκετε στην κατηγορία των αναγνωστών που επιλέγουν πιο ρομαντικά μυθιστορήματα καί δεν αρέσκονται στις έντονες σκηνές καί τις ωμές εκφράσεις -το οποίο είναι άκρως σεβαστό- το παρόν βιβλίο δεν είναι για εσάς.  Άν καί θεωρώ πως ως αναγνώστες/στριες πρέπει να δοκιμάζουμε καί το κάτι διαφορετικό. Άν πάλι θέλετε να τολμήσετε,ή,έχετε ανάλογα αναγνωστικά γούστα με τα δικά μου,είμαι βέβαιη πως θα σας αρέσει πολύ. Εγώ θα παρακολουθώ τα βήματα της συγγραφέως καί μελλοντικά θα ήθελα να διαβάσω κι άλλο έργο της. Ποιος/α αντέχει να διαβάσει το βιβλίο καί να δει τη σκληρή,κυνική πραγματικότητα; Καί να θυμάστε αυτό που λέει ο υπότιτλος στο εξώφυλλο: ''Τα αμαρτωλά σκοτάδια κάποτε φωτίζονται..."

                                                            Καλά σας αναγνώσματα!


Υ.Γ. Αξίζει ένα μπράβο στο δημιουργικό τμήμα του εκδοτικού για την εξαιρετική δουλειά κι επιμέλεια στα εξώφυλλα που κοσμούν τα βιβλία τους.


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ





















     

Η ζωή τους στη νύχτα Η ζωή τους στη νύχτα Reviewed by Dominica on Ιουνίου 08, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.