Φώο Σπόετ : Μπόραθ, το μυστικό όπλο

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ


   Ως αναγνώστες/στριες έχουμε συγκεκριμένες κατηγορίες βιβλίων που ξεχωρίζουμε. Εγώ έχω την αίσθηση -λανθασμένη,ή,μη- πως για να θεωρώ τον εαυτό μου ως ολοκληρωμένη αναγνώστρια,είναι συνετό να διαβάζω καί βιβλία από λιγότερο αγαπημένα μου είδη. Καλώς,ή,κακώς τα βιβλία που ανήκουν στην κατηγορία της επιστημονικής φαντασίας απευθύνονται σε συγκεκριμένη μερίδα του αναγνωστικού κοινού. Είτε τα λατρεύεις,είτε όχι. Εγώ για να είμαι ειλικρινής,βάσει της ελάχιστης επαφής μου με αυτά,καθώς έχω διαβάσει πολύ λίγα ανάλογα βιβλία,βρίσκομαι κάπου στο ενδιάμεσο. Αυτό,όμως,δεν με αποτρέπει από το να διαβάσω ένα τέτοιο βιβλίο,αν μου δοθεί η ευκαιρία. 

   Όπως καταλάβατε,η σημερινή μου πρόταση για εσάς είναι το βιβλίο με ''Φώο Σπόετ : Μπόραθ, το μυστικό όπλο'' του συγγραφέα Γιάννη Καμπουρόπουλου,το οποίο ανήκει στο είδος της επιστημονικής φαντασίας καί κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές. Κι από όσα διαβάζουμε στο κείμενο του οπισθοφύλλου,μαθαίνουμε τα εξής: ''...Είναι η εξιστόρηση των γεγονότων πριν την τριλογία «Μπόραθ, το Μυστικό Όπλο», η αρχή πριν την αρχή, η εξέλιξη πριν τη μεγάλη επαναφορά των όσων το Ανθρώπινο Γένος του Συστήματος προσπάθησε μάταια να κρύψει…". Αυτό για μένα ήταν μία χρήσιμη πληροφορία,αφού δεν έχω διαβάσει την τριλογία καί θεωρώ πως με βοήθησε,ώστε να ενταχθώ πιο ομαλά στον κόσμο των ηρώων καί των ηρωϊδων του βιβλίου.

    Όταν άρχισα,λοιπόν,να διαβάζω το βιβλίο,το βλέμμα μου έπεσε πάνω στην ημερομηνία την οποία εκδόθηκε για πρώτη φορά. Ήταν το όχι καί τόσο μακρινό 2016 καί αμέσως σκέφτηκα πως ένα βιβλίο της παρούσης κατηγορίας,που έχει κυκλοφορήσει κάποια χρόνια πριν,να εξακολουθεί να είναι επίκαιρο ως προς το θέμα του. Η επιστήμη κάνει συνεχώς άλματα εξέλιξης,μα το ζήτημα της δημιουργίας του υπερανθρώπου καί των στρατιωτών με τις αψεγάδιαστες προδιαγραφές απασχολούσε,απασχολεί καί θα συνεχίσει να το κάνει όσα χρόνια κι αν περάσουν,όχι μόνο μερίδα της επιστημονικής κοινότητας,αλλά καί των μεγάλων δυνάμεων που κατέχουν την εξουσία. Εμμέσως πλην σαφώς,τίθεται ένα ζήτημα ηθικής που θα πρέπει να μας προβληματίζει όλους κι όλες.

   Ο συγγραφέας μέσα από την υπόθεση του βιβλίου του,κατά τη δική μου πάντα άποψη,κάνει ένα δηκτικό/καυστικόσχόλιο σχετικά με το κοινωνικό καί πολιτικό γίγνεσθαι. Τοποθετώντας την υπόθεση του βιβλίου του μέσα στα πλαίσια της επιστημονικής φαντασίας,του δίνεται η δυνατότητα να μιλήσει απευθείας στο αναγνωστικό κοινό,χωρίς να έχει έναν λόγο ξύλινο. Βέβαια,υπάρχουν κάποια κομμάτια,όπως κάποιες λέξεις επινόημα της φαντασίας του συγγραφέα που ίσως ενοχλήσουν κάποιους/ες κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης. Εμένα δε συνέβη αυτό. Το θεωρώ ως απαραίτητο κομμάτι για την ένταξή μας στον κόσμο του έργου. Οι εικόνες του κειμένου,επίσης,είναι πολλές καί περιγραφικές. Η δράση συνεχόμενη καί τα πρόσωπα ''ενδεδυμένα'' με την απαραίτητη δόση φαντασίας καί υπερβολής. Η δομή του κειμένου είναι αρκετά καλή με δυνατότητες εξέλιξης από μεριάς του συγγραφέα. Ναι,υπάρχουν στοιχεία που θα επιθυμούσα να αλλάξω. Αρχικά,θα ήταν η προσθήκη περισσότερων διαλόγων μεταξύ των προσώπων καί να μειωθεί σε έκταση η αφήγηση κάποιων στιγμιοτύπων. Έπειτα,θα ήθελα ο συγγραφέας να δώσει περισσότερο χρόνο καί χώρο στον βασικό ήρωα καί επιπλέον πληροφορίες καί για τα λοιπά άτομα. Ναι,είναι ένα ιδιαίτερο βιβλίο καί όσοι/ες δεν έχουν εξοικειωθεί με τη συγκεκριμένη κατηγορία,ίσως να δυσκολευτούν να το διαβάσουν. Εγώ το διάβασα σε δύο μέρες καί θεωρώ πως κατάφερα να αποκομίσω κάτι από αυτό.

   Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση,σας παραθέτω την περίληψη: ''Σε μια ταραγμένη εποχή, σε έναν κόσμο ανθρώπων εποίκων, στο Σύστημα Πλανητών της Γαίας, ο διαφατριακός πόλεμος που ξεσπά για την επίλυση του πολιτειακού, λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις. Καθώς έχει χρησιμοποιηθεί κάθε συμβατικό όπλο, χωρίς κανένα ορατό αποτέλεσμα, οι δυνάμεις της Κεντρικής Συμμαχίας εκπονούν ένα σχέδιο, την κατασκευή ενός μυστικού όπλου, που θα τους δώσει την πολυπόθητη νίκη. Αρχηγός του εγχειρήματος είναι ο κορυφαίος επιστήμων της επεμβατικής ευγονικής, ο ιδεολόγος Φώο Σπόετ. Το μέρος, ένα άκρως απόρρητο εργαστήριο βάσης, όπου δοκιμάζεται η ανθρώπινη αντοχή. Σε ένα ομιχλώδες πολιτικό τοπίο όπου κυριαρχούν οι έριδες της εξουσίας, σε μια ανθρώπινη κοινωνία που σπαράσσεται από άγριες μάχες και όπου η ισχύς των Πολεμάρχων επισκιάζει όσους πρωτοστάτησαν στον αγώνα για την ειρήνη, το Νέο Όπλο αποκτά υπόσταση. Νέες εύθραυστες συνθήκες δημιουργούνται.Ποια θα είναι η τύχη των πρωταγωνιστών μιας κοσμογονικής ιστορίας, που θα οδηγήσει αυτούς τους ανθρώπους στο απώτερο μέλλον τους; Αυτή είναι η εξιστόρηση των όσων λαμβάνουν χώρα στο Σύστημα, την εποχή των Δεύτερων Εποικισμών, την Εποχή των Μεγάλων Πολέμων, των Μεγάλων Ανακαλύψεων. Είναι οι παράλληλες ζωές ενός επιφανούς επιστήμονα, ενός λαού γεννημένου σε εργαστήρια, ενός ταγμένου και ισχυρού επαναστάτη, ενός πλανήτη που παλεύει με τη φύση του και μιας ομάδας ξεχωριστών ανθρώπων που παλεύουν για το πεπρωμένο τους."

                                                          Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ


ΣΕΙΡΑ: scienco-Fikcio





Φώο Σπόετ : Μπόραθ, το μυστικό όπλο Φώο Σπόετ : Μπόραθ, το μυστικό όπλο Reviewed by Dominica on Ιουλίου 23, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.