ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

  Από τις εκδόσεις Gema επανακυκλοφορεί,σε μετάφραση καί επίμετρο της κυρίας Βασιλικής Τσίγκανου,ένα από τα πιο γνωστά κι εμβληματικά έργα του αείμνηστου συγγραφέα καί εκπροσώπου του γαλλικού νατουραλισμού Γκυ ντε Μωπασάν. Ο λόγος για το βιβλίο του με τίτλο ''ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ" που αποτελείται από 21 αυτοτελείς ιστορίες που διεισδύουν στα μύχια της ανθρώπινης ψυχής καί ρίχνουν φως τόσο στο άπλετο σκοτάδι που κατοικεί μέσα σε αυτήν,όσο καί στα μυστικά,τις ενοχές,τα πάθη,τα λάθη καί τις επιθυμίες που συγκροτούν την ανθρώπινη προσωπικότητα. Μέσα από τα αντιθετικά ζεύγη εννοιών,όπως χαρά-πόνος,θάνατος-ζωή,μέρα-νύχτα,καλό-κακό καί αρκετά ακόμα,ο συγγραφέας θα μας μεταφέρει τις σκέψεις του όσον αφορά τις ανθρώπινες σχέσεις καί το πως οι όποιες αποφάσεις καί πράξεις δύνανται να επηρεάσουν άρδην τη ζωή,όχι μόνο τη δική μας,αλλά καί των γύρω μας με όχι καί τόσο καλά αποτελέσματα πάντα...
    "Ο βοριάς φυσούσε μανιασμένα, παρασύροντας από τον ουρανό τεράστια χειμωνιάτικα σύννεφα, μαύρα και πυκνά, που έριχναν περνώντας στη γη σφοδρές νεροποντές. Η αγριεμένη σαν θεριό θάλασσα μούγγριζε και κτυπούσε με δύναμη στην όχθη πετώντας εκεί πελώρια κύματα, που με κίνηση αργή άφριζαν κι έσκαγαν σαν ριπές πολυβόλου. Ξανάρχονταν ρυθμικά το ένα μετά το άλλο, ψηλά σαν τα βουνά, σκορπίζοντας στον αέρα, κάτω από τα απόκρημνα βράχια, τον λευκό αφρό των κορυφών τους σαν οργισμένο ξέσπασμα τεράτων…" (Περίληψη οπισθοφύλλου)
   Θετικά στοιχεία βιβλίου:
- Διαχρονικός καί κατανοητός λόγος συγγραφέα
- Αρτιότητα δομής καί περιεχομένου ιστοριών
- Μικρή,αλλά περιεκτική έκταση ιστοριών
- Άφθονο λεξιλόγιο καί ορθή χρήση εκφραστικών μέσων
- Απτά,καθημερινά παραδείγματα
- Ιστορίες που ιντριγκάρουν την σκέψη καί την κριτική ικανότητα του αναγνωστικού κοινού
- Πληθώρα συναισθημάτων
- Εξαιρετική σκιαγράφηση των χαρακτήρων όλων των προσώπων που τα διακρίνει μία απελπιστικά οδυνηρή αληθοφάνεια
   Ο Γκυ ντε Μωσαπάν μέσα από το βιβλίο του ''ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ" μας μεταφέρει έστω καί νοερά,πίσω στον χρόνο,στις απότομες ακτές της Νορμανδίας,στον γαλλικό Νότο καί στην Κορσική. Μας ψυχαγωγεί καί μας διδάσκει πως ό,τι κι αν συμβεί,η ζωή εξακολουθεί να προχωρά ακάθεκτη την δική της πορεία,καθώς καί κάθε πρωϊ θα ακολουθείται από μία νύχτα κι ούτω καθεξής. Εμένα το βιβλίο με απορρόφησε πλήρως καί το διάβασα με μία ανάσα. Αξίζει να το αναζητήσετε κι εσείς.
Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΓΚΥ ΝΤΕ ΜΩΠΑΣΑΝ (Guy de Maupassant)

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: CONTES DU JOUR ET DE LA NUIT

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ-ΕΠΙΜΕΤΡΟ: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΙΓΚΑΝΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: GEMA



ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ Reviewed by Dominica on Μαρτίου 14, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.