Συνέντευξη με τη συγγραφέα Αγγελική Καστρινέλλη


Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΣΤΡΙΝΕΛΛΗ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας Αγγελική Καστρινέλλη. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Διάνοια κυκλοφορεί το νέο της βιβλίο με τίτλο "Inner Vision Photography". Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο. 



Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...


ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Θα ξεκινήσω με μία ερώτηση που κάνω σε όλους τους συγγραφείς. Πώς μπήκε η συγγραφή στην ζωή σας;


Α.Κ. Όσο έχω την αίσθηση του εαυτού μου με θυμάμαι να περιφέρομαι ανάμεσα στους μεγάλους γεμάτη απορίες και ερωτήματα που ζητούσαν επίμονα απαντήσεις. Στην αναζήτηση αυτή τα βιβλία έγιναν για μένα το προσωπικό μου καταφύγιο. Μέσα από τα βιβλία αγάπησα τον γραπτό λόγο κι έτσι κάπως ξεκίνησα και να γράφω. Στην αρχή ημερολόγια που φιλοξενούσαν καθημερινά τις μάχες, τις απογοητεύσεις, τους φόβους, τις χαρές, τις μικρές καθημερινές μου νίκες. Αργότερα ήρθαν οι μικρές ιστορίες. Και έπεται συνέχεια…


ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Από τις εκδόσεις Διάνοια κυκλοφορεί το νέο σας βιβλίο με τίτλο ‘’Inner Vision Photography». Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτό;


Α.Κ. Σας ευχαριστώ πολύ για την ευχή. Το βιβλίο μου ‘’Inner Vision Photography» είναι προϊόν του lockdown, όπως σημειώνω και στον επίλογο του βιβλίου. Αναφέρεται στην ομώνυμη μέθοδο προσωπικής ανάπτυξης που έχω δημιουργήσει, μια μορφή art therapy με μέσο τη φωτογραφία, και την οποία εφαρμόζω σε ατομικά και ομαδικά workshops από το 2017. Καθώς απαιτείται η βιωματική, άρα ζωντανή, συμμετοχή στο σεμινάριο, στη διάρκεια της καραντίνας δεν ήταν δυνατόν να γίνει κι έτσι μου δόθηκε ο χρόνος να καθίσω και να γράψω τη φιλοσοφία της μεθόδου καθώς και μερικά απλά workshops που μπορεί ο καθένας να δοκιμάσει να κάνει μόνος του ή με παρέα.


ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Μέσα στο βιβλίο σας ‘’Inner Vision Photography’’ συνδυάζετε τις δύο μεγάλες σας αγάπες,την συγγραφή καί την φωτογραφία. Άραγε,αλληλοσυμπληρώνει η μία τέχνη την άλλη; 


Α.Κ. Θα προτιμούσα να πω ότι οι δυο τέχνες συνομιλούν, ανταλλάσσουν, επικοινωνούν και μοιράζονται τις παρατηρήσεις τους πάνω στα φαινόμενα του κόσμου.


ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Η τέχνη της φωτογραφίας θα μπορούσε να παρομοιαστεί,-σε μία πιο ελεύθερη εκδοχή-,με την λογοτεχνία; Να μιλάει,δηλαδή,η εικόνα από μόνη της καί να μεταφέρει όσα λέγονται,ή καί περισσότερα χωρίς λόγια;


Α.Κ. Θα παρομοίαζα τη φωτογραφία περισσότερο με την ποίηση ή αν θέλετε με την μουσική παύση καθώς είναι περισσότερο αφαιρετική, λιτή και αγαπά τη σιωπή.


ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Ποιο το νόημα που θα θέλατε να περάσετε μέσα από το βιβλίο σας προς το αναγνωστικό κοινό;


Α.Κ. Να διεκδικούμε μια δημιουργική ζωή γιατί αυτήν αξίζουμε. Και δημιουργική γίνεται η ζωή μας όταν ζούμε με βάση τις αξίες και το προσωπικό μας όραμα. Τότε νιώθουμε πως η καθημερινότητά μας έχει νόημα και σκοπό – πως ζούμε αληθινά. Ας πάρουμε λοιπόν στα δικά μας χέρια το τιμόνι της ζωής μας και ας την οδηγήσουμε στο δρόμο της χαράς και της ευημερίας, «θεραπεύοντας» ό,τι μας στέκεται εμπόδιο σε αυτή τη διαδρομή.


ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Δύναται ένα βιβλίο που μιλάει για την τέχνη της φωτογραφίας να βοηθήσει στην αυτοβελτίωση καί το ευ ζην;


Α.Κ. Φυσικά και γίνεται καθώς όπως λέω και μέσα στο βιβλίο η τέχνη της φωτογραφίας και η τέχνη της ζωής βρίσκονται πολύ κοντά η μια στην άλλη. Κι έτσι η φωτογραφία μπορεί να μας μάθει μερικά από τα πιο σημαντικά μυστικά του ευ ζην. Η αμερικανίδα φωτογράφος Dorothea Langue είχε πει χαρακτηριστικά ότι «η φωτογραφική μηχανή μπορεί να διδάξει τους ανθρώπους πώς να βλέπουν χωρίς μια μηχανή». Επιπλέον να πω ότι στις φωτογραφίες μας καταγράφονται ασυνείδητα πολλά και σημαντικά στοιχεία από την εσωτερική μας πραγματικότητα που αν αξιοποιηθούν με τα κατάλληλα εργαλεία και μέσα μπορούν να μας οδηγήσουν σε βαθιά και ουσιαστική αυτογνωσία με απώτερο στόχο την αυτοαποδοχή και την αυτοαγάπη. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για τα βιβλία σας που κυκλοφορούν ήδη;


Α.Κ. Το πρώτο μου βιβλίο «4 εποχές και μία Πέμπτη» που το αγαπώ ιδιαίτερα καθώς ήταν και το πρώτο μου, το είχα εμπνευστεί από το Βιβλίο των Αλλαγών (Ι ΤΣΙΓΚ) και τον Εκκλησιαστή. Είχα ντύσει με λέξεις και εικόνες 4 εξάγραμμα που δήλωναν την σφαιρική (έναντι της γραμμικής) έννοια του χρόνου και την αέναη σοφή εναλλαγή των συναισθηματικών εποχών στη ζωή μας. Καιρός για όλα υπάρχει…

Το δεύτερο βιβλίο μου «Μια βόλτα μόνον» περιέχει ποιήματα και μικρές ιστορίες διανθισμένα με ασπρόμαυρες φωτογραφίες.

Το τρίτο μου βιβλίο με τον τίτλο “Ph-ant-asmata” είναι μια συνομιλία των φωτογραφιών μου με ποιήματα του 20χρονου ανιψιού μου και ποιητή Βασίλη Οικονόμου.


EΡΩΤΗΣΗ 8: Σαν αναγνώστρια,τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;


Α.Κ. Αγαπώ ιδιαίτερα την ποίηση, τα φιλοσοφικά δοκίμια, τα βιβλία που πραγματεύονται θέματα της τέχνης και της καλλιτεχνικής δημιουργίας.


ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Πού θα αφιερώνατε το βιβλίο σας;


Α.Κ. Το έχω ήδη αφιερώσει: σε όσους αγαπούν την εξερεύνηση και τις ανακαλύψεις / σε όλους όσους εμπλουτίζουν τον κόσμο με τα δώρα της μοναδικότητάς τους / σε όλους τους οικείους αγαπημένους που μου θυμίζουν καθημερινά τη δύναμη της αποδοχής και της αγάπης.


ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Τέλος,ποιo ήταν εκείνο το βιβλίο που διαβάσατε πρόσφατα και σας ικανοποίησε στον μέγιστο βαθμό;


Α.Κ. Διαβάζω συνεχώς και πολλά βιβλία και δεν μου είναι εύκολο να ξεχωρίσω κάποιο. Θα αναφέρω όμως ένα βιβλίο που μου πρότεινε μια φίλη μουσικός και ήταν μια πολύ ξεχωριστή ανακάλυψη : 

Homo Ludens (Ο παίζων άνθρωπος) /Johan Huizinga.



Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.


Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat


 Α.ΚΑγαπητή κα Γανίτη,

Σας ευχαριστώ κι εγώ με τη σειρά μου για την πολύ όμορφη παρουσίαση που κάνατε στο βιβλίο μου, το ενδιαφέρον και την αγάπη σας. 

Μου άρεσε ιδιαίτερα που το συνδέσατε με το δικό σας προσωπικό βίωμα!

Είμαι στη διάθεσή σας για οτιδήποτε άλλο μπορεί να χρειαστείτε.

Με εκτίμηση

Αγγελική Καστρινέλλη


Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το βιβλίο: https://dominicamat.blogspot.com/2022/02/inner-vision-photography_16.html





Συνέντευξη με τη συγγραφέα Αγγελική Καστρινέλλη Συνέντευξη με τη συγγραφέα Αγγελική Καστρινέλλη Reviewed by Dominica on Φεβρουαρίου 18, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.