Βιβλιοπρόταση καλοκαιριού ν.12: Το τρόπαιο


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Ακολουθεί συζήτηση μεταξύ εμού καί μίας άλλης βιβλιόφιλης πριν κάμποσο καιρό...

Μ.: Πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσεις το βιβλίο της συγγραφέως Χρύσας Λυκούδη.
Εγώ: Ποιος είναι ο τίτλος του;
Μ.: ''Τη' μέρα που στέρεψε ο Λάδωνας". Θα ξετρελαθείς!
Εγώ: Ωραία! Θα το βάλω στην λίστα μου.

Καί για να είμαι ειλικρινής ακόμη εκεί βρίσκεται,διότι δεν έχω προλάβει ακόμη να το προμηθευτώ. Αλλά να,που αν το θέλει η ζωή,η μοίρα ( ; ),πείτε το όπως θέλετε,δεν έχει πολύ καιρό που έφτασε στα χέρια μου το δεύτερο βιβλίο της συγγραφέως,με τίτλο ''Το τρόπαιο",που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο. Ένα βιβλίο που θα μπορούσε μαζί με το προηγούμενο καί το επόμενο,που έπεται,να θεωρηθεί ως μία άτυπη τριλογία,που μέσα από τις ιστορίες των βιβλίων,η συγγραφέας αποδίδει έναν φόρο τιμής στον τόπο καταγωγής της καί παράλληλα,εκφράζει την αγάπη της γι'αυτόν. Το καλό,βέβαια,είναι ο τρόπος που γράφει η συγγραφέας τα βιβλία,ώστε καί κατανοητά καί μεστά να είναι καί να μπορούν να διαβαστούν αυτόνομα. Οπότε,εγώ ξεκίνησα την ανάγνωση έχοντας όλα αυτά κατά νου καί μία λαχτάρα να ''γνωρίσω'' επιτέλους την πένα της συγγραφέως...

"Εκείνο το ποτάμι σημάδεψε τη ζωή της. Μικρό κορίτσι ήταν η Αιμιλία όταν έπεσε στα φουσκωμένα νερά του κι εκείνο… στέρεψε. Στις όχθες του ένα αγόρι άπλωσε τα χέρια και την έσωσε. Γλίτωσε τον πνιγμό, κατέκτησε το… τρόπαιό της, έκανε οικογένεια και παρόλο που έγινε μια καταξιωμένη γιατρός, βυθίζεται στις αμφιβολίες, στα μυστικά, στο παράλογο. Και τώρα που το ποτάμι της ψυχής της φουσκώνει επικίνδυνα, εκείνη αγωνίζεται να βγει, να ψάξει την αλήθεια, να ξεσκεπάσει τα μυστικά, να βρει τις απαντήσεις. Ποιος ήταν ο άγγελος που την έσωσε; Γιατί εξαφανίστηκε αφήνοντας στα χείλη της το σημάδι του πρώτου φιλιού; Ποιος της έδωσε το μοναδικό χάρισμα να κάνει θαύματα στο χειρουργείο, αναγκασμένη να το κρατά μυστικό σε όλη της τη ζωή; Όταν οι αποκαλύψεις ξεπερνούν τη φαντασία της, όταν ο έρωτας την πλημμυρίζει με πάθος και ενοχές, όταν το όνειρο ρίχνει τη μάσκα για να αποκαλυφθεί πως αυτό που χρόνια τη στήριζε ήταν σαθρό, τότε το ποτάμι της παιδικής της αθωότητας την προκαλεί να βουτηχτεί και πάλι στα φουσκωμένα του νερά χωρίς να της μαρτυρά το τίμημα." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

Όλοι κι όλες έχουμε ιστορίες να διηγηθούμε για τους τόπους καταγωγής καί διαμονής μας. Κι αν αρχίσουμε να τις αφηγούμαστε,οι λέξεις θα αρχίσουν να ξεχύνονται σαν χείμαρροι που θα μας παρασύρουν μέσα στην δίνη των ποικίλων καί έντονων συναισθημάτων. Πώς θα μπορούσε να ξεφύγει η συγγραφέας απ'όλ'αυτό; Έμοιαζε αδύνατον. Οπότε καί αφέθηκε καί εμείς μαζί της σε αυτό το νοερό ταξίδι της ψυχής στον χώρο καί στον χρόνο. Έρωτας,μυστικά,πάθη,λάθη,επιθυμίες,δεύτερες ευκαιρίες,μυρωδιές καί αναμνήσεις του τόπου,ακόμη καί το μεταφυσικό στοιχείο στην πρέπουσα δόση θα είναι μερικά από τα όσα θα συναντήσουμε κατά την διάρκεια της ανάγνωσης.

Η πένα της συγγραφέως έχει αρκετά πλεονεκτήματα. Άν καί μας προσφέρει πολυπρόσωπες ιστορίες,δίνει την ίδια βαρύτητα σε όλους τους ήρωες καί όλες τις ηρωϊδες της. Δεν αφήνει κανέναν καί καμία στην άκρη. Όλοι κι όλες ορθά δομημένοι/ες καί τοποθετημένοι/ες μέσα στο κείμενο θα έχουν τον δικό τους ρόλο που θα πρέπει να ''παίξουν'' για να υπάρχει μία ομαλή καί συνεχόμενη,χωρίς κενά,ή,μονότονες επαναλήψεις. Ένα ακόμη από τα θετικά είναι το πλούσιο λεξιλόγιο,η σωστή χρήση των εκφραστικών μέσων,μα καί η γλαφυρότητα στην περιγραφή των εικόνων που σε κάνουν να νομίζεις πως όλα ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια σου,καθιστώντας σε αυτόματα κομμάτι αυτού του συνόλου. Καί πιο σημαντικό απ'όλα,-τουλάχιστον για μένα-,αυτός ο λυρισμός που εκπέμπουν τα λόγια της συγγραφέως καί μας αγκαλιάζει με μία τρυφεράδα καί στοργή που δύσκολα μπορεί να αντισταθείς. Όλα αυτά,εντέλει,μας δίνουν ένα καλογραμμένο καί γεμάτο από άποψη μηνυμάτων μυθιστόρημα,-που παρά τον σχετικά μεγάλο του όγκο-,διαβάζεται ευχάριστα κι άκοπα. Ένα βιβλίο που μου άφησε αρκετά καλές εντυπώσεις.
Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΧΡΥΣΑ ΛΥΚΟΥΔΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ




Βιβλιοπρόταση καλοκαιριού ν.12: Το τρόπαιο Βιβλιοπρόταση καλοκαιριού ν.12: Το τρόπαιο Reviewed by Dominica on Ιουλίου 08, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.