Φονική εκδίκηση

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   Η Άνεμος εκδοτική εμπιστεύεται,-πολύ ορθώς κατ'εμέ-,την ανερχόμενη καί με δυνατότητες εξέλιξης συγγραφέα Μιράντα Καλλιάνου καί εκδίδουν το πρώτο της αστυνομικό μυθιστόρημα με τίτλο ''Φονική εκδίκηση''. Εδώ θα σας εξομολογηθώ κάτι. Πόσες φορές έχω ζηλέψει (με την καλή έννοια του όρου) εκείνους τους αρμόδιους στους εκδοτικούς οίκους που τους δίνεται η δυνατότητα να διαβάσουν πρώτοι/ες τα έργα που λαμβάνουν καί να τα εκτιμήσουν. Φανταστείτε το σαν ένα ιδιάζον παιχνίδι ανακάλυψης των κρυμμένων θησαυρών. Ένας κόσμος ονειρικός ξεδιπλώνεται μπροστά τους καί το μόνο που πρέπει είναι να έχουν κοφτερή ματιά καί οξυδερκή σκέψη,ώστε να μπορέσουν να τα διακρίνουν καί να τα επιλέξουν. Σίγουρα,δεν είναι μία εύκολη διαδικασία,αλλά νομίζω πως αξίζει. Καί κάπως,έτσι εγώ σήμερα το διάβασα καί σας το παρουσιάζω. Ο τίτλος που επέλεξε η συγγραφέας,προφανώς,καί δεν χρήζει ιδιαίτερης ανάλυσης. ''Φονική εκδίκηση''. Δύο απλές καί τόσο εκκωφαντικές,την ίδια στιγμή,λέξεις ήταν η αφορμή για να γεννηθούν πολλές σκέψεις στο μυαλό μου,ακούγοντας τον τίτλο για πρώτη φορά. 

  Η φράση ''η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο'' είναι γνωστή τοις πάσι. Μην σας πω πως όλοι κι όλες μπορεί να την έχουμε διατυπώσει,ή,σιγομουρμουρήσει κάποια στιγμή στη ζωή μας,κυρίως,όταν μαθαίνουμε πως κάποια κατακριτέα πράξη,ή,ένας ένοχος που μέχρι σήμερα δεν έλαβε την ανάλογη τιμωρία,η μοίρα επέλεξε να τον εκδικηθεί με συγκεκριμένο τρόπο. Χίλιοι δύο είναι οι πιθανοί λόγοι που μπορεί να αναζητήσει καί να πάρει την εκδίκησή του ένας άνθρωπος από κάποιον άλλον που μπορεί να τον έχει βλάψει οικονομικά,ηθικά,σωματικά,ψυχικά,στον οικογειανό,φιλικό,ή,εργασιακό τομέα καί με οποιονδήποτε άλλον τρόπο. Η εκδίκηση,δυστυχώς,μπορεί να λάβει πολλές μορφές καί τα αποτελέσματά της να είναι ίσως καί θανατηφόρα,με τις παράπλευρες απώλειες να μην είναι αμελητέες. Ποια είναι,όμως,η βασικότερη αιτία που θα οδηγήσει έναν άνθρωπο να προβεί σε εκδικητικές πράξεις καί τί αντίκτυπο,εντέλει,μπορεί να έχει πάνω του όλο αυτό; Εδώ δεν παύει να τίθεται ένα ζήτημα ηθικής καί ορθής στάσης της δικαιοσύνης. Οι αρμόδιες αρχές που έχουν τον καθοριστικό καί μόνο δικαίωμα της απόδοσης της δικαιοσύνης καί της τιμωρίας των ενόχων,πολλές φορές δεν μπορούν να προβλέψουν κάτι ανάλογο.

   "Παραμονές Χριστουγέννων στο γραφικό χιονοσκέπαστο Μέτσοβο και ένας απομονωμένος παραδοσιακός ξενώνας φαντάζει σαν τον ιδανικό γιορτινό προορισμό για τον επιφανή επιχειρηματία Μαρόγλου και τους οικείους του. Τίποτα, όμως, δεν θα μπορούσε να προετοιμάσει την ολιγομελή και εκλεκτή συντροφιά για όσα τους επιφυλάσσει η Μοίρα ή ένα δαιμόνιο εγκληματικό μυαλό. Το νήμα της ζωής του γνωστού επιχειρηματία κόβεται βίαια και η στυγερή δολοφονία του απαιτεί άμεση διαλεύκανση. Οι αστυνομικές αρχές βρίσκονται μπροστά σε έναν πολύπλοκο γρίφο και αναζητούν τη βοήθεια των ιδιωτικών ντετέκτιβ στους οποίους είχε απευθυνθεί το θύμα λίγο καιρό πριν από τον θάνατό του. Η υπόθεση περιπλέκεται συνεχώς και το έγκλημα μοιάζει άλυτο, καθώς οι ύποπτοι είναι πολλοί, αλλά τα άλλοθί τους φαίνονται ακλόνητα. Οι σκόρπιες ενδείξεις και τα φαινομενικά ασύνδετα στοιχεία που εντοπίζουν οι ερευνητές οδηγούν σε παρελθόντα γεγονότα και στην αναζήτηση καλά κρυμμένων μυστικών. Οι θύτες εναλλάσσονται διαρκώς με τα θύματα, ενώ το παρελθόν επιστρέφει αμείλικτο για να εκδικηθεί." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Η συγγραφέας επιλέγει,ευφυώς κατά την άποψή μου,να ξεκινήσει την εξιστόρηση των γεγονότων προσφέροντας στο αναγνωστικό κοινό ένα μικρό ''δόλωμα''. Αρχικά,θα μας συστηθούν μερικά από τα κύρια πρόσωπα της ιστορίας καί στην πορεία καί τα υπόλοιπα όταν έρθει η καίρια στιγμή,ώστε να έχουμε μπροστά μας ολοκληρωμένη την εικόνα. Θέλετε πως μας χωρίζουν λίγες μέρες από τα Χριστούγεννα καί έχουμε αυτήν την γλυκειά αίσθηση καί πως το πρώτο δυνατό συμβάν θα λάβει χώρα την ίδια περίοδο,μας βοηθά να μπούμε αυτόματα στο κλίμα του βιβλίου. Οι πιθανοί ένοχοι πολλοί/ες. Καθένας καί καθεμία είχε καί το δικό του/της όφελος/κίνητρο πίσω απ΄την διάπραξη του εγκλήματος. Κι εμείς εκεί σαν άλλοι/ες ντετέκτιβ στο πλευρό των προσώπων που έχουν προσληφθεί για την διαλεύκανση της υπόθεσης να ''παλεύουμε'' με τις ανατροπές καί τα νέα στοιχεία που συνεχώς προκύπτουν για να φτάσουμε στην λύση του μυστηρίου καί την αποκάλυψη του ενόχου.

  Η υπόθεση του βιβλίου αποδεικνύει πως το παρελθόν μπορεί να είναι μακρινό,αλλά οι συνέπειες των όποιων πράξεων καί αποφάσεών μας δύνανται να μας στοιχειώσουν σαν ερινύες που απαιτούν από εμάς έναν φόρο αίματος. Οικογενειακές σχέσεις καί τραγωδίες,ένοχα μυστικά,λάθη,πάθη,ανοιχτές πληγές,αθώα θύματα,συμφέροντα,χαμένη αθωότητα,εκμετάλλευση,αναζήτηση δικαίωσης καί έρωτας μαζί με σασπένς καί αγωνία είναι οι βασικοί πυλώνες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η υπόθεση καί σταδιακά θα ξετυλιχθεί μέχρι τις τελικές αποκαλύψεις. Για να είμαι ειλικρινής,είχα κατά νου δύο υπόπτους,αλλά η ανατροπή που μας επιφυλάσσει η συγγραφέας με εξέπληξε ευχάριστα. Ο λόγος της είναι καθαρός καί άκρως ευνόητος. Κάνει ορθή χρήση των εκφραστικών μέσων καί πλούσιου λεξιλογίου που σε συνδυασμό με την συνεχόμενη καί γρήγορη εναλλαγή σκηνών έχει ως αποτέλεσμα ένα βιβλίο αρκετά καλογραμμένο κι ενδιαφέρον.

   Ολοκληρώνοντας κάπου εδώ την άποψή μου για το βιβλίο,επιλέγω να σταθώ σε ένα σημαντικό,-κατ'εμέ-,στοιχείο της υπόθεσης που θα έπρεπε να μας απασχολήσει όλους κι όλες. Άραγε,οι άσχημες εμπειρίες που μπορεί να καθόρισαν άρδην την ζωή,την ψυχοσύνθεση μα καί τη διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός ανθρώπου δικαιολογούν την ανάγκη για εκδίκηση; Όπως ανέφερα παραπάνω,είναι κάτι που από καθαρά ηθική πλευρά θα μας προβληματίσει. Δεν ξέρω να σας πω με σιγουριά,αλλά ίσως καί να κατανοούμε,χωρίς να επικροτούμε,τις πράξεις κάποιων ανθρώπων. Καί το κυριότερο όλων. Πώς μπορεί να ζούν μετά από όλο αυτό; Η πολυπόθητη λύτρωση θα τους/τις βρει,ή,τελικά ο πόνος δεν μειώθηκε ούτε στο ελάχιστο;

Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΙΡΑΝΤΑ ΚΑΛΛΙΑΝΟΥ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΑΝΕΜΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ




   

   

Φονική εκδίκηση Φονική εκδίκηση Reviewed by Dominica on Δεκεμβρίου 19, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.