Η Τιμωρία


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Διαβάζοντας καθημερινά τόσα βιβλία,θα ήταν ψέμα αν έλεγα πως δεν μπορώ να αντιληφθώ αν ένα βιβλίο θα με ικανοποιήσει κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης. Είτε ερχόμενη σε επαφή με τις πρώτες του σελίδες,είτε με την περίληψη που υπάρχει στο οπισθόφυλλό του,γνωρίζω σε μεγάλο ποσοστό,-με τις όποιες επιφυλάξεις-,το αν θα μου κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος,ή καί όχι. Κάτι ανάλογο συνέβη καί με το νέο βιβλίο της συγγραφέως Elizabeth George,με τίτλο ''Η τιμωρία'',που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα. Πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο αστυνομικό μυθιστόρημα που μας κάνει να αναρωτηθούμε πολλά... Άραγε,αυτή η τιμωρία που γίνεται καί τίτλος του βιβλίου,τί μορφή θα έχει καί σε ποιους/ες θα απευθύνεται; Θα είναι το κίνητρο για να ξετυλιχθεί όλη η υπόθεση μπροστά στα μάτια μας,ή,υπάρχουν ακόμη περισσότερα που θα πρέπει να ανακαλύψουμε κατά τη διάρκεια της εξιστόρησης των γεγονότων;
    Η συγγραφέας διαθέτει ένα πλούσιο συγγραφικό έργο,αλλά εγώ γνώρισα την πένα της για πρώτη φορά μέσα από το παρόν έργο. Πιάνοντας,λοιπόν,το βιβλίο στα χέρια μου,εκείνη τη στιγμή συνειδητοποίησα τον αρκετά μεγάλο του όγκο (800+ σελίδες),αλλά ο όποιος φόβος χάθηκε αυτοστιγμεί. Σε αυτό,βέβαια,βοήθησε κατά πολύ η γραφή της συγγραφέως. Μας εντάσσει ομαλά μέσα στο κλίμα της υπόθεσης καί σταδιακά αυξάνει την όποια ένταση. Κάνει χρήση οικείου λεξιλογίου,πολλών εκφραστικών μέσων,περιεκτικών κεφαλαίων καί δημιουργεί σιγά-σιγά ένα μυστήριο σχετικά με το τι έχει συμβεί. Η εμφάνιση πολλών προσώπων περιπλέκει την ιστορία καί εμείς,οι αναγνώστες/στριες θα πρέπει να βρούμε με ποιον τρόπο εμπλέκονται,ή όχι. 
  "Η Αρχιφύλακας Μπάρμπαρα Χέιβερς και ο Επιθεωρητής Τόμας Λίνλεϊ καλούνται να διαλευκάνουν ένα έγκλημα που απειλεί να κλονίσει συθέμελα την κοινωνία μιας ειδυλλιακής μεσαιωνικής πόλης στην Αγγλία. Η φιλήσυχη κοινότητα του Λάντλοου αναστατώνεται όταν ο ιερωμένος Ίαν Ντρούιτ κατηγορείται για ένα σοβαρό έγκλημα. Λίγο αργότερα, ο Ίαν εντοπίζεται νεκρός μέσα στο αστυνομικό τμήμα. Αυτοκτόνησε; Ή δολοφονήθηκε; Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για αυτοκτονία. Όμως η Μπάρμπαρα έχει την έντονη αίσθηση πως κάτι της διαφεύγει. Μια προσεκτική ματιά στους φαινομενικά συνηθισμένους κατοίκους του Λάντλοου αποκαλύπτει ότι όλοι τους σχεδόν έχουν κάτι να κρύψουν." (Περίληψη οπισθοφύλλου)
  Χωρισμένο το βιβλίο σε δύο μέρη βοηθά ώστε να υπάρχει η απαραίτητη δόση ξεκούρασης καί αφομοίωσης των όσων έχουν ήδη διαδραματιστεί μέχρι εκείνη τη στιγμή απ΄το αναγνωστικό κοινό. Εγώ το αντιλήφθηκα,-μπορεί να είμαι σωστή,μπορεί καί λάθος-,σαν τις δύο πράξεις ενός δράματος. Ναι,θα μπορούσε η συγγραφέας να ''σπάσει'' το βιβλίο σε δύο μικρότερα,αλλά θεωρώ πως θα χανόταν όλη αυτή η αίσθηση που μας είχε κατακλύσει. Εγώ είναι αλήθεια πως ενώ είχα μπερδευτεί κάπως στην αρχή,καθώς όλη η πλοκή μου φάνταζε σαν άλλη σπαζοκεφαλιά,από την μέση μέχρι καί τον επίλογο είχα μία ξεκάθαρη ματιά καί μπορούσα να ενώσω όλα τα κομμάτια του παζλ καί να έχω την πλήρη εικόνα μπροστά μου.
   Όπως έχω ξαναπεί,τα αστυνομικά μυθιστορήματα είναι μία αντανάκλαση των κοινωνιών καί όσων συμβαίνουν μέσα σε αυτές. Οπότε καί το συγκεκριμένο βιβλίο δεν θα μπορούσε να αποτελεί μία εξαίρεση. Η συγγραφέας με αφορμή το αστυνομικό στοιχείο,το οποίο είναι καί ο βασικός πυλώνας του μυθιστορήματος,θα το πάει ένα βήμα παραπέρα. Η πλοκή του βιβλίου έχει καί κοινωνικές προεκτάσεις,καθώς μέσα από την σκιαγράφηση των προσώπων του κειμένου κι όλων των καταστάσεων που βιώνουν,η συγγραφέας αναδεικνύει ζητήματα ηθικής,οικογενειακών σχέσεων ανάμεσα στα μέλη που τις αποτελούν,τον έρωτα,την απελπισία,τον φόβο,την αυτοδικία καί την απόρριψη καί που μπορεί να οδηγήσει τις πράξεις κάποιων ανθρώπων,τις ενοχές που μπορεί να νιώθει το θύμα μίας επίθεσης,τις απαιτήσεις της κοινωνίας,αλλά καί των γονιών προς τα παιδιά τους,ώστε τα δεύτερα να μην κάνουν τα λάθη,ή,καί να εκπληρώσουν τα όνειρα των πρώτων.
   Εσκεμμένα άφησα για το τέλος τον σχολιασμό μου για τον τίτλο ''Η τιμωρία''. Θέλω να πιστεύω πως η συγγραφέας τον χρησιμοποιεί μέσα από μία αλληγορική έννοια κι όχι απαραίτητα βάσει της κυριολεκτικής του ερμηνείας. Ο φόβος της τιμωρίας είναι το κίνητρο για να προβούμε,ή όχι σε κάποιες πράξεις; Να συγκαλύψουμε πρόσωπα καί καταστάσεις; Ή εντέλει,μέσω αυτής έρχεται η πολυπόθητη λύτρωση όλων των εμπλεκόμενων; Αυτό θα πρέπει να το μάθετε μόνοι/ες σας διαβάζοντας το βιβλίο.
Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ELIZABETH GEORGE

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: THE PUNISHMENT SHE DESERVES

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΕΝΙΑΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο εδώ:  http://e-pediobooks.gr/index.php?route=product/product&path=276&product_id=1753
    




   




Η Τιμωρία Η Τιμωρία Reviewed by Dominica on Ιανουαρίου 14, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.