Συνέντευξη με τη συγγραφέα Αλίνα Καλέση


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας Αλίνα Καλέση. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές κυκλοφορεί το νέο της βιβλίο με τίτλο "Τα νήματα της Λυσσάνδρας". Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο. 

Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...


ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Τί είναι για εσάς η συγγραφή; Τί προσφέρει στην ψυχή σας;


Α.Κ. Συγκέντρωση, ηρεμία, αναδιοργάνωση. Δεν είναι μόνο τρόπος έκφρασης, αλλά και εργαλείο για αυτογνωσία και αυτοβελτίωση. Είναι τρόπος διαφυγής ή διαστρέβλωσης της εκάστοτε ανεπιθύμητης πραγματικότητας. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές το νέο σας μυθιστόρημα φαντασίας με τίτλο ‘’Τα νήματα της Λυσσάνδρας’’. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτό;


Α.Κ. Σας ευχαριστώ πολύ. Πρόκειται για ένα βιβλίο φαντασίας με στοιχεία σκοτεινού παραμυθιού. Αφορά μια κατάρα που με την μορφή πανδημίας ενώνει τρία νήματα, δηλαδή πεπρωμένα, διαφορετικών ανθρώπων σε ξεχωριστές ιστορίες, για να μπορέσει να λυθεί. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Πώς γεννήθηκε η ιστορία του βιβλίου σας;


Α.Κ. Με αφορμή ένα τραγούδι που άκουσα στο τελευταίο lockdown. Συγκεκριμένα από το “Labyrinth song” του Asaf Avidan. Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο πως η ίδια η τέχνη, μπορεί να γίνει έμπνευση για άλλη τέχνη. Η ιστορία είναι μυθοπλασία και βασίστηκε και σε έναν γρίφο ενός παραμυθιού που μου αφηγούνταν η γιαγιά μου όταν ήμουν μικρή, δίπλα στο τζάκι. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Είχατε κάποιο πλάνο πάνω στο οποίο βασιστήκατε για να γράψετε την ιστορία του βιβλίου,ή,τo αφήσατε να σας οδηγήσει μόνo τoυ καί εντέλει να ορίσει εκείνο το φινάλε;


Α.Κ. Δεν υπήρξε κάποιο πλάνο, η ιστορία με οδήγησε από μόνη της μέσα σε 2,5 εβδομάδες. Το παν είναι να πάρω την απόφαση να γράψω την αρχή και μετά η πλοκή ξεδιπλώνεται από μόνη της. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Γιατί να επιλέξει κάποιος αναγνώστης να διαβάσει το βιβλίο σας; Tί είναι αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει από άλλα του είδους;


Α.Κ. Θα έλεγα πως είναι μια περίπλοκη ιστορία γραμμένη ταυτόχρονα με λιτό και μεστό τρόπο. Δεν είναι ένα επιφανειακό βιβλίο που περιγράφει μια κατάσταση σε περίοδο πανδημίας αλλά με αφορμή αυτήν, αγγίζει παραπάνω πράγματα όπως την μοναξιά, την απόγνωση, την ελπίδα , την έκπληξη και την λύτρωση. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Ισχύει,-κατά την άποψή σας-,αυτό που λένε πως η τέχνη αντιγράφει τη ζωή;


Α.Κ. Πιστεύω πως η τέχνη έχει έναν τρόπο να παρουσιάζει την ζωή κάποιες φορές ομορφαίνοντας την ακολουθώντας ιδεαλιστικές και ρομαντικές προσεγγίσεις και άλλοτε να δείχνει την πιο σκληρή και άσχημη πλευρά της με κυνικές προβολές της. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Έχετε ξεκινήσει να γράφετε το επόμενο βιβλίο σας; Αν ναι,μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια; Σε ποιό λογοτεχνικό είδος θα ανήκει;


Α.Κ. Η αλήθεια είναι πως αυτό το διάστημα κάνω ένα διάλειμμα από την συγγραφή και εστιάζω περισσότερο στην ανάγνωση. Το επόμενο βιβλίο μου ενδεχομένως να ανήκει στο είδος του φανταστικού μιας και είναι το αγαπημένο μου. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Ποιο το όραμά σας ως συγγραφέας;


Α.Κ. Να κάνω τους αναγνώστες να περάσουν ευχάριστα την ώρα τους, να τους βοηθήσω να “ξεφύγουν” για λίγο και να ταυτιστούν με κάποιους ήρωες για να νιώσουν λιγότερο μόνοι. 


EΡΩΤΗΣΗ 9: Σαν αναγνώστρια,τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;


Α.Κ. Παλαιότερα διάβαζα βιβλία μυστηρίου και αυτοβελτίωσης. Πλέον, διαβάζω κυρίως βιβλία που ανήκουν στην κλασική λογοτεχνία και στην λογοτεχνία του φανταστικού.


ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Τέλος,ποιο ήταν εκείνο το βιβλίο που διαβάσατε πρόσφατα και σας ικανοποίησε στον μέγιστο βαθμό;


Α.Κ. Θα έλεγα τον “Υπέροχο Γκάσμπυ” του Φιτζέραλντ. Λάτρεψα τον κύριο χαρακτήρα. Το γεγονός ότι είχε πλάσει τα πάντα στο κεφάλι του πολύ πιο όμορφα απ’ ό,τι ήταν τα έκανε αδύνατα να συναντήσουν τις προσδοκίες του και φυσικά το τίμημα γι’ αυτό ήταν η τραγική του κατάληξη, με την οποία όσο κι αν στεναχωρήθηκα συμφωνώ απολύτως. 


Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat


Α.Κ. Και εγώ σας ευχαριστώ!


Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το βιβλίο: http://www.dominicamat.gr/2022/02/blog-post_74.html








Συνέντευξη με τη συγγραφέα Αλίνα Καλέση Συνέντευξη με τη συγγραφέα Αλίνα Καλέση Reviewed by Dominica on Μαρτίου 06, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.