Ακτινοβολώντας στα χρώματα της ίριδας

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   Η ανάγνωση αισθηματικών μυθιστορημάτων δεν είναι το φόρτε μου. Άν κι έχω διαβάσει αρκετά του είδους,-με δεδομένο πως πρόκειται για μία λιγότερο αγαπημένη μου κατηγορία βιβλίων,χωρίς αυτό να συνεπάγεται πως είναι κακά βιβλία-,λίγα είναι εκείνα που έχω επιλέξει μόνη μου,καθώς τα περισσότερα είτε μου έχουν σταλθεί από τους εκδοτικούς,είτε μου έχουν προσφερθεί ως δώρα από κοντινά μου πρόσωπα κατά το παρελθόν. Στο τελευταίο πακέτο που έλαβα από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές υπήρχε μέσα καί το βιβλίο της συγγραφέως Νεοφύτας Ευαγγέλου,με τίτλο ''Ακτινοβολώντας στα χρώματα της ίριδας". Εσκεμμένα το άφησα να το διαβάσω προς το τέλος. Μαθαίνοντας πως πρόκειται για ένα αισθηματικό δράμα,η αλήθεια είναι πως ένιωσα έναν κάποιον δισταγμό,αφού το τελευταίο που επιθυμούσα ήταν αυτό το στενάχωρο στοιχείο. Σαν αναγνώστρια,πάντα,δίνω ευκαιρίες στα βιβλία καί πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ανερχόμενους συγγραφείς καί το πρωτόλειο έργο τους. Ναι,αυτός ήταν ένας πολύ καλός λόγος για να ξεκινήσω την ανάγνωση του βιβλίου.

  Ακούγοντας τον τίτλο του βιβλίου ''Ακτινοβολώντας στα χρώματα της ίριδας " η πρώτη εικόνα που κατέκλυσε την σκέψη μου ήταν ένας πίνακας ζωγραφισμένος με τα χρώματα της ίριδας,δηλαδή του ουράνιου τόξου. Καί πότε βλέπουμε ένα ουράνιο τόξο; Μετά την βροχή καί την καταιγίδα εμφανίζεται στον ουρανό για να μας αποδείξει πως η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον παραμένει εκεί άσβεστη να φωτίζει τον δρόμο μας καί να απομακρύνει τα όποια σκοτάδια... Αρκούσε,όμως,μόνο αυτό για να μπορέσω να εισέλθω ομαλά στον κόσμο των προσώπων του κειμένου; Η απάντηση είναι όχι,καθώς όλα αυτά είναι μόνο μία δική μου υποθετική σκέψη. Στράφηκα,λοιπόν,στην περίληψη που κοσμεί το οπισθόφυλλο.

   "Η Μιράντα δεν συμμερίζεται το όραμα του συζύγου της, Δημήτρη, για απόλυτη προσήλωση στις  εργασίες της εξελισσόμενης Βιομηχανίας τους. Η ξαδέλφη του, η Ηλιάνα, απλή υπάλληλος τους,  ανταποκρίνεται με πλήρη αφοσίωση. Ένας μυστικός ανταγωνισμός και μια αντίστροφη κούρσα αρχίζει ανάμεσα στις δυο γυναίκες. Η Ηλιάνα εισχωρεί και εδραιώνεται στη Βιομηχανία όλο και περισσότερο, εκτοπίζοντας τελικά τη Μιράντα οριστικά. Από την άλλη, η Μιράντα, τρυπώνει και φωλιάζει στην καρδιά του Μάχου, του άντρα της Ηλιάνας, απομακρύνοντας την προς τα έξω για καλά. Η ζωή του Μάχου σφραγίζεται με τον έρωτα του για τη Μιράντα και την αγάπη των παιδιών που του χάρισαν, οι δυο του γάμοι. Ωστόσο νιώθει το αληθινό του όνειρο ανεκπλήρωτο,αγνοώντας για χρόνια, την πραγματικότητα που προσδοκούσε πιο πολύ. Θα μάθει ποτέ την κρυμμένη αλήθεια; Αυτό που ενώνει τους δυο εραστές είναι η δίψα τους για την αληθινή αγάπη. Αυτό που τους χωρίζει είναι η ετοιμότητα τους για τις θυσίες, που απαιτεί ο έρωτας τους. Οι πρωταγωνιστές στροβιλίζονται στο ‘τούνελ’ της αιώνιας πάλης, ανάμεσα στην συνθηκολόγηση και την περήφανη αντίσταση. Οι πολυεπίπεδες συγκρούσεις φέρνουν στο φως τις ζοφερές αποχρώσεις της ψυχής και του νου. Θα καταφέρει άραγε η αγάπη τους να τις προσπεράσει; Όταν ο ιός του sars covid-2 οδηγεί τον Μάχο στην μονάδα αυξημένης φροντίδας η πανδημία στέλλει και στο σπίτι της Μιράντας τα μηνύματά της." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Διαβάζοντας το βιβλίο,αντιλαμβανόμαστε πως η συγγραφέας έχει ως σκοπό της να μιλήσει για την δύναμη της πίστης,την ομορφιά του έρωτα καί τη δυσκολία των ανθρωπίνων σχέσεων (όλων των κατηγοριών) καί κυρίως των ερωτικών,φέρνοντας την υπόθεση του βιβλίου στο σήμερα καί προσαρμόζοντάς την στα δεδομένα της εποχής. Με σεβασμό στον άνθρωπο,θα μας παρουσιάσει χαρακτήρες αληθοφανείς με τα όποια πλεονεκτήματα καί μειονεκτήματα του χαρακτήρα τους. Άλλους/ες θα τους/τις συμπαθήσουμε κι άλλους/ες όχι! Ναι,ξέρω πως μιλάμε για λογοτεχνικούς ήρωες καί ηρωϊδες,αλλά νομίζω πως στα πρόσωπά τους αποτυπώνονται συμπεριφορές καί σκέψεις που είτε εκτιμώ,είτε δυσκολεύομαι να αποδεχθώ καί στην πραγματική ζωή. 

   Κατά την άποψή μου,-καί χωρίς να έχω καμία πρόθεση προσβολής προς το πρόσωπο της συγγραφέως-,το βιβλίο έχει καί θετικά καί αρνητικά στοιχεία. Ως θετικά θεωρώ την καλή καί εξελίξιμη γραφή της συγγραφέως,την σκιαγράφηση των χαρακτήρων των ηρώων καί των ηρωϊδων καί τη συνολική ιδέα γύρω από την υπόθεση. Τώρα,όσον αφορά τα αρνητικά,θεωρώ πως το κείμενο θα έπρεπε να είναι πιο μικρό σε έκταση,πιο συνοπτικό στις περιγραφές των σκηνών καί οι διάλογοι να είναι κάπως πιο ζωντανοί καί με περισσότερη δυναμική. Παρ'όλ'αυτά,το βιβλίο το διάβασα μέχρι το τέλος καί μελλοντικά θα με χαροποιούσε να δω μία εξέλιξη σε επόμενο έργο της συγγραφέως. Ναι,έμεινα εν μέρει ικανοποιημένη από το βιβλίο καί το προτείνω στους/στις λάτρεις του είδους.

Καλή ανάγνωση!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΝΕΟΦΥΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ


ΣΕΙΡΑ: ΣΟΝΑΤΑ





Ακτινοβολώντας στα χρώματα της ίριδας  Ακτινοβολώντας στα χρώματα της ίριδας Reviewed by Dominica on Δεκεμβρίου 17, 2021 Rating: 5

1 σχόλιο:

  1. Σας ευχαριστώ για την κριτική σας κάθε κριτική είναι καλοδεχούμενη γιατί αποτελεί υλικό για ανατροφοδότηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.