Σκόρπια Καρέ από τη Ζωή του Αθανάσιου Πανταζή

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ


    ''Ο Αθανάσιος Πανταζής αποφάσισε την πρώτη μέρα της σύνταξής του να γυρίσει μία ταινία. Το πρόβλημα ήταν πως δεν είχε ιδέα από σκηνοθεσία, δεν διέθετε κάμερες, μικρόφωνα ή οτιδήποτε σχετικό με τεχνικό εξοπλισμό (εκτός από μία κλακέτα που αποκτήθηκε με ιδιαίτερο κόπο). Δεν ήξερε ηθοποιούς, διευθυντές φωτογραφίας, σκηνογράφους ή, τέλος πάντων, κάποιον που να σκαμπάζει δύο πράγματα από τέχνη. Το μόνο που διέθετε ήταν πείσμα και μια άκρατη λατρεία για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο. Και για κάποιο λόγο πίστεψε πως αυτά είναι αρκετά." (Απόσπασμα από περίληψη οπισθοφύλλου)

    Άν καθίσουμε καί αναλογιστούμε τα όσα έχουν συμβεί κι έχουμε ζήσει απ΄την στιγμή της γέννησής μας έως καί σήμερα,θα μπορούσαμε να πούμε πως όλες οι ζωές των ανθρώπων είναι ενδεδειγμένες προτάσεις σεναρίων για κινηματογραφικές ταινίες. Αρκεί να σκεφτείτε πως κατά τη διάρκεια της ζωής πολλών ανθρώπων,πόσα μεγάλα,καίρια ιστορικά,πολιτικά καί κοινωνικά γεγονότα έχουν λάβει χώρα καί έχουν διαμορφώσει όσα ζούμε τώρα,αλλάζοντας τον ρού της ιστορίας καί χαράσσοντας νέα μονοπάτια. 

   Η σημερινή μου πρόταση για εσάς είναι το νέο βιβλίο του συγγραφέα Πρόδρομου Doe -το τρίτο κατά σειρά,αν θυμάμαι καλά- με τίτλο ''Σκόρπια Καρέ από τη Ζωή του Αθανάσιου Πανταζή" που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Γράφημα. Όπως εύλογα αντιλαμβανόμαστε από τον τίτλο,μέσα στις σελίδες του βιβλίου θα έχουμε τη δυνατότητα να μάθουμε διάφορα στιγμιότυπα της ζωής του κύριου πρωταγωνιστή ως σκηνές μίας κινηματογραφικής ταινίας που αναφέρονται σε δύο χρόνους (παρόν καί παρελθόν) καί καθόρισαν αυτό που εκείνος είναι σήμερα,τις όποιες επιλογές του,τα λάθη καί τα σωστά κι όλα αυτά δοσμένα μέσα από τα λόγια του ίδιου καί ειδωμένα μέσα από τα μάτια του γιού του ως έναν φόρο τιμής προς τον πατέρα του.

   ''Αυτό είναι το βιβλίο ενός γιου για τον πατέρα του. Κι η ιστορία μίας ταινίας που στήθηκε κάτω από αδιανόητες συνθήκες. Και λίγο από την ιστορία της Ελλάδας τα τελευταία εξήντα χρόνια. Μα πάνω απ’ όλα τα έργα και οι ημέρες ενός συνηθισμένου ανθρώπου που τελικά δεν είναι τόσο συνηθισμένος. Γιατί δεν υπάρχει άνθρωπος που να μη μπορεί να γίνει βιβλίο η ζωή του." (Απόσπασμα από περίληψη οπισθοφύλλου)

   Τί είναι αυτό που με ικανοποιεί στα έργα του συγγραφέα; Αρχικά,η ιδιατερότητα καί εξέλιξη της γραφής του που προσαρμόζεται κι αλλάζει βιβλίο με το βιβλίο προσφέροντάς μας διαφορετικά,μα άκρως κατανοητά κι ουσιώδη έργα που βγάζουν νόημα καί μας προσφέρουν σημαντικά διδάγματα για τη ζωή μας. Έπειτα,είναι η συγγραφική του ικανότητα να παραθέτει παράλληλα γεγονότα του παρελθόντος καί του παρόντος καί να υπάρχει συνοχή στο κείμενο χωρίς κάποιο κενό. Τέλος,η επιλογή των λέξεων καί των εκφραστικών μέσων που κάνει στοχεύουν απευθείας στο μυαλό καί στην ψυχή του αναγνωστικού κοινού.

   Ολοκληρώνοντας την αναφορά μου στο παρόν έργο,έχω να πω πως πρόκειται για ένα εναλλακτικό μα βαθειά αληθινό βιβλίο που δεν σου επιτρέπει να το αφήσεις από τα χέρια σου μέχρι να φτάσεις στην τελευταία σελίδα. Πλημμυρισμένο από συναισθήματα καί σκέψεις όλο το βιβλίο,θεωρώ πως θα χρειαστούν λίγες μέρες μέχρι να καταλαγιάσει αυτή η ''θύελλα'' στο μυαλό των αναγνωστών/στριων. Αναζητήστε το καί ποιος/α ξέρει; Ίσως μέσα στα σκόρπια καρέ από τη ζωή του Αθανάσιου Πανταζή,μπορεί να βρείτε στιγμές κι από τη δική σας ζωή...

                                                                  Καλές σας αναγνώσεις!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ DOE


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΓΡΑΦΗΜΑ





Σκόρπια Καρέ από τη Ζωή του Αθανάσιου Πανταζή Σκόρπια Καρέ από τη Ζωή του Αθανάσιου Πανταζή Reviewed by Dominica on Οκτωβρίου 02, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.