Ο απρόθυμος δράκος


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

   Όλα σχεδόν τα κλασικά παραμύθια μιλούσαν για κακούς δράκους,αιχμάλωτες πριγκίπισσες καί θαρραλέους πρίγκηπες που πάλευαν με τα θηρία για να σώσουν τις αγαπημένες τους. Καλώς,ή,κακώς εμείς οι άνθρωποι έχουμε την τάση ό,τι είναι αντίθετο από εμάς να το παρουσιάζουμε ως κάτι αρνητικό,που είθισται να μας προκαλεί φόβο καί αποστροφή. Είναι,όμως,έτσι τα πράγματα,ή,απλά χρειαζόμαστε το αίσθημα του τρόμου στη ζωή μας για να μην ξεφεύγουμε από τα όρια; Η σημερινή μου βιβλιοπρόταση απευθύνεται στους μικρούς καί στις μικρές βιβλιόφιλους/ες ηλικίας 7 ετών καί άνω. Πρόκειται για το παιδικό παραμύθι του συγγραφέα Kenneth Grahame (Κένεθ Γκράχαμ),με τίτλο ''Ο απρόθυμος δράκος",που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση της κυρίας Μάρως Ταύρη.
   "Ένα νεαρό αγόρι ανακαλύπτει έναν πολυμαθή δράκο, που αγαπάει την ποίηση, στους λόφους πάνω από το σπίτι του. Σύντομα οι δυο τους γίνονται φίλοι. Όταν όμως οι χωρικοί μαθαίνουν για τον δράκο και καλούν τον Άγιο Γεώργιο να τον σκοτώσει και να τους απαλλάξει από αυτόν, το αγόρι πρέπει να σκεφτεί ένα έξυπνο σχέδιο για να σώσει τον φίλο του και να πείσει τους συγχωριανούς του να τον αποδεχτούν." (Περίληψη οπισθοφύλλου)
   Το παρόν παραμύθι έβαλε το δικό λιθαράκι ώστε όλα τα φοβερά πλάσματα της φαντασίας,-όπως για παράδειγμα οι δράκοι-,να αποκτήσουν μία καλή φήμη καί να γίνουν αγαπητά από το αναγνωστικό κοινό της λογοτεχνίας του φανταστικού κι όχι μόνο. Εγώ,λοιπόν,διαβάζοντας το βιβλίο έμεινα ικανοποιημένη από πολλές απόψεις. Μου άρεσε πολύ η μοντέρνα καί προσεγμένη μετάφραση του κειμένου καί η ασπρόμαυρη εικονογράφηση που κοσμεί εσωτερικά τις σελίδες του βιβλίου. Θεωρώ πως μέσα από την υπόθεση τα παιδιά όχι μόνο ψυχαγωγούνται,αλλά μαθαίνουν να αποδέχονται καί να κατανοούν την διαφορετικότητα.
   Στα λοιπά θετικά του βιβλίου μπορώ να προσθέσω την καλή ποιότητα του χαρτιού,την ορθή επιλογή στη γραμματοσειρά,τον οικείο λόγο καί λεξιλόγιο,την πληθώρα των εικόνων,αλλά καί την αρκετή δόση χιούμορ. Είναι ένα παραμύθι που αξίζει να αναζητήσετε καί να διαβάσετε μαζί με τα παιδιά σας. Εμένα μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις!
Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: KENNETH GRAHAME (ΚΕΝΕΘ ΓΚΡΑΧΑΜ)

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: The reluctant dragon

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΩ ΤΑΥΡΗ

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΠΕΤΡΟΥΛΑ ΚΡΙΓΚΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ




Ο απρόθυμος δράκος Ο απρόθυμος δράκος Reviewed by Dominica on Ιανουαρίου 19, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.