Ζωντανός πυρσός

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ


   "Με τον μέγιστο σεβασμό προς τον Ρόμπερτ Γ. Τσέιμπερς και το θρυλικό του βιβλίο «Ο Βασιλιάς με τα Κίτρινα» (1895), θα διαβάσετε δύο μυστηριώδεις ιστορίες που θα σας μεταφέρουν στους αλλόκοτους κόσμους του Αρχαίου Βασιλιά, ο οποίος κατάφερε να δηλητηριάσει τη συλλογική μνήμη της ανθρωπότητας μέσω παράξενων θεατρικών έργων και απόκοσμων, κίτρινων αντικειμένων. Θα κρυφακούσετε εξομολογήσεις ερωτικών ονείρων που ανήκουν σ’ έναν κόσμο αναπάντεχα εκπληκτικότερο και πολύ πιο πραγματικό απ’ όσο μπορείτε να φανταστείτε. Θα βυθιστείτε στη μοναξιά των μέσων μαζικής μεταφοράς του Λονδίνου, όταν αφουγκραστείτε τις παράδοξες εξομολογήσεις ενός φυκιού που… φοράει χλαμύδα. Παρέα με το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού θα βιώσετε απερίγραπτες καταστάσεις, που θα σας οδηγήσουν στην απόλυτη παραφροσύνη αλλά ταυτόχρονα θα ξεκλειδώσουν την πύλη μιας υπερρεαλιστικής ουτοπίας..." διαβάζουμε στην περίληψη του οπισθοφύλλου του νέου μυθιστορήματος -το τρίτο κατά σειρά,αν θυμάμαι σωστά- του συγγραφέα Δημήτρη Δελαρούδη με τίτλο ''Ζωντανός πυρσός'' το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο καί μας υπόσχεται πολλές,δυνατές συγκινήσεις...

    Την πένα του συγγραφέα την είχα ''συναντήσει'' για πρώτη φορά μέσα από το πρώτο του βιβλίο καί να που την ''ξανασυναντώ'' πάλι σήμερα. Προβαίνοντας σε μία άτυπη σύγκριση των δύο βιβλίων,θεωρώ πως υπάρχει η επιθυμητή εξέλιξη στο ύφος γραφής του συγγραφέα καί ο πιο συγκροτημένος,πλέον,λόγος. Αυτό που είχαμε διακρίνει στο πρώτο του έργο,δεν ήταν ένα πυροτέχνημα,αλλά η βάση για μία πολύ καλή πορεία. Ένα γεγονός που με χαροποιεί ιδιαίτερα όταν βλέπω πως συμβαίνει καί το επικροτώ. Ο συγγραφέας με μέσο την αχαλίνωτη φαντασία του,εδώ,στήνει ένα ονειρικό σκηνικό όπου στολίζεται από την απαραίτητη δόση ψυχολογικού τρόμου έως της επιστημονικής φαντασίας που καλύπτουν τα αναγνωστικά γούστα των λάτρεων των συγκεκριμένων ειδών μυθιστορημάτων κι όχι μόνο.

    Μέσα στο βιβλίο θα συναντήσουμε πέντε αυτοτελείς ιστορίες αστείρευτης φαντασίας που κάλλιστα καθεμία εξ αυτών θα μπορούσε να αναπτυχθεί καί να ξεδιπλωθεί με ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες σε ένα μικρότερο βιβλίο. Για να μην παρεξηγηθώ,δεν εννοώ πως δεν έχουμε,έτσι κι αλλιώς,ένα καλό βιβλίο,μα μου ''άνοιξε'' την αναγνωστική μου όρεξη θέλοντας να διαβάσω κι άλλα. Ο συγγραφέας με έναν δικό του χαρακτηριστικό τρόπο γραφής καί έναν ιδιαίτερο τρόπο σκέψης μας οδηγεί σε σκοτεινά μονοπάτια καί μας δείχνει μέσα από την δική του ματιά έναν κόσμο φανταστικό! Άλλωστε,είναι αλήθεια πως ο καθένας καί η καθεμία,ξεχωριστά,δύναται να αντιληφθεί το καθετί φανταστικό με ξεχωριστό τρόπο. Αυτό είναι καί το όμορφο σχετικά με την φαντασία. Δεν έχει όρια,μα τόσες κι άλλες τόσες εκδοχές όσοι είναι οι άνθρωποι. 

    ''Ζωντανός πυρσός'' ο τίτλος του βιβλίου καί θεωρώ πως ο συγγραφέας έκανε την κάλλιστη επιλογή. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει άλλος πιο ταιριαστός. Τί εννοώ με αυτό; Πέρα από το προφανές πως αυτό το φως του πυρσού μας βοηθά να οδηγηθούμε έξω από τον λαβύρινθο που έχουμε χαθεί μέσα στο έρεβός του,όλοι κι όλες κάποια στιγμή έχουμε βρεθεί σε μία κατάσταση όπου η πηγή από την οποία γεννιέται η έμπνευσή μας να έχει φαινομενικά ''στερέψει''. Μην πανικοβάλλεστε,μα είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό. Η κούραση,το στρες καί οι έντονες,επιτακτικές απαιτήσεις από τους γύρω μας οδηγούν πολλές φορές σε αυτήν την κατάσταση. Για να διατηρηθεί ζωντανή η φλόγα που καίει πάνω στον πυρσό πρέπει να βρούμε την ηρεμία μας καί χωρίς πίεση η έμπνευση θα έρθει ξανά. 

Θετικά στοιχεία του βιβλίου,γιατί αρνητικά στοιχεία δεν μπόρεσα να εντοπίσω,είναι τα εξής:

- Ασταμάτητη δράση

- Γρήγορες εναλλαγές σκηνών

- Ατελείωτη φαντασία

- Ο τρόμος υπάρχει στον πρέποντα βαθμό

- Ποικιλία στις ιστορίες που καλύπτει το αναγνωστικό κοινό

- Πληθώρα περιγραφικών εικόνων

                                                 Αναζητήστε το! Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΕΛΑΡΟΥΔΗΣ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ






Ζωντανός πυρσός Ζωντανός πυρσός Reviewed by Dominica on Ιουλίου 22, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.