ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ Ζ


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

  Η φιλαναγνωσία καί η γενικότερη αγάπη καί θαυμασμός για οποιαδήποτε μορφή τέχνης θα πρέπει να καλλιεργηθεί καί διδαχθεί στα παιδιά από μικρή ηλικία,είτε δείχνουν να έχουν μία καλλιτεχνική φύση,είτε όχι. Άλλωστε,οι τέχνες είναι ένα σημαντικό μέρος του πολιτισμού καί της κουλτούρας,όχι μόνο της δικής μας χώρας,αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέσα από αυτές παρατηρούμε την εξέλιξη του ανθρώπου καί ταυτόχρονα,την ιστορία. Για να έχουμε,λοιπόν,σκεπτόμενους ενήλικες που αγαπούν το διάβασμα,θα πρέπει να εστιάσουμε καί στα παιδιά που βρίσκονται στην εφηβική ηλικία. Ένα κρίσιμο,-κατ'εμέ-,σημείο ώστε να συνεχίσουν να διαβάζουν λογοτεχνικά βιβλία,ή,να αποφύγουν κάθε επαφή με αυτά. Γι'αυτό χρειάζεται να τους προσφέρουμε όμορφα καί ποιοτικά βιβλία που θα κρατούν ακμαίο το ενδιαφέρον τους καί παράλληλα,θα τα ψυχαγωγούν. 
   Η σημερινή μου πρόταση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 12 ετών καί άνω. Πρόκειται για το νέο εφηβικό μυθιστόρημα της πολυγραφότατης καί ταλαντούχας συγγραφέως Δήμητρας Χαραλάμπους,με τίτλο ''ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ Ζ",που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κέδρος. Ένα βιβλίο που με έκανε να θέλω να το διαβάσω από την πρώτη στιγμή που το έπιασα στα χέρια μου καί το ολοκλήρωσα μέσα σε λίγη ώρα,καθώς είχε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα αναζητούσα σε ένα βιβλίο,αν ήμουν έφηβη,αλλά καί τώρα που έχω περάσει από αυτήν την περίοδο της ζωής μου.
   "Η Ισμήνη δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί πως η σοφίτα στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού θα έκρυβε τόσους θησαυρούς. Όλοι τη θεωρούσαν αποθήκη και απέφευγαν να ανέβουν εκεί πάνω. Η Ισμήνη, όμως, τυχαία ανακαλύπτει, ανάμεσα σε διάφορα αντικείμενα, τέσσερις πίνακες ζωγραφικής που μοιάζουν σπουδαίοι. Η αγάπη της για την τέχνη και η περιέργειά της να μάθει την προέλευσή τους θα την οδηγήσουν στην αποκάλυψη καλά κρυμμένων οικογενειακών μυστικών. Ποιος ζωγράφισε τους πίνακες; Γιατί τους άφησε να σκονίζονται στη σοφίτα; Τι συμβολίζει το γράμμα Ζ στην κάτω δεξιά γωνία κάθε πίνακα; Η Ισμήνη και ο μεγαλύτερος αδελφός της, ο Λάμπης, θα προσπαθήσουν να λύσουν όλους τους γρίφους που συνδέονται με τα μυστηριώδη ευρήματα στη σοφίτα." (Περίληψη οπισθοφύλλου)
   Η συγγραφέας γίνεται ξανά έφηβη που αγαπά τις τέχνες καί τα ταξίδια,γοητεύεται από τα μυστήρια,τα καλά κρυμμένα μυστικά του παρελθόντος,αναζητά απαντήσεις σε ερωτήματα που σχετίζονται με αντικείμενα ξεχασμένα στον χρόνο,καθώς καί με πρόσωπα της οικογένειάς της καί θέλει να κάνει μία βουτιά στο παρελθόν καί να μάθει τα πάντα. Βλέπετε,η περιέργεια του ανθρώπου βοήθησε ώστε να γίνουν σπουδαίες ανακαλύψεις. Σκεφτείτε,λοιπόν,πως φαντάζει στα μάτια μιας έφηβης ένας χώρος εγκαταλελειμμένος καί παραδομένος στον γεροχρόνο. Σαν ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού που η ανακάλυψή του θα φέρει χαρά καί συγκίνηση.
   Μέσα από την πρωτοπρόσωπη αφήγηση καί τους εσωτερικούς μονολόγους της κύριας πρωταγωνίστριας,τους ρεαλιστικούς διαλόγους ανάμεσα σε όλα τα πρόσωπα της ιστορίας,τις γλαφυρές παραστατικές εικόνες,έως το άφθονο καί καθημερινό λεξιλόγιο έχουμε τη δυνατότητα όχι μόνο να γίνουμε κομμάτι της ιστορίας καί να ταυτιστούμε με τους ήρωες καί τις ηρωϊδες,αλλά καί να αναπτύξουμε ποικίλα καί έντονα συναισθήματα. Στο επίκεντρο η αδελφική αγάπη,αλλά κι αυτή που ενώνει όλα τα μέλη μίας οικογένειας,οι όποιες τραγικές καταστάσεις την έχουν σημαδέψει,η προσφορά στον συνάνθρωπο,αλλά καί ο τρόπος που η τέχνη ενώνει τους ανθρώπους.
   Εν κατακλείδι,μιλάμε για ένα καλογραμμένο καί προσεγμένο εφηβικό μυθιστόρημα που διαβάζεται με μία ανάσα καί υπόσχεται να κρατήσει πολύ καλή συντροφιά σε όποιον/α το επιλέξει. Εμένα μου άρεσε πολύ καί είμαι βέβαιη πως το ''ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ Ζ'' θα μείνει για πάντα στο μυαλό μου σαν μία γλυκειά ανάμνηση. Αναζητήστε το!
Καλή ανάγνωση!

Υ.Γ.1. Βραβείο: A Βραβείο Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού-Νεανικού Βιβλίου (CYBBY/IBBY Κύπρου) | Διάκριση στον διαγωνισμό του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου για την εικονογράφηση

Υ.Γ.2. Η εικονογράφος διακρίθηκε στον διαγωνισμό που προκήρυξε το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου για την εικονογράφηση του βιβλίου.

Υ.Γ.3. Το βιβλίο Για πάντα Ζ αποτελεί συνέκδοση των Εκδόσεων Κέδρος και του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου. Η διανομή σε Ελλάδα και Κύπρο γίνεται από τις εκδόσεις Κέδρος (sales@kedros.gr).

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΓΑΘΟΚΛΕΟΥΣ

ΗΛΙΚΙΑ: 12 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΕΔΡΟΣ




   
ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ Ζ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ Ζ Reviewed by Dominica on Φεβρουαρίου 04, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.