Συνέντευξη με τη συγγραφέα Βέρα Αναστασίου

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας Βέρα Αναστασίου. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές κυκλοφορεί το πρώτο βιβλίο της με τίτλο "Η πριγκίπισσα Βανίλια''. Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.

                                                     Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...


ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές το πρώτο σας παιδικό παραμύθι με τίτλο ‘’Η πριγκίπισσα Βανίλια’’. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’ αυτό;


Β.Α. Καταρχήν,θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πολύ που μου δίνετε τη δυνατότητα να μιλήσω για την πριγκίπισσα Βανίλια,όπως και τις Συμπαντικές Διαδρομές που έκαναν την έκδοσή της πραγματικότητα. Πρόκειται για μία ιστορία,η οποία αποτυπώθηκε στο χαρτί ως αποκύημα μιας στιγμιαίας έμπνευσης κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού με τις μικρές μου κόρες. Η  πριγκίπισσα Βανίλια είναι μία πριγκίπισσα χαρισματική,από τα μακριά μαλλιά της οποίας αναδύεται μία υπέροχη αρωματική βανίλια. Ζει στη Βελανιδοχώρα,έναν τόπο φαντασιακό,τον οποίο όλοι θα προσδοκούσαμε να επισκεφτούμε κάποια στιγμή. Αν και αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους αρνητικά ανθρώπινα συναισθήματα όπως έριδες,αντιζηλίες,μισαλλοδοξίες και άλλα,γρήγορα δίνουν τη θέση τους στις πανανθρώπινες αρετές.


ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Με ποιον τρόπο ‘’εισχώρησε’’ η συγγραφή στη ζωή σας;


Β.Α. Η συγγραφή προέκυψε από την ανάγκη έκφρασης ενός κόσμου,όπως αυτός ξεδιπλώνεται στο χαρτί κάθε φορά,διαφορετικού,φανταστικού,ακόμα και υπερβατικού. Αποτελεί για μένα ένα ονειρικό ταξίδι με απρόβλεπτο προορισμό.


ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Πώς αποφασίσατε να γράψετε ένα παιδικό παραμύθι;


Β.Α. Με αφορμή τα παιδιά μπήκα σε μία διαδικασία επινόησης νέων ιστοριών,στοχεύοντας στη μετάβαση από το ρεαλισμό στο μεταφυσικό της φαντασίας. Δε σας κρύβω ότι αυτή η αναζήτηση όντας διασκεδαστική αν όχι λυτρωτική,με ώθησε στο να θέλω να μοιραστώ αυτήν την όμορφη εμπειρία μαζί με άλλα παιδιά αλλά και γονείς.


ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Ποια η πηγή έμπνευσης της ιστορίας του βιβλίου σας; Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του;


Β.Α. Η πριγκίπισσα Βανίλια ήταν μία έμπνευση στιγμιαία,η οποία ίσως προέκυψε υποσυνείδητα από την ενδόμυχη αγάπη μου για τα αρώματα και τις γεύσεις. Οι υπόλοιποι ήρωες προέκυψαν φυσικά στα στάδια της ανάπτυξης ενός ευφάνταστου αφηγήματος. Στο πλαίσιο αυτό δε χρειάστηκαν παρά μόνο λίγες εβδομάδες για να ολοκληρωθεί.


ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Είναι τα βιβλία ο καλύτερος τρόπος για να λάβουν τα παιδιά χρήσιμα μαθήματα για την ζωή τους;


Β.Α. Είναι σίγουρα από τους κορυφαίους. Το βιβλίο αποτελεί διαβατήριο για μία υπέρβαση μαθησιακή,ηθοπλαστική. Αυτό που το κάνει εντυπωσιακό είναι ότι βιώνεται διαφορετικά από κάθε μικρό αναγνώστη. Τα ερεθίσματα,νοήματα ακόμα και αισθήματα εισπράττονται εξατομικευμένα από κάθε παιδί,κάτι που καθιστά βιωματική την εμπειρία της ανάγνωσης και την αφομοίωση των νοημάτων. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Τί θα επιθυμούσατε να ‘’κρατήσουν’’ οι μικροί/ες αναγνώστες/στριες από το βιβλίο σας;


Β.Α. Ο καθένας μας μπορεί να είναι καλός σε κάτι αλλά αυτό δε σημαίνει πως η πορεία προς τη βελτίωση οφείλει να είναι μοναχική. Αν δείξουμε αλληλεγγύη,συλλογικότητα,μοιραζόμαστε και βοηθάμε ο ένας τον άλλον,όλα μπορούν να γίνουν γρηγορότερα,καλύτερα και ομορφότερα.


ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Είναι,τελικά,τα παιδιά οι πιο αυστηροί κριτές καί το πιο απαιτητικό κοινό;


Β.Α. Νομίζω ότι κανείς δε μπορεί να κρυφτεί από τα παιδιά,δηλαδή από την ανιδιοτέλεια,τον αυθορμητισμό,την αυθεντικότητα. Τα παιδιά δε μπορούν παρά να είναι ειλικρινή,όσο κι αν αυτό μπορεί να μας απογειώσει αλλά και να μας πληγώσει. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Έχετε ξεκινήσει να γράφετε το επόμενο βιβλίο σας; Αν ναι,μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια; Σε ποιο λογοτεχνικό είδος θα ανήκει;


Β.Α. Έχω ξεκινήσει έναν νέο παραμυθόκοσμο,όμως αυτή τη φορά δε θα αφορά πριγκίπισσες και πρίγκιπες αλλά είναι μία ιστορία φαντασίας που διαδραματίζεται στο δικό μας σύγχρονο κόσμο και ο ήρωας είναι ένα καθημερινό παιδί- ένας μαθητής σχολείου.


ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Σαν αναγνώστρια,τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;


Β.Α. Από όσο με θυμάμαι μου αρέσει ιδιαίτερα η λογοτεχνία του φανταστικού σε όλες της τις μορφές καθώς και οι ιστορίες μυστηρίου,όπου το φαινομενικό είναι πάντοτε απατηλό.


ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Τέλος,ποιος/α είναι ο αγαπημένος/η σας συγγραφέας καί ποιο βιβλίο ξεχωρίζετε;


Β.Α. Ένας από τους συγγραφείς που θαυμάζω και απολαμβάνω απεριόριστα είναι ο Ευγένιος Τριβιζάς. Ωστόσο,το βιβλίο,που έχω πάντα μέσα στην καρδιά μου είναι το παραμύθι ο Καρυοθραύστης του συγγραφέα Ερνστ Χόφμαν.


Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat


Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το βιβλίο: https://dominicamat.blogspot.com/2021/12/blog-post_1.html




Συνέντευξη με τη συγγραφέα Βέρα Αναστασίου Συνέντευξη με τη συγγραφέα Βέρα Αναστασίου Reviewed by Dominica on Δεκεμβρίου 06, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.