Κωνσταντινούπολη

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   Κωνσταντινούπολη... Η Πόλη των πόλεων με βαρύνουσα σημασία,όχι μόνο για εμάς,αλλά για πολλούς ξένους κατακτητές που την θέλησαν αποκλειστικά δική τους. Τη διεκδίκησαν μέχρις εσχάτων κι όμως εκείνη,σαν άλλη περήφανη γυναίκα κατάφερε να τους ''αιχμαλωτίσει'' μέσα από την δική της φαινομενική υποταγή καί αιχμαλωσία. Πρωτεύουσα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας έως την τελική της κατάκτηση από τους Οθωμανούς,είδε να γεννιούνται καί να πεθαίνουν,για μία θέση στον θρόνο της,πολλούς αυτοκράτορες. Από άνδρες ευφυείς καί ικανούς έως καί συμφεροντολόγους καί σφετεριστές ικανούς για το κάλλιστο καί το χείριστο την ίδια στιγμή. Εμένα από μικρή με γοήτευε η ιστορίας της καί εξακολουθεί έως σήμερα να το κάνει. Δυστυχώς,το εύρος των γνώσεών μου γύρω από αυτήν περιορίζεται στις όποιες πληροφορίες μπόρεσα να αντλήσω,ούσα ακόμα μαθήτρια,κατά τη διάρκεια των σχολικών μου χρόνων. Συνεπώς,μπορείτε να νιώσετε την χαρά μου,όταν φτάνουν στα χέρια μου βιβλία που διαβάζοντάς τα,με μεταφέρουν,-έστω καί νοερά-,πίσω στο παρελθόν,καθιστώντας με κομμάτι της ιστορίας.

   Από τις εκδόσεις Κάκτος,δεν έχει πολλές μέρες που κυκλοφόρησε το βιβλίο του συγγραφέα Μπατίστ Τουβερέ,με τίτλο ''Κωνσταντινούπολη''. Αρκετοί/ες ίσως ήδη να τον γνωρίζετε από την ιδιότητά του ως μεταφραστή των έργων του Αυστριακού συγγραφέα Στέφαν Τσβάιχ. Το παρόν,λοιπόν,έργο είναι ένα προϊόν μυθοπλασίας όπου παντρεύει άψογα την ιστορία με την υποθετική σκέψη του συγγραφέα για το ποια εκδοχή θα μπορούσαν να λάβουν όλες οι καταστάσεις στην Βυζαντινή αυτοκρατορία περί τα μέσα του 7ου αιώνα. Πιο συγκεκριμένα,από την περίληψη του οπισθοφύλλου,μαθαίνουμε τα εξής: "Τον 7ο αιώνα,στη Μέση περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας,δύο φίλοι,ο Νικήτας και ο Ηράκλειος,θα κάνουν τα πάντα για να καταστρέψουν τον αυτοκράτορα Φωκά και να του πάρουν την εξουσία. Αλλά το να κερδίσουν τις μάχες δεν είναι αρκετό για να ανέβουν στον θρόνο·θα πρέπει να κατακτήσουν επίσης την καρδιά μιας νεαρής κοπέλας. Έτσι οι καρδιακοί φίλοι θα γίνουν θανάσιμοι εχθροί,οι πολιτικές ίντριγκες θα αναμειχθούν με ερωτικές περιπέτειες και η εκδίκηση θα γίνει ένας φαύλος κύκλος.

   Είναι κοινό μυστικό πως η ένδοξη Βυζαντινή αυτοκρατορία από την αρχή της δημιουργίας της έως καί το όχι ένδοξο,-ίσως για κάποιους/ες αναμενόμενο καί προδιαγεγραμμένο-,τέλος της μαστιζόταν από ίντριγκες,αψιμαχίες,ένοχα καλά κρυμμένα μυστικά,πολιτικά καί μη συμφέροντα,αντιπαλότητες,τα πάθη καί τα μίση,όχι μόνο όσων τη διοικούσαν,αλλά κι όσων εποφθαλμιούσαν είτε με δόλο,είτε με έννομο τρόπο να διεκδικήσουν καί να πάρουν τα ηνία της εξουσίας στα χέρια τους. Εκστατική κι άκρως λάγνα καί θελκτική,υπήρξε το μήλον της έριδος για πολλούς. Λίγοι ήταν,όμως,οι τυχεροί που την ''γεύτηκαν''. Άραγε,άξιζε στην πραγματικότητα όλες αυτές τις θυσίες καί τον πόνο; Ή η ιδέα καί μόνο της Πόλης υπερτερούσε σε σχέση με όλα τ'άλλα; 

   Ο Μπατίστ Τουβερέ,πέραν από συγγραφέας,είναι καί δημοσιογράφος καί αυτό,-κατ'εμέ-,βοηθά στο να ''χτίσει'' μία ιστορία που να την διακρίνει ο πειστικός λόγος,η απαραίτητη δράση καί περιπέτεια,να προβαίνει σε σύντομες παύσεις σε καίριες στιγμές παρατείνοντας έτσι την αγωνία καί να αυξάνει την ένταση των συναισθημάτων καί να κρατά ακμαίο κι αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού. Εγώ βρήκα αρεστή την αληθοφάνεια των σκηνών καί των προσώπων μέσα στην όποια υπερβολή επιβάλλει η μυθοπλασία. Στα θετικά στοιχεία του βιβλίου θα πρόσθετα τα μικρά,περιεκτικά κεφάλαια που λειτουργούν ως ξεχωριστή σκηνή το καθένα καί στο σύνολό τους μας δίνουν ολοκληρωμένη την εικόνα,το άφθονο οικείο λεξιλόγιο,την γλαφυρή περιγραφή των εικόνων που μας έδιναν την αίσθηση πως διεξάγονταν τα γεγονότα μπροστά στα μάτια μας με την ίδια ένταση καί εντέλει,την ανάδειξη της ματαιοδοξίας,αλλά καί των λοιπών χαρακτηριστικών της ανθρώπινης φύσης.

   Εν κατακλείδι,μιλάμε για ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα που διαβάζεται απνευστί,-παρά τον σχετικά μεγάλο του όγκο 500+ σελίδες-,καί χαρίζει όμορφες αναγνωστικές στιγμές σε όσους κι όσες επιλέξουν να το διαβάσουν. Εμένα μου άρεσε πολύ καί σας το προτείνω,είτε είστε λάτρεις του είδους,είτε όχι.

Καλή ανάγνωση!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΠΑΤΙΣΤ ΤΟΥΒΕΡΕ (BAPTISTE TOUVEREY)


ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Constantinople 


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΣΤΥΛΒΑ ΠΡΑΣΣΟΥ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΑΚΤΟΣ 





   

Κωνσταντινούπολη Κωνσταντινούπολη Reviewed by Dominica on Δεκεμβρίου 21, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.