Κυρτά Κάτοπτρα


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

   Η λογοτεχνία του φανταστικού καί δη το είδος της επιστημονικής φαντασίας μας αποδεικνύουν καθημερινά πως δεν απέχουν κατά πολύ από την πραγματικότητα τα όσα πραγματεύονται μέσα από τις ιστορίες τους. Ίσως καί γι'αυτό,πλέον,να είμαστε όλο καί πιο δεκτικοί/ες προς αυτά. Βλέπετε,από την μία μεριά είναι η ταχύτατη εξέλιξη,-όχι πάντα προς καλό-,της τεχνολογίας καί της επιστήμης κι από την άλλη μεριά,η ακμάζουσα τάση παρακμής σε όλους τους τομείς που κλυδωνίζει όχι μόνο ό,τι συσχετίζεται με την ηθική,αλλά καί την υπόστασή μας ως άνθρωποι. Κι όλο αυτό πολλές φορές γίνεται πηγή έμπνευσης για τους εκάστοτε δημιουργούς για να αποτυπώσουν τις σκέψεις καί τους προβληματισμούς τους πάνω στο χαρτί κι έπειτα,να τις μεταδώσουν στο αναγνωστικό κοινό κι επαφίεται σε αυτό αν θα τις ασπαστεί,ή,αν θα τις απορρίψει.
    Σήμερα διαβάσα καί θα σας μιλήσω για το νέο βιβλίο της συγγραφέως Βασιλικής Δραγούνη (πιθανότατα την γνωρίζετε από το πλούσιο συγγραφικό της έργο),με τίτλο ''Κυρτά Κάτοπτρα'' που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές. Πρόκειται για μία συλλογή διηγημάτων που αναφέρονται σε όλα όσα σας προανέφερα στον πρόλογό μου μέσα από το πρίσμα της λογοτεχνίας του φανταστικού καί της επιστημονικής φαντασίας. Ένα ιδιαίτερο βιβλίο που αρχικά μου έκλεψαν τις εντυπώσεις ο τίτλος καί η εικόνα του εξωφύλλου του. Άραγε,αυτά τα κυρτά κάτοπτρα στέκουν μπροστά μας αναγκάζοντάς μας να αντικρίσουμε κατάματα όλα τα κακώς κείμενα της εποχής,αλλά καί τα λάθη που εμείς έχουμε διαπράξει; Να αποδεχθούμε,ή όχι τον εαυτό μας όπως ακριβώς είναι απαλλαγμένο από τα όποια στολίδια; Ή δηλώνει κάτι άλλο;
   Οι όποιες απορίες μπορεί να γεννηθούν στη σκέψη μας δύνανται να απαντηθούν διαβάζοντας το βιβλίο. Αλλά αν είστε κάπως ανυπόμονοι/ες,όπως εγώ,σας παραθέτω,παρακάτω,αυτούσια την περίληψη του οπισθοφύλλου,μέσα από την οποία μας δίνονται οι κατευθυντήριες πάνω στις οποίες θα στηριχθούν οι υποθέσεις των ιστοριών. 
   "Η συλλογή διηγημάτων «Κυρτά Κάτοπτρα» εστιάζει στην θηριώδη κατάχρηση της υποτιθέμενης προόδου και στους απάνθρωπους ρυθμούς ζωής, με τη θεματολογία της να περιστρέφεται τόσο γύρω από τη σύγκρουση ανάμεσα στο ορθολογικό και το ανορθολογικό όσο και γύρω από το εσωτερικό ανθρώπινο σύμπαν, θέτοντας αμείλικτα ερωτήματα που αφορούν στην σχέση του ανθρώπου με την πρόοδο, την πίστη, τον θάνατο και το σκοτάδι της ανθρώπινης ψυχής. Τοποθετημένοι σε σύγχρονο σκηνικό, οι πρωταγωνιστές των διηγημάτων, χαρακτήρες με ψυχολογικά αδιέξοδα και υπαρξιακά ερωτήματα, με κρυφές επιθυμίες και απωθημένα, τρέφονται από το σκοτάδι του μυαλού και ανά πάσα στιγμή επινοούν ή φονεύουν οι ίδιοι το περιβάλλον τους καθώς προσπαθούν απεγνωσμένα να καθρεφτιστούν στο απέναντι πρόσωπό τους." 
    Άν καί η επιστημονική φαντασία δεν είναι από τα πιο αγαπημένα μου λογοτεχνικά είδη,βρήκα αρκετά καλή την κίνηση της συγγραφέως να αναδεικνύει μέσω αυτών ζητήματα σε ηθικό καί κοινωνικό επίπεδο. Θα ήμουν ανειλικρινής αν σας έλεγα πως αγάπησα όλο το βιβλίο. Καί για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις,ξεχώρισα αρκετές από τις ιστορίες που διάβασα καί ικανοποιήθηκα από το γενικότερο ύφος γραφής της συγγραφέως. Άλλωστε,αυτό είναι που κάνει ξεχωριστές τις συλλογές διηγημάτων. Η ποικιλία των ιστοριών που καλύπτει τις ανάγκες καί τα γούστα των αναγνωστών/στριων.
   Θετικά στοιχεία του βιβλίου,καί θα ολοκληρώσω την αναφορά μου με αυτά,είναι: ο καθαρός καί στρωτός λόγος της συγγραφέως,το νόημα που περιέχεται ξεχωριστά σε κάθε ιστορία,οι περιεκτικές ιστορίες,η ορθή χρήση των εκφραστικών μέσων,καθώς καί η απαραίτητη δόση φαντασίας. Εν ολίγοις,μιλάμε για ένα καλό βιβλίο φαντασίας.
Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΡΑΓΟΥΝΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

ΣΕΙΡΑ: ΜΥΘΩΔΙΑ




Κυρτά Κάτοπτρα Κυρτά Κάτοπτρα Reviewed by Dominica on Φεβρουαρίου 13, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.