ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΚΤΟΣ ( ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2021 )

 



ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΚΤΟΣ

Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2021


ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

 
ΤΟ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙ – MARIE-HELENE BERTINO




Την εβδομάδα του γάμου της, επισκέπτεται τη Νύφη ένα πουλί, στο οποίο αναγνωρίζει τη νεκρή γιαγιά της, λόγω της γαλάζιας γραμμής κάτω από τα μάτια της, της αμφίβολης έκφρασης και του τρόπου που ρωτά: Τι είναι το διαδίκτυο;

 

Η γιαγιά της είναι ένα παπαγαλάκι. Της λέει να μην παντρευτεί. Της λέει: Πήγαινε και βρες τον αδερφό σου.

 

Τις επόμενες ημέρες, η πορεία της Νύφης προς τον βωμό γίνεται ένα άγριο και ολοένα και πιο κατακερματισμένο, ασταθές ταξίδι που κλίνει προς το σουρεαλιστικό και την αναγκάζει να αντιμετωπίσει ζητήματα που είναι βαθιά θαμμένα.

 

Ένα μυθιστόρημα που ανταποκρίνεται στην ταραχώδη σύγχυση του να γίνεις γυναίκα σήμερα, το Παπαγαλάκι ρωτά και αρχίζει να απαντά στις βασικές ερωτήσεις. Πώς μας κάνουν οι αναμνήσεις, μας φυλακίζουν και μας απελευθερώνουν; Πώς τιμούμε τις εμπειρίες μας και συνεχίζουμε να γινόμαστε οι πιο δυνατοί, αληθινοί μας εαυτοί; Για ποιον είμαστε υπεύθυνοι, τι οφείλουμε και πώς τους επιτρέπουμε να αλλάξουν;

 

Επείγον, παράξενο, συμπονετικό και ευφυές, το Παπαγαλάκι είναι διανθισμένο με χαρά, φόβο και με ένα άρρηκτο νήμα πραγματικής αγάπης. Είναι μια εκπληκτική, αξέχαστη, συναρπαστική εξερεύνηση του εαυτού και της σύνδεσης μαζί του.



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

Η Μαρί-Χελίν Μπερτίνο είναι συγγραφέας του 2 a.m. at The Cat’s Pajamas και της συλλογής διηγημάτων Safe as Houses. Επιλέχθηκε το 2017 ως Frank O’ Connor International Short Story Fellow στο Κορκ, στην Ιρλανδία. Έχει λάβει για το έργο της τα βραβεία O. Henry Award, Pushcart Prize, Iowa Short Fiction Award, Mississippi Review Prize και έχει παρουσιαστεί δύο φορές στο NPR’s Selected Shorts. Έγινε δεκτή ως μέλος στα MacDowell Colony, Sewanee Writers’ Conference και Center for Fiction. Υπήρξε αρχισυντάκτρια στα One Story και Catapult, τώρα διδάσκει στα NYU, New School και Institute of American Indian Arts στη Σάντα Φε. Την άνοιξη του 2020 ήταν η Kittredge Distinguished Visiting Writer στο πρόγραμμα MFA του Πανεπιστημίου της Μοντάνα. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της στη διεύθυνση www.mariehelenebertino.com



ΓΚΕΡΜΕΛΣΧΑΟΥΖΕΝ – ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ ΓΚΕΡΣΤΑΙΚΕΡ

Μετάφραση: Χρίστος Γούδης





Ένας νεαρός ρομαντικός ζωγράφος στη Γερμανία του 19ου αιώνα χάνεται πεζοπορώντας σε ένα δάσος. Εκεί, «ως δια μαγείας» συναντά μια πανέμορφη κοπέλα και μαγνητίζεται από το βλέμμα της. Εκείνη τον οδηγεί στο μυστηριακό χωριό της, το Γκέρμελσχαουζεν, όπου, παρά τη ζοφερή και αινιγματική ατμόσφαιρα που πλανάται επάνω του, εκείνος νιώθει να έλκεται από την κοπέλα με έναν ισχυρό έρωτα και αποφασίζει να μείνει κοντά της. Όμως ξαφνικά και απροσδόκητα τα πράγματα παίρνουν μιαν απόκοσμη τροπή…

Ένα αριστουργηματικό θρίλερ της κλασικής «γκότθικ» γερμανικής λογοτεχνίας  (ή ένα αληθινό συμβάν χρονικού ρήγματος, όπως το θέλει ο θρύλος;) που θα παραμείνει «εσαεί» αξέχαστο στον αναγνώστη. Βασισμένη σε αυτό ήταν η παλιά καλή κλασική ταινία «Μπριγκαντούν» του 1954.


 

ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΟΥΔΗΣ

ΒRAZIL BRAZILEIRO – ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΜΑΣ




Η πολυσύνθετη φυσιογνωμία της εξωτικής Βραζιλίας αναδύεται μέσα από ένα ιδιαίτερο μωσαϊκό κειμένων μεγάλων λογοτεχνών, ποιητών και δημοσιογράφων της, με φόντο ένα «νουάρ» εικαστικό πανόραμα κλασικών και σύγχρονων φωτογραφιών, πινάκων ζωγραφικής, εικόνων και λαϊκών ξυλογραφιών της μαγευτικής αυτής χώρας. Ένα ταξίδι στη Βραζιλία των ονείρων μας που θα μας μείνει αξέχαστο!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

Ο Χρίστος Γούδης διετέλεσε Καθηγητής Αστροφυσικής του Πανεπι­στημίου Πατρών (1981-2014) και, παράλληλα, Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθη­νών (2001-2012). Είναι επίσης ποιητής (γράφει και δημοσιεύει ποίηση από το 1968) αλλά και συγγραφέας πολλών επιστημονικών, πολιτικών, κοινωνιολογικών, ιστορικών και αρχαιογνωστικών έργων. Γνωρίζει επτά ξένες γλώσσες (Αγγλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Ρω­σικά, Γαλλικά, Ιταλικά και Πορτογαλικά).


ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΙΝΟΚΙΟ-CARLO GOLLODI

 

Οι περιπέτειες του Πινόκιο είναι μία ιστορία που περιέχει αρκετά τεχνάσματα παραμυθιών όπως ζωντανές μαριονέτες, γρύλλους που μιλάνε, αγόρια που μεταμορφώνονται σε γαϊδούρια, νεράιδες και άλλα. Όμως ο κόσμος του Πινόκιο δεν είναι ένας παραδοσιακός κόσμος παραμυθιού, καθώς περιέχει στοιχεία σκληρής πραγματικότητας όπως η ανάγκη για τροφή, στέγη και άλλες βασικές πτυχές της καθημερινής ζωής. Είναι γεγονός ότι το σκηνικό της ιστορίας είναι η ρεαλιστική Τοσκάνη (περιοχή της Ιταλίας). Ήταν μία μοναδική, για την εποχή του έργου, συγχώνευση λογοτεχνικών ειδών. Η ιταλική γλώσσα της ιστορίας διανθίζεται με στοιχεία φλωρεντιανής διαλέκτου, όπως το Φλωρεντιανό όνομα του πρωταγωνιστή.

 

Βιογραφικό:

Ο Κάρλο Γκολντόνι (Βενετία25 Φεβρουαρίου 1707 - Παρίσι6 Φεβρουαρίου 1793) ήταν Ιταλός κωμωδιογράφος, ο οποίος θεωρείται ότι ανανέωσε την ιταλική κωμωδία, απομακρυνόμενος από τις χοντροκομμένες φάρσες, δημιουργώντας την «κωμωδία χαρακτήρων». Στα έργα του, παρουσιάζονται χαρακτηριστικές φυσιογνωμίες της μεσαίας τάξης του καιρού του, ενώ ενσωμάτωσε στοιχεία και από τους χαρακτήρες της Κομέντια ντελ άρτε.



ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΛΗ – ΒAPTIST TOUVEREY

 

 

Τον 7ο Αιώνα, στη Μέση περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, δύο φίλοι, ο Νικήτας και ο Ηράκλειος, θα κάνουν τα πάντα για να καταστρέψουν τον Αυτοκράτορα Φωκά και να του πάρουν την εξουσία. Αλλά το να κερδίσουν τις μάχες δεν είναι αρκετό για να ανέβουν στο θρόνο, θα πρέπει να κατακτήσουν επίσης την καρδιά μιας νεαρής κοπέλας. Έτσι οι καρδιακοί φίλοι θα γίνουν θανάσιμοι εχθροί και οι πολιτικές ίντριγκες θα αναμειχθούν με ερωτικές περιπέτειες και η εκδίκηση θα γίνει ένας φαύλος κύκλος.

Για τους φίλους της ιστορίας και τους μελετητές της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ένα ιστορικό μυθιστόρημα που διαβάζεται απνευστί.

 

Βιογραφικό:

O Baptiste Touverey εργάζεται ως δημοσιογράφος και μεταφραστής. Αρθρογραφεί στο περιοδικό Books και συνεργάζεται με το Vanity Fair και το Journal du Dimanche. Είναι γνωστός και ως μεταφραστής του Στέφαν Τσβάιχ.



Ο ΑΣΒΟΣ - ΦΡΕΝΤΡΙΚ Π. ΓΟΥΙΝΤΕΡ

 

Κάθε χρόνο, τα ξημερώματα της 6ης Νοεμβρίου ένας κατά συρροή δολοφόνος, γνωστός ως Ασβός, εισβάλλει σε ένα σπίτι μέσα από το δάπεδο του υπογείου. Ο φονιάς σκοτώνει το θύμα του και στη συνέχεια εξαφανίζεται μαζί με αυτό σε μια σήραγγα που χάνεται στα έγκατα της γης.

Ένα πρωί, η εκδότρια Άνικα Γκράνλουντ βρίσκει ένα λασπωμένο χειρόγραφο έξω από την πόρτα του γραφείου της. Το χειρόγραφο, που φέρει τον τίτλο Είμαι ο Ασβός, αποτελεί τη μακάβρια βιογραφία ενός κατά συρροή δολοφόνου που ζει μέσα στη γη. Στην προσπάθειά της να σώσει από τη χρεωκοπία τον εκδοτικό οίκο όπου εργάζεται, η Άνικα αποφασίζει να εκδώσει το βιβλίο, παρά την αμφιλεγόμενη σύνδεσή του με τις ανεξιχνίαστες δολοφονίες. Αλλά αυτή της η απόφαση θα την επηρεάσει πολύ περισσότερο από όσο μπορούσε να φανταστεί, καθώς θα την παρασύρει στους σκοτεινούς εφιάλτες που νόμιζε πως είχε ξεπεράσει από μικρή.

Καθώς η μοιραία ημερομηνία πλησιάζει ξανά, η σχέση του χειρογράφου με τους φόνους αρχίζει να γίνεται όλο και πιο απτή, ενώ τα ερωτήματα που περιβάλλουν το βιβλίο αποκτούν κρίσιμη σημασία. Ποιος είναι ο Ασβός; Ποιος έγραψε το βιβλίο; Τι είναι αυτό που ελλοχεύει μέσα στα έγκατα της γης;

 

Βιογραφικό:

Ο Fredrik PWinter είναι Σουηδός συγγραφέας και δικηγόρος. Γεννήθηκε στο Τρολχέταν, ενώ σήμερα ζει στο Γκέτεμποργκ. Πέρα από το γράψιμο, συμμετέχει ενεργά στο Fantastisk Podd, ένα σουηδικό λογοτεχνικό podcast που ασχολείται με την επιστημονική φαντασία και τις ιστορίες τρόμου. Ο Ασβός είναι το πολυαναμενόμενο πρώτο του θρίλερ. Τα δικαιώματα για τη μετάφρασή του έχουν ήδη πωληθεί σε πολλές χώρες.



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ



Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ – ΓΕΡΑΚΙΝΑ ΜΠΟΥΡΙΚΑ



Μάρτιος του ’81. Στον σιδηροδρομικό σταθμό του Ρέντη, ένα εγκαταλειμμένο βαγόνι γίνεται το λίκνο της αναγέννησης της δεκαεξάχρονης Μαρουσώς που, κατατρεγμένη από το αιματοβαμμένο παρελθόν της, βρίσκει καταφύγιο στη σκοτεινή αγκαλιά του. Μια μικρή πάνινη κούκλα, η ΜαΜα, θα γίνει ο μοναδικός μάρτυρας της μεταμόρφωσης της ανήλικης κοπέλας, κυριολεκτικά, σε μια άλλη.


Ένας βιασμός, τρεις θάνατοι, ένας ανεκπλήρωτος έρωτας, μια μόνιμη φυγή και μια θετή κόρη που παίρνει τη θέση ενός πραγματικού γιου, συνθέτουν το παζλ της ταραγμένης ζωής ενός κοριτσιού που, ακολουθώντας το πέταγμα μιας πεταλούδας, βαδίζει θαρραλέα μέσα στα σκοτάδια της ψυχής της, ψάχνοντας να βρει τον δικό της δρόμο προς το φως.


Βιογραφικό:


Η Γερακίνα Μπουρίκα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ν. Αρτάκη Ευβοίας. Η ζωή την οδήγησε επί τέσσερα χρόνια να εγκατασταθεί στη βόρεια Ελλάδα και τα τελευταία είκοσι να ζει μόνιμα στην Αθήνα. Τα λογιστικά και οι πωλήσεις ήταν το βασικό της επάγγελμα, μέχρι τη γέννηση των παιδιών της. Η τύχη που της χάρισε τη δυνατότητα να ασχοληθεί αποκλειστικά με το «επάγγελμα μητέρα» της έδωσε την ευκαιρία να ανακαλύψει τα υπέροχα μονοπάτια της συγγραφής.

Έπειτα από την έκδοση των δύο πρώτων βιβλίων της, παράλληλα με τη συγγραφή του τρίτου της μυθιστορήματος που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2018, αρθρογραφούσε στην εφημερίδα «Κυριακάτικη». Τον τελευταίο καιρό, συνεχίζοντας και το συγγραφικό της έργο, εργάζεται στο Τμήμα Πολιτισμού της Περιφέρειας Αττικής και είναι συντάκτρια του online πολιτιστικού περιοδικού Books and Style.


ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΔΑΒΒΕΤΑΣ - ΤΟ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ ΕΝΟΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗ

 

Είναι δυνατόν κάποιος να κάνει πολλά και διαφορετικά πράγματα στη ζωή του, κι αυτή η πολλαπλότητα να τον κατατάσσει στους ύποπτους τρομοκράτες; Ποια είναι τα όρια μεταξύ νόμων, ελευθερίας και δημιουργίας; Τα παραπάνω ερωτήματα επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει στο μυθιστόρημά του ο Δημοσθένης Δαββέτας.

Για ν’ αλλάξουμε τη ζωή, πρέπει ν’ αλλάξουμε την τέχνη.

Με γραφή άμεση και λόγο αφηγηματικό, ο αναγνώστης ταξιδεύει σε μια ιστορία, το τέλος την οποίας θα μάθει στην τελευταία λέξη του κειμένου.

Ο ήρωας του βιβλίου, συνθέτοντας τα πιο παράδοξα και ετερόκλητα στοιχεία της καθημερινότητάς του, υπηρετεί την ανάγκη για δημιουργικότητα και πολυεκφραστικότητα. Με συμμάχους τον ενθουσιασμό και την ελπίδα, αμφισβητεί τον φόβο, τον αρνείται και υπηρετεί ολοκληρωτικά και απόλυτα την πορεία ανακάλυψης του εαυτού του.

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που ακτινογραφεί τη δημιουργικότητα και την ελεύθερη σκέψη. Ο φόβος εδώ ηττάται κατά κράτος, γιατί τον έχει νικήσει η ολοκληρωτική παράδοση του ήρωα στον δρόμο της τέχνης.

 

Βιογραφικό:

Ο Δημοσθένης Δαββέτας γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχει Διδακτορικό στην Αισθητική από το University of Paris VIII. Είναι καθηγητής στο IESA στο Παρίσι και δίνει διαλέξεις για την ποίηση και τη μοντέρνα τέχνη στο University of Paris IV. Δίδαξε επίσης Φιλοσοφία της Τέχνης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Strate Ecole de Design των Σεβρών και το Creapole στο Παρίσι. Επιπλέον, έχει δώσει σεμινάρια για τη Φιλοσοφία της Τέχνης στην Ecole des Beaux-Arts στο Παρίσι και σεμινάρια για τη Φιλοσοφία των Εφαρμοσμένων Τεχνών στη Σχολή Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Δίνει διαλέξεις σε πολλές σχολές Τέχνης και πανεπιστήμια.



ΦΕΓΓΑΡΙ ΤΟΥ ΘΕΡΙΣΜΟΥ – ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΚΟΥΝΑ

 

  Σε δρόμους παράλληλους ένας μοναχικός συγγραφέας που μετουσίωσε τις απώλειες της ζωής του σε έμπνευση και έγινε διάσημος σε όλον τον κόσμο.

   Μια τραγική ιστορία που αρχίζει το 1950 σ’ ένα χωριό στο Δέλτα του Αλιάκμονα,  με τον θάνατο μιας νέας γυναίκας πάνω στα γινωμένα στάχυα των απέραντων χωραφιών ενός απ’ τους τελευταίους εναπομείναντες τσιφλικάδες. Μια πορεία που τελειώνει στο ίδιο μέρος,  εβδομήντα  χρόνια αργότερα, οδηγώντας στη δικαίωση και τη λύτρωση.

   Στο προσκήνιο η Ειρήνη,  η κληρονόμος, θα συνθέσει τα κομμάτια της ζωής των τριών γυναικών και όσων βρέθηκαν δίπλα τους, αποκαλύπτοντας,  μέσα απ’ αυτές, την ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας όπου η φτώχεια, η υπερπόντια μετανάστευση, η βία πάνω στον αδύναμο και η ατιμωρησία του ισχυρού δείχνουν να είναι κυρίαρχες στο μεγαλύτερο κομμάτι  της κοινωνίας.

 

Βιογραφικό:

Γεννήθηκε στην Κατερίνη, όπου και έζησε μέχρι που τελείωσε το Λύκειο. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο  Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε σαν καθηγήτρια Αγγλικών σε Δημόσια Γυμνάσια και Λύκεια καθώς επίσης και σε ελληνικά σχολεία της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας της Γερμανίας.

Έχει γράψει τα βιβλία: Επιτέλους παντρεύομαι, Οι όμορφοι γάμοι όμορφα καίγονται, Δρόμοι παλιοί, Επιστροφή στη χαμένη αθωότητα.


ΔΟΚΙΜΙΟ


OYΪΛΙΑΜ ΛΑΪΘ - ΤΟ ΤΕΧΝΑΣΜΑ - Γιατί κάποιοι μπορούν να κάνουν λεφτά καικάποιοι άλλοι όχι

Μετάφραση: Βίκυ Δέμου  




 Κάποιοι από μας βγάζουν πολλά λεφτά. Κάποιοι άλλοι δεν βγάζουν τίποτα. Το χρήμα δεν είναι κάτι αληθινό. Εμείς το δημιουργήσαμε. Οι άνθρωποι. Απ’ όλα μας τα δημιουργήματα, το χρήμα είναι το αριστούργημά μας. Κι όμως, η λαχτάρα να το αποκτήσουμε μας σκοτώνει.

Αυτό το δίλημμα αποτέλεσε για τον Λάιθ το έναυσμα για να ξεκινήσει μια περιπετειώδη περιπλάνηση στον κόσμο των σύγχρονων Κροίσων που, όσο παράδοξος και ηθικά αμφιλεγόμενος κι αν είναι, αποτελεί το απόλυτο αντικείμενο του πόθου για μια μεγάλη μερίδα κόσμου. Πέρασε μέρες και νύχτες στο πλευρό του αληθινού «Λύκου του Γουόλ Στριτ», ο οποίος, ανικανοποίητος από τα εκατοντάδες εκατομμύρια που είχε αποκτήσει, επινόησε μιαν απάτη για να βάλει στην τσέπη του άλλα τόσα. Επισκέφθηκε μιαν έπαυλη μπαρόκ, όπου ένας Ρώσος μεγιστάνας, με περιουσία μισού δισεκατομμυρίου, κατοικεί ολομόναχος, με μόνη συντροφιά τον μπάτλερ του. Περιηγήθηκε το κτήμα του Φίλιξ Ντένις, του ριψοκίνδυνου μεγαλοεκδότη που παρήγγειλε μια λεωφόρο γεμάτη αγάλματα για να αφηγηθεί την ιστορία της ζωής του. Πέταξε σε ιδιόκτητα νησιά με ιδιωτικά αεροπλάνα, για να συναντήσει πάμπλουτους ανθρώπους που ιδιωτεύουν σε λέσχες πριβέ, και γεύτηκε τον ίλιγγο μιας ζωής δίχως όρια – αν και, μ’ αυτά και μ’ εκείνα, το άγχος του γιγαντωνόταν κάνοντάς τον να παραλύει από την αγωνία.

Σ’ αυτή την αληθινή οδύσσεια, ο συγγραφέας βρίσκεται διαρκώς αντιμέτωπος με δυο ερωτήματα που βασανίζουν πολλούς από μας. Τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους πλούσιους; Και γιατί δεν είμαι εγώ ένας απ’ αυτούς;


ΚΡΙΤΙΚΕΣ

«Συντάκτης περιοδικών επί τρεις δεκαετίες, ο Λάιθ έχει υπογράψει κείμενα για δεκάδες Κροίσους του κόσμου τούτου. Τους μελέτησε από πολύ κοντά, στάθμισε τις επιλογές που έκαναν στη ζωή τους, κι ωστόσο δεν έπαψε ποτέ ν’ αναρωτιέται τι είναι αυτό που κάνει τα σημάδια της επιτυχίας τους να μην ξεθωριάζουν από τον χρόνο. Αν κατάφερνε να αποκρυπτογραφήσει το μυστικό της επιτυχίας τους, σκέφτηκε, θα μπορούσε να το εφαρμόσει και ο ίδιος στον τραπεζικό λογαριασμό του». The Guardian

«Ένα βιβλίο διασκεδαστικό, βαθιά εξομολογητικό με έναν τρόπο σχεδόν παιδιάστικο. Υπογράφεται από έναν άνθρωπο που έχει επανειλημμένα πέσει θύμα νόμιμου και παράνομου δανεισμού, έχει συσσωρεύσει απλήρωτους λογαριασμούς, φόρους και κλήσεις της Τροχαίας και έχει δώσει δικαστικούς αγώνες που άλλοι κερδήθηκαν και άλλοι εκκρεμούν ή απλώς ξεχάστηκαν με την πάροδο του χρόνου…»  The Times

 «Ευχάριστο στο διάβασμα, αστείο και ενδιαφέρον, ένα από τα καλύτερα βιβλία για το χρήμα που γράφτηκαν ποτέ».  Tatler

«Εντυπωσιακό… Μας οδηγεί σε μια πυρετώδη περιπλάνηση στο σύμπαν των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, και κάποιων άλλων που διακινδύνευσαν τα πάντα και κέρδισαν όλα όσα ονειρεύονταν, αναζητώντας την απάντηση στο αιώνιο ερώτημα: Γιατί να έχει λεφτά ο διπλανός μου και όχι εγώ;» Άαρον Μπράουν, συγγραφέας του 'The Poker Face of Wall Street'

«Κάθε παράγραφος του Λάιθ που αναφέρεται στις συσσωρευμένες νευρώσεις του χαρακτηρίζεται από το ιδιοφυές του χιούμορ… Όπως και οι οξυδερκείς κωμικές παρατηρήσεις του για το δέλεαρ και τον παραλογισμό που αντιπροσωπεύει για τον καθέναν από μας ο πλούτος».  Mail on Sunday

 

Βιογραφικό:

Ο Ουΐλιαμ Λάιθ είναι δημοσιογράφος και τα θέματα με τα οποία έχει καταπιαστεί κατά καιρούς ποικίλλουν από την αισθητική χειρουργική και την Παλαιστίνη ως τους σκηνοθέτες του Χόλυγουντ και τα ναρκωτικά. Είναι τακτικός συνεργάτης του Guardian, του Observer και της Daily Telegraph. Έχει γράψει, μεταξύ άλλων, τα βιβλία The Hungry Years: Confessions of a Food Addict (2005) και Bits of Me are Falling Apart: Dark Thoughts from the Middle Years (2009).



ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΑΝ ΤΟ ΝΕΡΟ, ΦΙΛΕ ΜΟΥ – ΣΑΝΟΝ ΛΙ

 

Οι διδασκαλίες του  Μπρους Λι




Άδειασε τον νου σου.

Nα είσαι χωρίς μορφή, χωρίς σχήμα, όπως το νερό.

Αν βάλεις νερό στο φλιτζάνι, γίνεται το φλιτζάνι.

Αν βάλεις νερό στην τσαγιέρα, γίνεται η τσαγιέρα.

Αν το βάζεις σε μπουκάλι, γίνεται το μπουκάλι.

Το νερό μπορεί και ρέει ή μπορεί και συντρίβει!

Να είσαι σαν το νερό, φίλε μου.

 

Ίσως δεν το συνειδητοποιούμε πλήρως, αλλά όλοι προσπαθούμε να κάνουμε τη ζωή μας όσο το δυνατόν καλύτερη. Φυσικά! Και αυτό το βιβλίο προσφέρει άλλη μία οπτική πώς μπορούμε να τα καταφέρουμε. Το γεγονός ότι είχατε την περιέργεια να το ανοίξετε δείχνει ότι επιθυμείτε να κάνετε το επόμενο βήμα στο μονοπάτι που θα σας εξασφαλίσει κάτι παραπάνω. Γι’ αυτό ας προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε το ρεύμα, να το κάνουμε διασκεδαστικό. Να το κάνουμε ένα φιλόδοξο πείραμα!

Άλλωστε, υποτίθεται ότι σκοπός εδώ είναι να βρείτε τι αγαπάτε, τι σας δίνει ζωή, να ανακαλύψετε τα όνειρά σας και τον πραγματικό εαυτό σας. Ετοιμαστείτε, λοιπόν, και, όπως είπε ο πατέρας μου, προσπαθήστε να προχωρήσετε έχοντας την παρακάτω οπτική:

Μην είσαι νευρικός, αλλά έτοιμος· μη σκέφτεσαι, αλλά και μην ονειροπολείς· μην είσαι άκαμπτος, αλλά ευέλικτος. Να είσαι ήρεμος, γεμάτος ζωή, αντίληψη και εγρήγορση· έτοιμος για ό,τι συμβεί…

 

Οι διδαχές ζωής του Bruce Lee σε ένα σύντομο βιβλίο, γραμμένο από την κόρη του, με εύληπτα και σύντομα κεφάλαια. Το βιβλίο κυκλοφορεί ή πρόκειται να κυκλοφορήσει σε πάνω από 20 χώρες, γιατί η επίδραση του πατέρα της συγγραφέως στις ζωές όλων μας είναι αξεπέραστη.

 

Βιογραφικό:

Η Σάνον Λι είναι η κόρη του Bruce Lee αλλά και CEO των οικογενειακών επιχειρήσεων του Μπρους Λι και πρόεδρος του Ιδρύματος Bruce Lee. Σκοπός της είναι να κάνει γνωστές σε όλους την φιλοσοφία και τη ζωή του πατέρας της, μέσα από την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία.



ANTHONY PEAKE – ΥΠΑΡΧΕΙ ΖΩΗ ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ;





 Μερικές φορές νιώθετε ότι γνωρίζετε τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια; Έχετε ποτέ την έντονη αίσθηση ότι οι ενέργειες που πρόκειται να κάνετε είναι σωστές ή λάθος;

Όλες αυτές οι αντιλήψεις μπορεί να είναι καθημερινές ενδείξεις για την αθανασία σας.
Αυτό το βιβλίο προτείνει μια απλώς καταπληκτική θεωρία «μια θεωρία που δηλώνει ότι ο προσωπικός θάνατος είναι μια επιστημονική αδυναμία. Χρησιμοποιώντας τα τελευταία ευρήματα της νευρολογίας, της κβαντικής φυσικής και των μελετών συνείδησης, ο Anthony Peake προτείνει ότι δεν θα πεθάνουμε ποτέ. Αφού διαβάσετε αυτό το βιβλίο, θα καταλάβετε το νόημα της ζωής σας και πώς θα μπορέσετε να τη βελτιώσετε την επόμενη φορά.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

Ο Anthony Peake αποφοίτησε από το Πανεπιστήµιο του Γουόρικ και σπούδασε σε µεταπτυχιακό επίπεδο στη Σχολή Οικονοµικών του Λονδίνου και στο Πανεπιστήµιο του Γουεστµίνστερ. Πολύ σύντοµα απέκτησε τη φήµη ενός από τους πλέον αυθεντικούς στοχαστές του κόσµου στη µελέτη αλλοιωµένων συνειδησιακών καταστάσεων. Το έργο του επικεντρώνεται στην εύρεση επιστηµονικά τεκµηριωµένων απαντήσεων για τα σηµαντικά µυστήρια της ανθρώπινης συνειδητότητας. Πολλά από τα βιβλία του έχουν γίνει µπεστ-σέλερ, µεταξύ των οποίων Το απεριόριστο µυαλό και Ανοίγοντας τις πύλες της αντίληψης.  Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε την ιστοσελίδα του συγγραφέα, http://www.anthonypeake.com.



ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΔΑΒΒΕΤΑΣ – ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ DESIGN

 

Το «λειτουργικά» και «καλλιτεχνικά» ωραίο θα βρίσκεται πάντα στην υπηρεσία του design. Από την αρχαιότητα ο άνθρωπος είχε την ανάγκη να δίνει έναν αισθητικό και συμβολικό ρόλο στα αντικείμενα. Μία διαφωτιστική ιστορία που ξεκινάει από τη Νεολιθική Εποχή και μας παρουσιάζει τη διαμόρφωση της αισθητικής σε διάφορες περιόδους, μέχρι ο σύγχρονος κόσμος να γεννήσει τον όρο του design. 


 

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΔΑΒΒΕΤΑΣ – ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ

 

Ποια διαφορετικά στοιχεία συνθέτουν τις πηγές για τις πιθανές ελληνικές ρίζες του Ναπολέοντα Βοναπάρτη; Μαρτυρίες που πηγάζουν από λογικές συμπεριφορές, από την ίδια την πολιτιστική παιδεία του Μ. Ναπολέοντα αλλά και από πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζωή του. Η Δούκισσα Ντ’ Αμπραντές, ο Μπαλζάκ, ο Δημήτριος Στεφανόπουλος-Κομνηνός κ.ά. επιβεβαιώνουν με τον δικό τους τρόπο τη συγκεκριμένη προσέγγιση και διερεύνηση του συγγραφέα για την ελληνική καταγωγή του Ναπολέοντα, μέσα από επιχειρήματα και απαντήσεις με βάση τον κοινό νου.

 

 

Βιογραφικό:

Ο Δημοσθένης Δαββέτας γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχει Διδακτορικό στην Αισθητική από το University of Paris VIII. Είναι καθηγητής στο IESA στο Παρίσι και δίνει διαλέξεις για την ποίηση και τη μοντέρνα τέχνη στο University of Paris IV. Δίδαξε επίσης Φιλοσοφία της Τέχνης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Strate Ecole de Design των Σεβρών και το Creapole στο Παρίσι. Επιπλέον, έχει δώσει σεμινάρια για τη Φιλοσοφία της Τέχνης στην Ecole des Beaux-Arts στο Παρίσι και σεμινάρια για τη Φιλοσοφία των Εφαρμοσμένων Τεχνών στη Σχολή Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Δίνει διαλέξεις σε πολλές σχολές Τέχνης και πανεπιστήμια.



IN SEARCH OF THE THEORY OF EVERYTHING: The Philosophy behind Physics - Demetris Nicolaides

 

Μια φιλοσοφική θεώρηση της σύγχρονης φυσικής, των νόμων της φύσεως και του σύμπαντος. Ένας διάλογος ανάμεσα στη φιλοσοφία της αρχαίας Ελλάδας και των νόμων της φυσικής. Με κεφάλαια για τη φυσική, την κοσμολογία, τη γεωμετρία και τα μαθηματικά, για τα άτομα της ύλης και της ενέργειας. Περιλαμβάνει 8 ασπρόμαυρες εικονογραφήσεις. Με το κύρος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, γραμμένο από τον Έλληνα Δημήτρη Νικολαΐδη.



ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΟΥΔΗΣ- ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ - ΤΑ ΔΥΟ ΥΠΑΡΞΙΑΚΑ ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ΚΟΣΜΟΥ

 

Η καθημερινότητα της ύπαρξής μας «εν χώρω και χρόνω» μας κάνει να πιστεύουμε ότι αυτές οι έννοιες είναι αυτονόητες. Μια αυταπάτη, που οφείλεται στη δύναμη της συνήθειας, καταρρέει όταν ο άνθρωπος επιχειρήσει την χωροθέτηση και χρονομέτρηση του Σύμπαντος. Τότε ο χώρος παύει να είναι το απόλυτο «κάτι» μέσα στο οποίο τοποθετούνται και κινούνται τα πράγματα, και ο χρόνος παύει να ταξιδεύει μονόδρομα σαν βέλος που κινείται από το παρελθόν στο μέλλον μέσα από το «τώρα», το παρόν της στιγμής που βιώνουμε. Οι έννοιες αυτές, καθώς παρακολουθούμε τη μεγάλη έκρηξη, το «μπιγκ μπανγκ», και  μελετούμε την προέλευση και εξέλιξη του Σύμπαντος, διαστέλλονται, συστέλλονται, υφίστανται στρεβλώσεις, γεωμετρικές και άλλες, και χωροχρονικές συμφύσεις, δημιουργώντας μια μαγική εικόνα του κόσμου, απαραίτητη όμως, και πιο «ρεαλιστική», για την βαθύτερη ερμηνεία των φαινομένων και των δρώμενων στο κοσμολογικό περιβάλλον. Πρόσκληση, λοιπόν, για ένα ταξίδι στο Σύμπαν με ταχύτητα που πλησιάζει την ταχύτητα του φωτός, ένα ταξίδι στο μέλλον που θα μας κρατήσει, μεταφορικά και κυριολεκτικά, για «πάντα» νέους σε σχέση με τους «δίδυμους αδελφούς» μας που θα παραμείνουν στη γη. Τολμήστε το!

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

Ο Χρίστος Γούδης διετέλεσε Καθηγητής Αστροφυσικής του Πανεπι­στημίου Πατρών (1981-2014) και, παράλληλα, Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθη­νών (2001-2012). Είναι επίσης ποιητής (γράφει και δημοσιεύει ποίηση από το 1968) αλλά και συγγραφέας πολλών επιστημονικών, πολιτικών, κοινωνιολογικών, ιστορικών και αρχαιογνωστικών έργων. Γνωρίζει επτά ξένες γλώσσες (Αγγλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Ρω­σικά, Γαλλικά, Ιταλικά και Πορτογαλικά).



ΟΙ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΤΖΕΦ ΜΠΕΖΟΣ – Στιβ Άντερσον

 

Ο συγγραφέας, μελετώντας τις ετήσιες επιστολές του Jeff Bezos (1997-2018), του Master of Risk όπως αποκαλείται, στους μετόχους της Amazon,  κατέληξε σε 14 αρχές που διέπουν την ανάπτυξη μιας επιχείρησης. Το βιβλίο χωρίζεται σε μέρη που αποκαλούνται κύκλοι ανάπτυξης , όπου και αναλύονται οι αρχές που προκύπτουν από τις επιστολές. Οι φάσεις ανάπτυξης χρονολογικά χωρίζονται σε Δοκιμή, Δόμηση, Επιτάχυνση και Κλιμάκωση.

 

Πρόκειται για ένα Business βιβλίο, άκρως πρακτικό και παραστατικό. Για αναγνώστες που ενδιαφέρονται για το επιχειρείν, αλλά και για όποιον εργάζεται σε εταιρίες που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης. Μας αναλύει πώς έβλεπε τα πράγματα ο Bezos από το 1997, όχι μόνο τα αποτελέσματα των επιχειρήσεών του, αλλά και τους υπαλλήλους του και τους στόχους που έθετε. Εξαιρετικό ενδιαφέρον και οι μεγάλες αποτυχίες του Amazon. Αριθμοί και γραφήματα είναι κατανοητά ακόμα και από άτομα με ελάχιστες γνώσεις ανάγνωσης των αριθμών.

 

Βιογραφικό:

Ο Στιβ Άντερσον, MA, είναι γνωστός ειδικός στους τομείς της Διαχείρισης Κινδύνου, της Τεχνολογίας, της Παραγωγικότητας και της Καινοτομίας και έχει πάνω από 35 χρόνια εμπειρίας στον κλάδο των ασφαλίσεων. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος σπουδών στο Δίκαιο των Ασφαλίσεων.

Ο Άντερσον είναι επαγγελματίας ομιλητής, συγγραφέας και «μελλοντιστής». Έχει στο ενεργητικό του παρουσιάσεις για το μέλλον της τεχνολογίας, την επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τους τρόπους που οι επιχειρήσεις μπορούν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που παρέχει το Διαδίκτυο και να αποτιμήσουν και να χρησιμοποιήσουν τον κίνδυνο προς όφελός τους. Επιλέχθηκε ως ένας από τους 150 χρήστες με τη μεγαλύτερη επιρροή στο LinkedIn και έχει πάνω από 340.000 ακόλουθους.

Ο Στιβ και η σύζυγός του, η Κάρεν, έχουν δύο παντρεμένες κόρες αλλά, το σημαντικότερο, έχουν εφτά εκπληκτικά μικρά εγγόνια και αναρωτιούνται αν ένα (ή και περισσότερα) θα ταξιδέψουν ποτέ στο διάστημα.

Ζουν στην ιστορική πόλη Φράνκλιν του Τενεσί.



ΜΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΜΦΟΥΚΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΕΙΤΟ ΣΤΟ TWITTER – ΑΝΤΡΙΟΥ ΧΙΟΥ

 

Υπάρχουν πολλά ονόματα για τις σύντομες φράσεις: γνώμη, παροιμία, υποθήκη, κανόνας, γνωμικό, κοινός τόπος, ρητό, επίγραμμα, απόφθεγμα. Η σημασία τους διαφέρει από γλώσσα σε γλώσσα και από ιστορία σε ιστορία. 

Το παρόν είναι ένα μικρό βιβλίο για το μικρότερο από τα είδη λόγου, τον αφορισμό. Ως βασική μονάδα αντιληπτής σκέψης, αυτή η μικρομορφή διατηρήθηκε στο πέρασμα τόσων παγκόσμιων πολιτισμών και ιστοριών, από τον Κομφούκιο έως το Twitter, από τον Ηράκλειτο έως τον Νίτσε, από τον Βούδα έως τον Ιησού. Σε αντίθεση με τα φληναφήματα των ανόητων, τις περιττολογίες των γραφειοκρατών, τη σιωπή των μυστικιστών, στην περίπτωση του αφορισμού δεν υπάρχει τίποτα το περιττό, κάθε λέξη έχει βαρύτητα.

Ένα πρωτότυπο θέμα από έναν έγκυρο πανεπιστημιακό εκδότη, τον Princeton University Press.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

Ο Άντριου Χιούι είναι βοηθός καθηγητή Λογοτεχνίας στο Yale-NUS college. Έχει εκπονήσει τη διδακτορική διατριβή του στη Συγκριτική Λογοτεχνία στο Princeton University.



ΕΠΙΣΤΗΜΗ-ΥΓΕΙΑ


ΑΡΧΑΙΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΓΕΥΜΑΤΑ – MARIA SPEK





 Η Maria Speck μάς αναλύει πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αρχαίους σπόρους όπως το κριθάρι, η πολέντα, το δίκοκκο σιτάρι, το κινόα και το φαγόπυρο  σε νέα σύγχρονα πιάτα.

Χρησιμοποιώντας τους αρχαίους σπόρους  προσφέρουμε στον οργανισμό ενέργεια μέσω των υδατανθράκων που περιέχουν, αλλά και πολύτιμες βιταμίνες και μέταλλα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας.

Οι λάτρεις της υγιεινής διατροφής θα βρουν εύκολες και γρήγορες συνταγές για να τις εντάξουν  στη διατροφή τους.



Από τα επίσημα δελτία τύπου!







 

ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΚΤΟΣ ( ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2021 ) ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΚΤΟΣ ( ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2021 ) Reviewed by Dominica on Σεπτεμβρίου 08, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.