Ελληνιστί


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ
 
  Όλοι κι όλες υπερηφανευόμαστε για τους αρχαίους προγόνους μας,το ένδοξο παρελθόν τους,τα επιτεύγματά τους καί την καίρια συμβολή τους στον παγκόσμιο πολιτισμό,καθώς καί για τα ιδανικά καί το ήθος που πρέσβευαν. Όμως,η αλήθεια είναι πως η ιστορία καί οι συνεχείς αλλαγές στη ζωή μας έχουν αποδείξει πως όσο περνάνε τα χρόνια,όλο καί περισσότερο,απομακρυνόμαστε απ'όλα αυτά καί εντέλει μένουν μόνο στα λόγια καί δεν γίνονται πράξη. Ποιος/α,άραγε,έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για όλο αυτό,πέρα από εμάς τους ίδιους/ες; Που ενώ καυχιόμαστε για όλα τα παραπάνω,στην ουσία μένουμε όχι απλά στάσιμοι/ες,μα κι παθητικά αδρανείς απολαμβάνοντας λαθραία τα όποια εύσημα του παρελθόντος,αφού από καθαρή τύχη καί όχι προσωπική επιλογή,βρισκόμαστε να έχουμε τη συγκεκριμένη καταγωγή.
  Η σημερινή μου πρόταση για εσάς είναι ένα βιβλίο που δεν στοχεύει τόσο στην ψυχαγωγία,αλλά κυρίως στην αφύπνιση της κριτικής σκέψης καί ικανότητας του αναγνωστικού κοινού. Ο λόγος για το νέο βιβλίο του συγγραφέα Γεωργίου Κ. Γρηγορόπουλο,με τίτλο ''Ελληνιστί'',που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής. Πρόκειται για μία συλλογή μεστών καί αυτοτελών διηγημάτων,με κοινό παρανομαστή γνωστά πρόσωπα της αρχαιότητας καί ιστορίες που εκείνα πρωταγωνιστούν καί συνάμα μας μεταφέρουν χάρη στα διάφορα παραδείγματα,-παρμένα από την καθημερινότητα-,χρήσιμα διδάγματα για τη ζωή μας. Διδαχές,όχι άγνωστες καί σίγουρα όχι πρωτάκουστες. Απλά εκείνα που είχαμε μάθει από μικρά παιδιά καί για ποικίλους λόγους ίσως να απορρίψαμε μεγαλώνοντας.
   "Όλοι έχουμε μια υποχρέωση, αυτός είναι ο κύριος λόγος της  ύπαρξής μας, να επιτελέσουμε ένα έργο, ν’ αφήσουμε κάτι πίσω μας που να υπήρξε άξιο λόγου. Η  παρακαταθήκη μας είναι η κόλαση και ο παράδεισος της ανθρωπότητας και η ψυχή μας, η κινητήρια δύναμη που καθορίζει την πορεία μας. Το χάος όμως, μιας ατέρμονης αποξήλωσης του κάθε τι που υπήρξε ηθικό θεμέλιο στο ανθρώπινο γίγνεσθαι, κακά τα ψέματα, δε μαζεύεται εύκολα πια. Δεν μπορεί να εναρμονιστεί με μια μαθηματική συσχέτιση στα πλαίσια μιας κάποιας λογικής σειράς, που επαληθεύει τα αποτελέσματα των αλληλουχιών του. Φανερώνεται μονάχα με ολογράμματα μέσα σε καλούπια προ – στοιχειοθετημένα εκ του πονηρού παρελθόντος, με νήματα καλοπλεγμένα σε στοές και κλειδωμένα δωμάτια. Όταν όμως η καμπυλότητα του βλέμματος οξύνεται, τότε αμβλύνεται η όψη της αντίληψης πέραν του προκαθορισμένου γεωμετρισμού που καθορίζει το τι  είναι τι. Ο ηθικός χάρτης της πορείας του καθένα μας λοιπόν, θα πρέπει να είναι ανεξάρτητος από επιρροές και νόρμες, θα πρέπει να διέπεται από τους προσωπικούς του κανόνες οι οποίοι ενέχουν τον σεβασμό στον εαυτό μας και τον συνάνθρωπο, στο Θείο, και στη φύση, την αγαθή παιδαγωγό, που μας διδάσκει πώς να διαβιώσουμε αρμονικά αποφεύγοντας την ύβρη." (Περίληψη οπισθοφύλλου)
    Στα θετικά στοιχεία του βιβλίου συγκαταλέγονται:
- Αμεσότητα γραφής συγγραφέα,απαλλαγμένη από το ξύλινο,σκληρό ύφος άλλων παρόμοιων έργων
- Πλούσιο λεξιλογιο
- Σωστή χρήση εκφραστικών μέσων
- Ανάδειξη της αξίας του πνεύματος καί της ηθικής
   Εν κατακλείδι,μιλάμε για ένα αρκετά ιδιαίτερο βιβλίο,που αυτό καί μόνο το καθιστά άκρως ενδιαφέρον. Ένα βιβλίο για απαιτητικούς βιβλιόφιλους που αναζητούν να διαβάσουν κάτι το διαφορετικό. Εμένα μου άφησε αρκετά καλές εντυπώσεις. Δεν έχετε,λοιπόν,παρά να το αναζητήσετε κι εσείς.
Καλή ανάγνωση!

Υ.Γ. Μου άρεσε πολύ η εικόνα του εξωφύλλου (ο σπασμένος κίωνας),καθώς καί τα χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΕΛΚΥΣΤΗΣ







Ελληνιστί Ελληνιστί Reviewed by Dominica on Μαρτίου 18, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.