Το παρελθόν της Σεσίλια

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   Πιστεύετε στην μετενσάρκωση,στην ύπαρξη προηγούμενων,ή,επόμενων ζωών καί στο κάρμα που πότε μας ''κυνηγά'' σαν άλλος τιμωρός καί πότε μας επιβραβεύει σαν μία άλλη καλή νεράιδα του παραμυθιού; ΄Η μήπως ανήκετε στην κατηγορία των ρεαλιστών που δεν αποδέχονται όλα τα παραπάνω καί επιλέγουν να θεωρούν πως τα πάντα σχεδόν γύρω τους είναι θέμα επιλογών καί των συνεπειών αυτών; Εγώ,για να είμαι ειλικρινής,βρίσκομαι κάπου στο ενδιάμεσο. Ναι,η λογική προέχει,αλλά επειδή με ελκύει από μικρή ηλικία καθετί που συνδέεται με το μεταφυσικό,έχω μάθει να μην είμαι απόλυτη στις απόψεις μου καί να μην αποκλείω τίποτα ως σκέψη καί πιθανότητα. 

   "Μια άγνωστη υπερβατική δύναμη γεφυρώνει μέσα απ’ τις σελίδες ενός βιβλίου το μακρινό παρελθόν με το σήμερα. Η ηρωίδα μεταβαίνει πίσω στον χρόνο κ αι σ τα μ έρη που άλλοτε ε ίχε υπάρξει, για να έρθει αντιμέτωπη με την αφρόκρεμα της υψηλής κοινωνίας, βουτηγμένη στη σήψη και στη διαφθορά, αλλά και να φέρει εις πέρας μια αποστολή. Δε διστάζει να χωθεί βαθιά στη λάσπη του πλούτου παρά τον κίνδυνο που διατρέχει προκειμένου να φτάσει στον στόχο της. Θα τα καταφέρει ή θα την παρασύρουν τα γεγονότα σε μια θάλασσα ματαίωσης; Μια γυναίκα μάχεται να αλλάξει τον κόσμο της…" διαβάζουμε στην περίληψη του νέου βιβλίου της συγγραφέως Κατερίνας Καμπεροπούλου,με τίτλο ''Το παρελθόν της Σεσίλια" που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο καί ένα έντονο μυστήριο άρχισε να πλανάται στον χώρο. 

   Αρχέγονες μνήμες που ξυπνούν; Σχέσεις που έληξαν άδοξα πριν καν να ολκληρώσουν ομαλά τον κύκλο τους; Ή,κατάφωρη αδικία που -έστω καί μετά από την πάροδο πολλών ετών- έρχεται η ώρα να λάβει ό,τι της αναλογεί; Τί από τα παραπάνω μπορεί να οδήγησαν τις δύο κύριες πρωταγωνίστριες του βιβλίου να βιώσουν τα γεγονότα της ιστορίας καί να πράξουν αναλόγως; Η συγγραφέας επιλέγει να διασταυρώσει τους δρόμους αυτών των γυναικών καί συνάμα των λοιπών προσώπων του βιβλίου με έναν τρόπο ιδιαίτερο,όπου το μεταφυσικό στοιχείο θα κάνει αισθητή την παρουσία του μέσα στο κείμενο στην πρέπουσα δόση -κατ'εμέ- χωρίς να υπάρχουν υπερβολές που ίσως να επέφεραν το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα. 

   Η συγγραφέας εξ αρχής επιλέγει να μας μεταφέρει στον κόσμο των ηρώων καί των ηρωϊδων σαν να ανοίγει ξαφνικά μπροστά μας μία μεγάλη πόρτα που μας καλωσορίζει/αποδέχεται σαν άλλα πρόσωπα της ιστορίας. Γινόμαστε αόρατοι/ες αυτόπτεις μάρτυρες όλων των γεγονότων. Μαθαίνουμε ένοχα μυστικά,δίνουμε άλλοθι,κάνουμε τα στραβά μάτια σε ό,τι ίσως να μην θεωρείται τόσο ηθικό,αγαπάμε καί μισούμε διάφορα από αυτά τα άτομα καί καταλήγουμε να δικαιολογήσουμε,να δώσουμε άφεση αμαρτιών καί να ευχηθούμε καθένας καί καθεμία εξ αυτών να λάβει την τιμωρία που του/της αναλογεί βάσει των όποιων πράξεων.

    Πέρα από τον οικείο καί ευνόητο τρόπο γραφής της συγγραφέως,βρήκα αρκετά αρεστό τον τρόπο με τον οποίο αναδεικνύει τον ψυχισμό,όχι μόνο των δύο κεντρικών ηρωϊδων της,αλλά καί των λοιπών προσώπων που θα συναντήσουμε μέσα στις σελίδες του βιβλίου. Σαν καθένας καί καθεμία εξ αυτών να αντιπροσωπεύει καί κάτι διαφορετικό. Σαν να ''ενσαρκώνουν'' μία ανθρώπινη συνήθεια,ή,γενικευμένη άποψη σχετικά με κάτι. Παράλληλα,η αληθοφάνεια των χαρακτήρων τους -πάντα μέσα στα πλαίσια της μυθοπλασίας- τους/τις καθιστά προσιτούς/ες από εμάς το αναγνωστικό κοινό. Μπορούμε να εντοπίσουμε πάνω τους χαρακτηριστικά καί συμπεριφορές που μοιάζουν με τις δικές μας,ή,που μπορεί καί να μας ενοχλούν. Να μην ταυτίζονται με τον δικό μας κώδικα ηθικής καί σκέψης.

    Διαβάζοντας το βιβλίο είχα την αίσθηση πως αυτές οι δύο γυναίκες καί οι ιστορίες τους δεν ήταν τόσο παράλληλες,όσο αρχικά φανταζόμουν,αλλά τις συνέδεαν πολλά παραπάνω. Φυσικά καί δεν πρόκειται να σας αποκαλύψω τι ακριβώς εννοώ με αυτό,αλλά θα σας αφήσω να το ανακαλύψετε ιδίοις όμμασι όταν επιλέξετε να διαβάσετε κι εσείς με τη σειρά σας το βιβλίο. Καί κάτι τελευταίο. Να θυμάστε πως το καλό καί το κακό που προκαλούμε στους άλλους γύρω μας,πάντα γυρίζει με τον έναν,ή,τον άλλον τρόπο πίσω σε εμάς. Πόνος,αδικία,εκφοβισμός,αληθινή αγάπη,συμβιβασμός,πραγματική φιλία καί ανιδιοτελής προσφορά στον συνάνθρωπο μερικά από τα βασικά στοιχεία του βιβλίου που θα μας απασχολήσουν κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης καί θα αποτελέσουν τροφή για σκέψη. Εσείς θα επιλέξετε να μάθετε περισσότερα για το παρελθόν της Σεσίλια;

                                                              Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ





    

Το παρελθόν της Σεσίλια Το παρελθόν της Σεσίλια Reviewed by Dominica on Οκτωβρίου 23, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.