Οι Ιππότες του Ουρανού


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Όσο μεγαλώνω,εκτιμώ ακόμη περισσότερο την ιστορία καί δηλώνω το σθεναρό μου ενδιαφέρον γι'αυτήν. Δυστυχώς,μέχρι σήμερα,δεν έχω διαβάσει όσα ιστορικά μυθιστορήματα θα επιθυμούσα,μα δηλώνω πάντα ''ανοικτή'' στο ενδεχόμενο να διαβάσω πολλά από τα οποία είτε θα μου προτείνουν,είτε θα φτάσουν με κάποιον τρόπο στα χέρια μου. Μπορεί να μην έχω,συνεπώς,τις ανάλογες γνώσεις,αλλά αυτό δεν με κάνει να μην ξεχωρίζω τα καλά ιστορικά μυθιστορήματα. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγεται καί το νέο βιβλίο του συγγραφέα Χρόνη Μουστάκα,με τίτλο ''Οι Ιππότες του Ουρανού",που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Anubis. Ένας τίτλος,που προσωπικά τον βρήκα πολύ ευφυή καί διαφορετικό από έναν άλλον αναμενόμενο. Αυτό,λοιπόν,σε συνδυασμό με το περιεχόμενο του βιβλίου,που σαφώς καί αναφέρεται στην ιστορική περίοδο της Α' Σταυροφορίας,ήταν αρκετά ώστε να ξεκινήσω με λαχτάρα την ανάγνωση του καί κατ'επέκταση να μοιραστώ μαζί σας τις εντυπώσεις που μου άφησε.

  Όλοι κι όλες που αγαπάμε την ιστορία,είναι αλήθεια πως δείχνουμε κάποιες φορές περισσότερο την προτίμησή μας προς σε συγκεκριμένες ιστορικές περιόδους. Για παράδειγμα,εγώ προτιμώ την αρχαία καί την νεότερη ιστορία καί λιγότερο την βυζαντινή καί την μεσαιωνική καί κατ'επέκταση την ξένη. Για να μην παρεξηγηθώ,αυτό δεν σημαίνει πως υποβιβάζουμε ηθελημένα,ή,μη ιστορικά πρόσωπα καί γεγονότα. Αντιθέτως,όλα κι όλοι/ες έχουν την αξία τους καί οφείλουμε να τα γνωρίζουμε καί να αποδίδουμε τους ανάλογους φόρους τιμής. 

  Οι γνώσεις μου,λοιπόν,γύρω από την εποχή των Σταυροφοριών περιορίζονται στα όσα είχα διδαχθεί από τα βιβλία του σχολείου κι από όποιο βιβλίο τύγχανε να πέσει στα χέρια μου. Γι'αυτόν τον λόγο,μου έγινε εξ αρχής αρεστό το παρόν μυθιστόρημα. Ανοιγόταν μπροστά μου ένα νέο παράθυρο που μου επέτρεπε να γυρίσω πίσω στον χρόνο,να γίνω κι εγώ κομμάτι των όλων γεγονότων καί να μάθω πράγματα που μέχρι τώρα δεν γνώριζα.

 "Τέλη του 11ου αιώνα. Η Ευρώπη συγκλονίζεται από πολέμους, πανδημίες, έντονα καιρικά φαινόμενα και φτώχεια. Η αμάθεια, ο φόβος της συντέλειας, οι δεισιδαιμονίες απλώνουν στις κοινωνίες βαθύ σκοτάδι. Η απειλή των Σαρασίνων γιγαντώνεται και το Βυζάντιο απευθύνει έκκληση για βοήθεια. Πέντε στρατοί της Δύσης δίνουν ραντεβού στην Κωνσταντινούπολη. Προορισμός η Ιερουσαλήμ." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

  Εάν η Κωνσταντινούπολη εθεωρείτο η πόλη των πόλεων,τότε τί να πούμε για την Ιερουσαλήμ κι όλα όσα εκείνα αντιπροσώπευε; Το πόσο πολλοί μνηστήρες την διεκδίκησαν καί πόσο λίγοι κατάφεραν να την ''κατακτήσουν''; Εσκεμμένη η χρήση εισαγωγικών στην λέξη ''κατακτήσουν'',αφού θεωρώ πως η πόλη κατακτούσε όποιους/ες εκείνη ήθελε κι όχι το αντίστροφο....
 
   Όταν ξεκίνησα να διαβάζω το παρόν έργο,ένιωθα μία μεγάλη ευφορία κι έξαψη. Ο πρόλογος που μας εισάγει στην υπόθεση μοιάζει σαν την επιτακτική ανάγκη ενός ανθρώπου να μοιραστεί με τους υπόλοιπους τα όσα έζησε καί τον σημάδεψαν προτού να φύγει από την ζωή. Να πει τα πάντα,πριν η λήθη να έρθει καί να τα σβήσει από την μνήμη του. Ίσως πάλι,να είναι ένας αλλιώτικος τρόπος εξομολόγησης καί εξιλέωσης ( ; ). 

  Η συναισθηματική μου φόρτιση ήδη ξεκινούσε καί η αγωνία σε συνδυασμό με την λαχτάρα έκαναν φανερή την εμφάνισή τους. Κι αφού είχα ξεπεράσει τον ''σκόπελο'' του προλόγου,προχώρησα προς τα ενδότερα. Εκεί,η έκπληξη που με περίμενε ήταν ακόμη μεγαλύτερη,αφού ο συγγραφέας παρέδωσε τα ηνία της αφήγησης σε ένα από τους βασικούς ήρωες καί αποτυπώνει όλη την πλοκή πάνω στο χαρτί υπό μορφή ενός χρονικού με καίριους σταθμούς,ημερομηνίες καί γεγονότα που σχετίστηκαν με την Α' Σταυροφορία.

   Με δεδομένο πως στην Α' Σταυροφορία συμμετείχαν πολλοί άνθρωποι με διαφορετικές εθνικότητες,ήθη,έθιμα,επιθυμίες,στάση ζωής,πιστεύω καί θρησκείες,πόσο εφικτό ήταν να συμπορευτούν καί να πολεμήσουν κάτω από έναν κοινό σκοπό; Τί αναζητούσε ο καθένας; Πώς βίωσαν όλη αυτήν την εμπειρία; Ποιες οι δυσκολίες,οι κακουχίες,τα συναισθήματα τους; Ο συγγραφέας μας δίνει αυτά κι ακόμα περισσότερα μέσα στο βιβλίο. Ένα βιβλίο καλογραμμένο παρά τον σχετικά μεγάλο του όγκο (προσωπικά θα ήθελα ο συγγραφέας να εστιάζει περισσότερο σε κάποια σημεία καί να μην εμμένει τόσο σε κάποια άλλα). Στα επιπλέον θετικά προστίθενται ο άκοπος καί ευνόητος λόγος του συγγραφέα,ο τρόπος δομής της ιστορίας καί η ενδελεχής ιστορική έρευνα από μεριάς του συγγραφέα. Ένα βιβλίο που μου άρεσε πολύ καί σας προτρέπω να αναζητήσετε κι εσείς.
Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΧΡΟΝΗΣ ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ANUBIS








  
  
Οι Ιππότες του Ουρανού Οι Ιππότες του Ουρανού Reviewed by Dominica on Ιουνίου 21, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.