Το μπλουζ της πεταλούδας

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   Μπορεί η λογοτεχνία να συσχετιστεί με την μουσική; Κι όμως γίνεται! Αν το καλοσκεφτούμε τα περισσότερα -αν όχι όλα- τα βιβλία που ανήκουν σε ποικίλα λογοτεχνικά είδη μπορούν να σιγοψιθυρίσουν στα αυτιά μας μία συγκεκριμένη μελωδία που τα χαρακτηρίζει κατά την διάρκεια της ανάγνωσής των. Πάρτε για παράδειγμα τα αστυνομικά βιβλία που ανήκουν στην κατηγορία των νουάρ. Υποβόσκει από πίσω μία αισθαντική τζαζ μουσική,μέσα σε ένα ασπρόμαυρο σκηνικό όπου η μυρωδιά του καπνού από τα πούρα καί των άκρως ερωτικών αρωμάτων των μοιραίων γυναικών συνδυάζονται με την γεύση που αφήνει ένα ουϊσκι μπέρμπον,ή,ένα βαθύ κόκκινο κρασί στον ουρανίσκο μας ''γαργαλώντας'' τις αισθήσεις μας κί οδηγώντας μας,εντέλει,σε έναν κόσμο μυστηρίου,αγωνίας καί έντονου σασπένς.

    Ο συγγραφέας Μάρκος Κρητικός επιστρέφει μέσα από το νέο του μυθιστόρημα με τίτλο ''Το μπλουζ της πεταλούδας",που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο,έχοντας για συντροφιά τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Μίλτο Οικονόμου. Ένας παλιός γνώριμος για όσους/ες έχετε διαβάσει προηγούμενο έργο του συγγραφέα καί μία νέα γνωριμία για εμένα,που έμελλε να είναι καθοριστική,αφού κατάφερε να κερδίσει το ενδιαφέρον καί την συμπάθειά μου από τις πρώτες,κιόλας,σελίδες του βιβλίου. Δεν σας το κρύβω πως ήταν αυτό ακριβώς που χρειαζόμουν,μετά την περίοδο των διακοπών,ώστε να με κάνει να συνεχίσω δυναμικά τις αναγνώσεις βιβλίων. 

   ''Η φαινομενικά ακίνδυνη παρακολούθηση μιας φοιτήτριας από τη Σαντορίνη οδηγεί τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Μίλτο Οικονόμου στα ίχνη ενός σκοτεινού κυκλώματος ναρκωτικών και πορνείας. Αδίστακτοι εγκληματίες εισβάλλουν αναπάντεχα στη ζωή του όταν μαθαίνουν τη σχέση του με μια πεταλούδα της νύχτας που γνωρίζει πολλά για την παράνομη δράση τους. Αυτό που ίσως αγνοούν είναι ότι ποτέ δεν πρέπει να τα βάζεις με κάποιον που δεν έχει τίποτα να χάσει." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Ο συγγραφέας,κατά ένα δικό του τρόπο,από την αρχή,κιόλας,της αφήγησης μας προσφέρει ένα κείμενο ζωντανό,όπου οι περιγραφικές,ρεαλιστικές εικόνες,το σαρκαστικό,μαύρο χιούμορ,οι έξυπνοι διάλογοι,οι κοφτές προτάσεις,η άμεση εναλλαγή σκηνών καί η προσεγμένη έκτασή του που δεν ξεφεύγει σε όγκο,αλλά παραμένει στα πλαίσια που όλα ειπώνονται χωρίς να υπάρξουν κενά,δηλώνουν σθεναρά το παρών με αποτέλεσμα ίσως ένα από τα καλύτερα νουάρ που έχω διαβάσει από την αρχή της χρονιάς. Καθ'όλη την διάρκεια της ανάγνωσης,είχα την αίσθηση πως παρακολουθούσα μία κινηματογραφική ταινία ως μία ακόμη αφανής ηρωϊδα. Με παράλληλη δράση σε Αθήνα καί Μύκονο καί με έμφαση στο αντιφατικό σκηνικό ανάμεσα στα κακόφημα στέκια της πρώτης καί την πολυτέλεια της δεύτερης,τονίζονται οι διαφορές που υπάρχουν στην κοινωνία καί όσα θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν υφίστανται,αλλά είναι εκεί.

   Σημαντικό στοιχείο του βιβλίου -κατ'εμέ- είναι ο βασικός πρωταγωνιστής,ο Μίλτος Οικονόμου. Από την πρωτοπρόσωπη αφήγηση έως καί την συνολική του παρουσία μέσα στην υπόθεση,θεωρώ πως δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη επιλογή από εκείνον. Βλέπετε,έχω μία ιδιαίτερη αδυναμία στους αντιήρωες γιατί -κατά ένα παράδοξο λόγο- μέσα στο μυαλό μου φαντάζουν πιο οικείοι καί αληθοφανείς. Σαν να μπορούμε να βρούμε πάνω τους στοιχεία του εαυτού μας που κρύβουμε καλά καί δεν επιθυμούμε να φανερώσουμε στους γύρω μας. Σαν το σκοτάδι,τα πάθη καί τα λάθη που μας συντροφεύουν καθημερινά. Σαν τις ερινύες που δεν μπορούμε να τους ξεφύγουμε. Βέβαια,καί η επιλογή των λοιπών προσώπων έχει γίνει με σωστό τρόπο ώστε να έχουμε ολόκληρη την εικόνα μπροστά μας. Ειδικά,ο Φλούδας θα σας μείνει αξέχαστος.

   ''Το μπλουζ της πεταλούδας'' ο τίτλος του βιβλίου κι επέλεξα να αφήσω στο τέλος τον σχολιασμό μου. Τολμώ να πω πως με ιντρίγκαρε όταν τον πρωτοάκουσα. Πώς μπορεί να συνδέεται η εν λόγω μουσική με την πεταλούδα; Η μελωδικότητα που ''ντύνει'' το κείμενο εξαιτίας της χρήσης στίχων από ανάλογα μουσικά κομμάτια,ή,έργα άλλων συγγραφέων τονίζει όλα όσα επιθυμεί να κοινωνήσει ο συγγραφέας στο αναγνωστικό κοινό. Όλη η πλοκή μοιάζει σαν το πέταγμα της πεταλούδας που μας εντυπωσιάζει,αλλά κρατά τόσο όσο ώστε να μην χάσει την ομορφιά του. Κι αν δεν με πιστεύετε δεν έχετε παρά να το ανακαλύψετε μόνοι/ες σας!

                                                               Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΑΡΚΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ











Το μπλουζ της πεταλούδας Το μπλουζ της πεταλούδας Reviewed by Dominica on Σεπτεμβρίου 08, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.