Αφιέρωμα στα βιβλία "Όσα δεν μπορούσα να σου πω τη στιγμή που έπρεπε" & ''Το τίμημα μιας ερωτικής βραδιάς"

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Προ ολίγων ημερών έλαβα ένα πακέτο από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές,όπου μέσα περιείχε τα δύο βιβλία της συγγραφέως Πηνελόπης Πιατουλάκη με τίτλους ''Όσα δεν μπορούσα να σου πω τη στιγμή που έπρεπε" & ''Το τίμημα μιας ερωτικής βραδιάς" τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των αισθηματικών μυθιστορημάτων. Ναι,ξέρω. Δεν είναι από τα πιο αγαπημένα μου είδη βιβλίων,αλλά έχω μάθει να είμαι ''ανοικτή'' σε όλα τα αναγνώσματα καί να λαμβάνω από εκείνα το κάτι διαφορετικό. Όταν τα έπιασα στα χέρια μου,η πρώτη μου σκέψη ήταν το ποιος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος να σας μιλήσω για εκείνα χωρίς να γίνω κουραστική καί να αποφύγω τις όποιες βαρετές επαναλήψεις. Ως θετικό θεώρησα το γεγονός πως έχοντας στην κατοχή μου καί τα δύο βιβλία,θα μπορούσα να έχω μία ολοκληρωμένη άποψη για την πένα της συγγραφέως. Αποφάσισα,λοιπόν,να προβώ σε ένα μικρό αφιέρωμα καί να γνωρίσουμε μαζί εκείνη καί τα έργα της. 

    Ξεκινώντας το αφιέρωμα,πιστεύω πως είναι σωστό να μάθουμε λίγα πράγματα για τη συγγραφέα. Θα με ρωτήσετε,εύλογα,αν είναι τόσο σημαντικό να διαβάζουμε το βιογραφικό ενός/μίας συγγραφέα/εως,πριν να προβούμε στην ανάγνωση για πρώτη φορά ενός έργου του/της. Για μένα επιβάλλεται. Λαμβάνουμε χρήσιμες πληροφορίες που πολλές φορές μας βοηθούν για να κατανοήσουμε το τι θέλουν να μας πουν οι δημιουργοί μέσω των βιβλίων τους. Όσο για τη συγγραφέα Πηνελόπη Πιατουλάκη,μαθαίνουμε τα εξής: Έχει γεννηθεί,μεγαλώσει καί εξακολουθεί να διαμένει σε μια συνοικία του Πειραιά. Είναι ένα πλάσμα μαχητικό που από πολύ μικρή ηλικία δούλεψε πολύ σκληρά στη ζωή του καί επί μια εικοσαετία διατηρούσε κατάστημα. Είναι άτομο εξωστρεφές,κοινωνικό,πολύ δοτικό καί φιλόζωη. Είναι παντρεμένη με μια κόρη που ζει μόνιμα στην Αγγλία καί τα τελευταία χρόνια έχει αποτραβηχτεί στο εξοχικό της που ζει ήρεμα καί περνάει τις ώρες της γράφοντας. Κι αφού μάθαμε όσα χρειαζόμασταν,ας περάσω στην άποψή μου για τα βιβλία (με συνοπτικό καί μεστό τρόπο).

   Αρχίζοντας την ανάγνωση καί των δύο βιβλίων δεν με τρόμαξε ο μεγάλος όγκος -800+ σελίδες/έκαστο- για το πόση ώρα προφανώς θα χρειαζόταν για να τα ολοκληρώσω. Να ξεκαθαρίσω πως δεν θεωρώ πως ο αριθμός των σελίδων ενός βιβλίου το χαρακτηρίζουν ως καλό,ή μη. Ο τρόπος γραφής του/της εκάστοτε δημιουργού καθιστά ένα έργο ευνόητο καί ευκολοδιάβαστο,ή όχι. Ξεκίνησα,λοιπόν,την ανάγνωση με τον ενθουσιασμό που όλοι κι όλες νιώθουμε μπροστά σε όχι ένα,αλλά δύο νέα βιβλία. 

      ''Όσα δεν μπορούσα να σου πω τη στιγμή που έπρεπε" Ποια είναι η πρώτη σας σκέψη στο άκουσμα του τίτλου; Εγώ για να είμαι ειλικρινής,ένιωσα έναν ενδοιασμό για το αν θα έπρεπε να είναι μία ολόκληρη φράση ο τίτλος,αλλά σχεδόν αμέσως συνειδητοποίησα το πόσο συχνά τη χρησιμοποιούμε,ως φράση,στην καθημερινή μας ζωή για να συνοψίσουμε όσα θέλαμε να μοιραστούμε με ένα αγαπημένο μας πρόσωπο,αλλά για ποικίλους λόγους δεν το κάναμε ποτέ. Σαν να δικαιολογούμε,κατά κάποιον τρόπο,τον εαυτό μας για τη δειλία που ενδεχομένως να δείξαμε καί να μην πράξαμε το σωστό για εμάς κι εκείνο το πρόσωπο. Ή μήπως μας βοηθά να πάρουμε το θάρρος καί να πιάσουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε; 

   ''Ένας πολύ γοητευτικός άνδρας,ο Αντρέ Σον,διανοούμενος και μέλος της υψηλής κοινωνίας,επέστρεψε στην Ελλάδα,για να συμμετάσχει στον έρανο που γινόταν για τη λευχαιμία. Η διάσημη καλλιτέχνης Λάιζα Μιν,απλή,ευαίσθητη και πανέμορφη κοπέλα,ήταν εκτός από τραγουδίστρια κι η διοργανώτρια των εράνων που πραγματοποιούνταν μέσω των συναυλιών και με τη φωνή της συγκέντρωνε τα πλήθη που τις κατέκλυζαν. Οι δυο τους γνωρίστηκαν εντελώς τυχαία,στην τελευταία φιλανθρωπική της βραδιά,λίγο πριν τη λήξη,κι ο κεραυνοβόλος έρωτας ήρθε στη ζωή τους με την πρώτη ματιά… Ο Αντρέ αφέθηκε τελείως από το πρώτο λεπτό που την αντίκρισε. Την ποθούσε… Την ήθελε,λαχταρούσε να το ζήσει… Η Λάιζα,αν κι έπεσε θύμα της αριστοκρατικής γοητείας και του ευφυούς μυαλού του,δεν ήθελε να αφεθεί. Αντιστάθηκε όσο μπορούσε με όλες τις δυνάμεις της,γιατί φοβόταν την αγάπη και τον έρωτα,επειδή έκρυβε ένα τρομερό μυστικό,που την πλήγωνε… Η μοίρα,όμως,είχε τα δικά της σχέδια και για τους δυο. Συνεχείς εκπλήξεις και μεγάλες ανατροπές με αποκορύφωμα τη δυναμική παρουσία του Φρανκ Έλιοτ στη ζωή τους,αναστάτωσαν κι ανέτρεψαν πολλές φορές τις ισορροπίες τους. Θλίψη,χαρά,ευτυχία κι απόγνωση,διαδέχονταν η μία την άλλη,ώσπου η τελευταία ανατροπή στη ζωή τους έφερε τη λύτρωση…" (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Διαβάζοντας το βιβλίο είχα την αίσθηση πως γυρνούσα νοερά πίσω στον χρόνο καί γινόμουνα κι εγώ με τη σειρά μου -στο πλευρό των ηρώων καί των ηρωϊδων- αφανής πρωταγωνίστρια μίας κλασικής ασπρόμαυρης ξένης ταινίας με τις απαραίτητες αναφορές στο σήμερα. Ο αισθαντικός καί ρομαντικός λόγος της συγγραφέως σε συνδυασμό με αυτήν την αίσθηση του παλιού,καλού κινηματογράφου μας προσφέρει ένα βιβλίο που διαβάζεται με ενδιαφέρον από την αρχή έως καί το τέλος. Επιλέγω να μην σταθώ στα όποια συντακτικά καί ορθογραφικά λάθη καί στον όγκο του (θα μπορούσε να είναι καί μικρότερο),αλλά στην ουσία του κειμένου. Η συγγραφέας αναδεικνύει την διαχρονική όμορφια της αληθινής αγάπης,της πίστης μα καί της ηθελημένης αυτοθυσίας,με όποιο κόστος καί συνέπειες,για την προστασία των αγαπημένων μας προσώπων. 

   Καί συνεχίζω με το δεύτερο βιβλίο,με τίτλο ''Το τίμημα μιας ερωτικής βραδιάς". Εδώ η συγγραφέας -κατ'εμέ- μας προσφέρει μία πιο φρέσκια καί σύγχρονη ιστορία. Ο λόγος της μεστώνει καί εμπλουτίζεται από περισσότερες περιγραφικές εικόνες,ζωντανούς ρεαλιστικούς διαλόγους,ανατροπές κι έντονα αντιφατικά συναισθήματα. Πόνος καί χαρά. Έρωτας καί μίσος. Αδικία καί δικαίωση. Ποιο από όλα θα επικρατήσει; Πού θα οδηγήσουν αυτά τα συναισθήματα τα πρόσωπα της ιστορίας; Όταν η μοίρα παίρνει το παιχνίδι στα χέρια της τα πάντα είναι πιθανά καί εμείς σαν άλλες μαριονέτες είτε θα υποταχθούμε,είτε θα σπάσουμε τα σχοινιά από τα οποία ορίζει τις κινήσεις μας. Η αγάπη καί το πάθος κυριαρχούν. Ενώ ο ''εχθρός'' καραδοκεί στο σκοτάδι. 

   ''Τέσσερις πρωταγωνιστές που όταν συναντιούνται μπλέκουν σε απλές καταστάσεις με φυσιολογικά διλήμματα. Ώσπου η ζωή,που ξεπερνά τα πιο ευφάνταστα μυθιστορήματα,τους φέρνει αντιμέτωπους σε μια αλυσίδα συγκλονιστικών ανατροπών. Με κύριο πρόσωπο πότε την Έλενα και πότε την Ελπίδα. Μια αλυσίδα που σπάει απότομα μέσα σε συνταρακτικά γεγονότα. Οι δυο κρίκοι κόβονται και απομακρύνονται από τους άλλους δυο. Η ζωή τους χωρίζει,η μοίρα ενώνει τους τρεις μετά από λίγα χρόνια και έρχονται νέες καταιγιστικές εξελίξεις στη ζωή όλων. Για άλλη μια φορά ο ένας κρίκος σπάει,κόβεται… Σε δευτερόλεπτα… Και ο τέταρτος επανέρχεται πολύ αργότερα και ενώνεται με την Έλενα... Μια ιστορία αγάπης και πάθους,που ξεκίνησε από μια τυχαία συνάντηση και κατέληξε σε μια ερωτική βραδιά που το τίμημά της άλλαξε δραματικά όλη τη ζωή της Έλενας…" (Περίληψη οπισθοφύλλου)

    ''Το τίμημα μιας ερωτικής βραδιάς'' όπως προείπα ο τίτλος καί κάθε άλλο παρά τυχαίος είναι. Καί δεν αναφέρομαι μόνο στο κομμάτι της υπόθεσης. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως σχεδόν όλες σας οι αποφάσεις καί πράξεις έχουν ένα αντίκτυπο στην ζωή σας,είτε σε μεγαλύτερο,είτε σε μικρότερο βαθμό; Βάσει των νόμων της φυσικής,η δράση προκαλεί αντίδραση. Μία αντίδραση που άλλοτε είναι καλή κι άλλοτε όχι. Το ερώτημα,όμως,που τίθεται είναι αν ξέρατε εξ αρχής τα αποτελέσματα μίας πράξης σας,θα την πραγματοποιούσατε,ή όχι; Καί τί θα κάνατε όταν θα υπήρχαν αστάθμητοι παράγοντες όπως η απώλεια μνήμης; Το χρήμα καί η δόξα είναι πιο δυνατά από τον έρωτα,ή,το αντίστροφο; Η όποια τάση υπερβολής από μεριάς της συγγραφέως θα μου επιτρέψετε να θεωρώ πως είναι τοποθετημένη σε λογικά,ανεκτά πλαίσια μέσα στο βιβλίο. Ναι,κι αυτό θα μπορούσε να περιέχει λιγότερες σελίδες,μα καί πάλι δεν το βρίσκω ως αρνητικό στοιχείο.

     Καί κάπου εδώ θα ολοκληρώσω αυτό το αφιέρωμα,θέλοντας να πιστεύω πως σας έδωσα μία καλή γεύση σχετικά με τα βιβλία,χωρίς να μειώσω κάτι από την ομορφιά τους. Ξέρω πως εσείς οι λάτρεις ανάλογων μυθιστορημάτων θα τα αγαπήσετε. Εμένα μου άφησαν καλές εντυπώσεις καί γέμισαν ευχάριστα τον χρόνο μου.

                                                             Καλές σας αναγνώσεις!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΠΙΑΤΟΥΛΑΚΗ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ


ΣΕΙΡΑ: ΣΟΝΑΤΑ





    

   


     


Αφιέρωμα στα βιβλία "Όσα δεν μπορούσα να σου πω τη στιγμή που έπρεπε" & ''Το τίμημα μιας ερωτικής βραδιάς"  Αφιέρωμα στα βιβλία "Όσα δεν μπορούσα να σου πω τη στιγμή που έπρεπε" & ''Το τίμημα μιας ερωτικής βραδιάς" Reviewed by Dominica on Νοεμβρίου 14, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.