33 ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 1821


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

 Πέρυσι συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης καί της απελευθέρωσης του έθνους απ΄τον τουρκικό ζυγό. Ήταν μια χρονιά που έλαβαν χώρα διάφορες εκδηλώσεις σε πολλά μέρη του τόπου μας γιορτάζοντας καί τιμώντας όλα αυτά τα γνωστά κι αφανή πρόσωπα που πάλεψαν,νίκησαν καί θυσιάστηκαν για την ελευθερία που όλοι κι όλες εμείς απολαμβάνουμε σήμερα. Αναμενόμενη καί απαραίτητη,-τουλάχιστον κατ'εμέ-,η συμμετοχή των εκπροσώπων της εγχώριας λογοτεχνίας σε μία ανάλογη δράση. Εξού καί η κυκλοφορία αρκετών λογοτεχνικών έργων με την συγκεκριμένη θεματική. Στα πλαίσια,λοιπόν,της ευτυχούς στροφής των δημιουργών προς την ανάδειξη καί μεταμπαλάδευση αυτών των σημαντικών γεγονότων στο αναγνωστικό κοινό,διάβασα καί σας παρουσιάζω το συλλογικό έργο,με τίτλο ''33 ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 1821",που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gema.
   "Η Επανάσταση του 1821 ήταν κομβικός σταθμός στην Ιστορία του Ελληνισμού, καθώς αφενός οδήγησε στην ίδρυση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, αφετέρου ενέπνευσε τις επόμενες γενιές των Ελλήνων για συνέχιση των απελευθερωτικών αγώνων και κράτησε ενωμένο το Έθνος σε δίσεκτους καιρούς." (Περίληψη οπισθοφύλλου)
   Την ιδέα για την συγγραφή της παρούσας συλλογής καί ενός εκ των κειμένων που περιέχονται σε αυτήν την είχε ο συγγραφέας Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης,ο οποίος καί την προλογίζει. 33,λοιπόν,καταξιωμένοι/ες συγγραφείς συμπράττουν καί μας δίνουν 33 ιστορίες γύρω από την περίοδο του 1821 μέσα από τη δική τους ματιά καί σκέψη. Αληθινά πολιτικοστρατιωτικά γεγονότα,ιστορίες καθημερινών ανθρώπων,αλλά καί ηρώων της επανάστασης δοσμένες μέσα από το πρίσμα της μυθοπλασίας που με σεβασμό καί προσοχή εστιάζουν ώστε να αναδείξουν γνωστές,-καί μη-,στιγμές που σημάδεψαν την πορεία της ζωής αυτών των ανθρώπων καί κατ'επέκταση συνολικά τον αγώνα για την πολυπόθητη λευτεριά. Από τον έρωτα που γεννάται ακόμα καί κάτω από αντίξοες συνθήκες,τα όποια τραγικά καί βίαια συμβάντα αμαύρωσαν την επανάσταση,την άσβεστη ελπίδα,τον φόβο καί την θλίψη για τον χαμό,ή,την τύχη των αγαπημένων προσώπων,τους σπουδαίους οπλαρχηγούς καί πολεμιστές,τη διχόνοια έως καί την ενεργή παρουσία των φιλελλήνων,το παρόν βιβλίο περιέχει στις σελίδες του τα πάντα καί διαβάζεται με μία ανάσα από την αρχή μέχρι το τέλος.
   Αγάπησα εν τω συνόλω της τη συλλογή για πολλούς λόγους. Αρχικά,δίνει τη δυνατότητα στο νεότερο κοινό να μάθει πράγματα που ίσως αγνοούσε,να εκτιμήσει όλα έχει ως δεδομένα καί κυρίως να ''συναντήσει'' τις πένες πολλών δημιουργών συγκεντρωμένες μέσα σε ένα βιβλίο. Προφανώς καί η σύμπραξη πολλών δημιουργών θα έχει ως αποτέλεσμα να βρούμε αρκετά συγγραφικά στυλ όπως πρωτοπρόσωπη καί τριτοπρόσωπη αφήγηση,γράμμα,καθώς καί την αναδρομή από το παρόν στο παρελθόν. Διαβάζοντας το βιβλίο θα γίνουμε κομμάτι της ιστορίας. Θα περάσουμε διά πυρός καί σιδήρου μαζί με τα πρόσωπα που θα είναι συνοδοιπόροι μας σε αυτό το νοερό ταξίδι της ψυχής για να βρούμε τη λύτρωση. Ένα ταξίδι που σας προτείνω να το επιλέξετε κι εσείς.
Καλή ανάγνωση!

Υ.Γ.1. Στο τέλος του κειμένου θα βρείτε τα βιογραφικά των συγγραφέων

Υ.Γ.2. YANNIS SERGAKIS
FUSTANELLA ’21: A CELEBRATORY SOUVENIR Πρόκειται για το επετειακό γούρι "φουστανέλα"
για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. 

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: Έρικα Αθανασίου, Δημήτρης Βαρβαρήγος, Παναγιώτης Γούτας, Γεράσιμος Δενδρινός, Χρήστος Δεσύλλας, Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής, Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, Κατερίνα Καριζώνη, Νίκος Κατσαλίδας, Δημήτρης Κωστόπουλος, Τηλέμαχος Κώτσιας, Ανδρέας Μήτσου, Γιάννης Δ. Μπάρτζης, Βαγγέλης Μπέκας, Γιώργος Μπλάνας, Κωνσταντίνος Μπούρας, Κατερίνα Παναγιωτοπούλου, Γιώργος Παπαδάκης, Μάγδα Παπαδημητρίου – Σαμοθράκη, Γιάννης Πατσώνης, Μίτση Πικραμένου, Γιώργος Πύργαρης, Δήμητρα Πυργελή, Γιάννης Ράγκος, Λιάνα Σακελλίου, Λεύκη Σαραντινού, Ντίνος Σιώτης, Μαρία Σκιαδαρέση, Κώστας Στοφόρος, Ευαγγελία Τότσκα, Φίλιππος Φιλίππου, Άγγελος Χαριάτης, Χρήστος Χαρτοματσίδης.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: GEMA
33 ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 1821 33 ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 1821 Reviewed by Dominica on Φεβρουαρίου 18, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.