Νέκο,Το καφέ των γάτων


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

"Οι γάτες έχουν έξι ζωές στις αραβικές χώρες και την Τουρκία, επτά στην ισπανόφωνη Αμερική και την Πορτογαλία, εννιά εκεί όπου ομιλείται η γλώσσα του Σαίξπηρ. Γιατί χρειάζεται άραγε τόσες ζωές ένας γάτος;"

   Δεν χρειάζεται ένας αναγνώστης/μία αναγνώστρια να έχει ως κατοικίδιό του/της μία,ή,περισσότερες γάτες,ή,ακόμη καί να συμπαθεί τα συγκεκριμένα ζωάκια,-αν καί μετά την ανάγνωση του βιβλίου,θεωρώ πως θα αλλάξει η όποια αρνητική του/της στάσης προς αυτά-,για να διαβάσει ευχάριστα το πρώτο βιβλίο της συγγραφέως Άννα Σόλιομ,με τίτλο ''Νέκο,Το καφέ των γάτων",που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην χώρα μας από τις εκδόσεις Μίνωας. Ένα τρυφερό καί χαριτωμένο μυθιστόρημα που παρά τον ανάλαφρό του χαρακτήρα καί τον σχετικά μικρό όγκο,θα μας μεταδώσει μηνύματα γύρω απ΄την αγάπη καί τον σεβασμό που οφείλουμε να τρέφουμε για τα συμπαθέστατα τετράποδα,ακόμη κι αν δεν έχουμε σκοπό να υιοθετήσουμε ποτέ κάποιο. Καί προσέξτε! Υιοθετούμε καί δεν αγοράζουμε ζωάκια. Δεν είναι προϊόντα προς πώληση,ούτε τα κρατάμε για λίγο καιρό κι άμα τα βαρεθούμε,ή,νομίζουμε πως δεν τα χρειαζόμαστε άλλο,τα παρατάμε κάπου. Οπότε αν σκέφτεστε να αποκτήσετε έναν πιστό σύντροφο ζωής,καλό θα είναι πρώτα να το σκεφτείτε καλά καί να δείτε αν δύνασθε να ανταποκριθείτε στις όποιες υποχρεώσεις προκύπτουν από αυτήν την επιλογή.
   Αλλά ας επιστρέψω,καλύτερα,στο βιβλίο. Ένα βιβλίο που μου κίνησε την περιέργεια,-μια περιέργεια που δεν σκότωσε τη γάτα-,από το άκουσμα κιόλας του ασυνήθιστου τίτλου καί όσα εκείνος προμηνυόταν. Ναι,γνώριζα πως υπάρχουν ευτυχώς διάφορα μαγαζιά όπου επιτρέπεται η είσοδος κατοικιδίων,αλλά ποτέ δεν θα φανταζόμουν πως θα υπήρχε μαγαζί όπου πρωταγωνιστές θα ήταν τα ίδια τα ζώα. Ζώα ταλαιπωρημένα που βρήκαν ζεστασιά,φροντίδα καί θαλπωρή μέσα στο μαγαζί καί περιμένουν καρτερικά τον άνθρωπο που θα έρθει να τα βρει καί θα τους προσφέρει ένα σπιτικό. Πόσο πιο όμορφο φαντάζει από τα κλουβιά ενός μαγαζιού που εμπορεύεται ζώα,ή,ακόμη καί μίας φιλοζωϊκής; 
    "Αναμφίβολα μέχρι να μπει στο Neko Café, η Ναγόρε δεν έχει ιδέα για τις γάτες, νιώθει όμως πως δεν έχει ζωή. Ούτε μία. Από τότε που χώρισε και απολύθηκε από την τελευταία της δουλειά, οι συμφορές διαδέχονται η μια την άλλη στη ζωή της. Λίγο πριν χάσει το διαμέρισμά της λόγω αδυναμίας πληρωμής του ενοικίου, μια φίλη από τα παλιά τής προτείνει μια ασυνήθιστη δουλειά: σερβιτόρα στο Neko Café. Ανάμεσα στους θαμώνες της καφετέριας αυτής, επτά γάτοι ευελπιστούν να βρουν τον νέο τους ιδιοκτήτη. Καθώς ο καιρός περνά και η Ναγόρε αρχίζει να ξεπερνά την αιλουροφοβία της, καθένα από αυτά τα ιδιαίτερα πλάσματα θα της διδάξει κάτι σημαντικό για την τέχνη της ζωής: η γαλήνη, η συγκέντρωση, η ευελιξία και η αυθεντικότητα είναι κάποιες από τις αξίες που θα εφαρμόσει στην καθημερινότητά της, για να δώσει στη ζωή της άλλη τροπή." (Περίληψη οπισθοφύλλου)
   Η συγγραφέας με λόγο απλό,σχεδόν απαλλαγμένο από συγγραφικά τρικ,ή,άλλες φιοριτούρες στοχεύει να μιλήσει στις ψυχές των αναγνωστών/στριων καί να τους εκμαιεύσει διάφορα συναισθήματα καί σκέψεις. Γιατί όπως έχω ξαναπεί,η ουσία δεν κρύβεται στα πολλά λόγια καί πιο συγκεκριμένα στο τόσο έντεχνο ύφος της γραφής του εκάστοτε δημιουργού,αλλά στην αλήθεια καί το νόημα που υπάρχει μέσα σε αυτά. Για μένα η συγγραφέας πράττει ορθώς καί επιλέγει αυτόν τον δρόμο καί ειδικότερα που οι κύριοι πρωταγωνιστές είναι τα ζώα. Βέβαια,υπάρχει η άποψη πως αν σε ένα έργο τοποθετήσουμε ζώα,ή,μωρά εκείνα πάντα κλέβουν την παράσταση καί προσοχή κι όχι άδικα. 
   Βλέπετε,τα ζώα έχουν ψυχή,συναισθήματα καί ένστικτο σαν εμάς τους ανθρώπους. Μπορούν να έρθουν δίπλα μας προσφέροντάς μας ανιδιοτελή αγάπη,να μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από το άγχος της καθημερινότητας,να μας δώσουν άλλα τόσα σημαντικά μαθήματα για τη ζωή μας,μα πάνω απ'όλα να μας αποδείξουν πως όταν αποδεχθούμε καί αγαπήσουμε τον εαυτό μας,μπορούμε να ζήσουμε μία ευτυχισμένη ζωή. Καί να σας πω κάτι που συνειδητοποίησα διαβάζοντας το βιβλίο,χωρίς να έχω κάποια προσωπική εμπειρία; Πως οι γάτες είναι τόσο αυτόνομες καί οι αντιδράσεις τους μοιάζουν τόσο πολύ με τις ανθρώπινες. 
   Πέραν από τις φίλτατες γάτες,-που κατά την άποψή μου-,καθεμία εξ αυτών φέρει ένα χαρακτηριστικό της ανθρώπινης προσωπικότητας καί τα βασικά πρόσωπα που θα παρελάσουν μπροστά μας κατά την διάρκεια της ανάγνωσης είναι τόσο οικεία που η αληθοφάνεια που τα διακρίνει βοηθά ώστε να ταυτιστούμε ως ένα βαθμό μαζί τους καί να βρούμε κομμάτια του εαυτού καί των σκέψεών μας πάνω τους. Ναι,θα μπορούσαμε να έχουμε περισσότερες πληροφορίες για εκείνους/ες καί να μην οδηγούμασταν με τόσο απότομο ( ; ) τρόπο προς το τέλος της ιστορίας,μα καί πάλι εμένα το βιβλίο μου άφησε αρκετά καλές εντυπώσεις καί μου χάρισε απλόχερα όμορφες στιγμές. Καί να θυμάστε! Ποτέ δεν ξέρετε πότε θα συναντήσετε αυτό που αγαπάτε να κάνετε! Άλλωστε,εμείς σε αντίθεση με τις γάτες έχουμε μια ζωή. Οπότε γιατί να μην τη ζήσουμε ευτυχισμένοι/ες;
    Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΝΝΑ ΣΟΛΙΟΜ (ANNA SOLYOM)

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Neko Café

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΧΟΥΡΙΔΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΙΝΩΑΣ







   
    
    
Νέκο,Το καφέ των γάτων Νέκο,Το καφέ των γάτων Reviewed by Dominica on Φεβρουαρίου 05, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.