Βιβλιοπρόταση καλοκαιριού ν.34: δέρμα νερού


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

  Αλήθεια... Δεν ξέρω πως θα ήταν ο κόσμος,αν δεν υπήρχε η ποίηση για να τον ομορφαίνει με χρώματα κι αρώματα που μας πλημμυρίζουν ψυχή τε καί σώματι... Κι αυτός είναι ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους τρέφω μία ιδιαίτερη αδυναμία σε εκείνη. Οι λοιποί είναι προσωπικοί. Πολλοί προσωπικοί... Γι'αυτό θα μου επιτρέψετε να τους κρατήσω για μένα. Όταν,λοιπόν,μου δίνεται η ευκαιρία να διαβάσω μία νέα ποιητική συλλογή,αισθάνομαι ευγνώμων γι'αυτό το όμορφο δώρο που προσφέρεται στην ψυχή μου. 

  Μία εκ των καλυτέρων ποιητικών συλλογών,που διάβασα από την αρχή του έτους μέχρι καί σήμερα,είναι το έργο του συγγραφέα/ποιητή Μένιου Καραγιάννη,με τίτλο ''δέρμα νερού",που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Συρτάρι. Μία ενδιαφέρουσα καί αλλιώτικη,από άποψη ύφους καί γραφής,συλλογή που μου υπενθύμισε όλα τα παραπάνω.

"[…] δέρμα νερού
στο χρώμα του χρυσού
εφάπτομαι
βήμα ανάλαφρο στην κόψη του
ξυραφιού
σκοντάφτω να μη βλάψω
ανάβω ένα κερί γυρίζω μια σελίδα
αφουγκράζομαι: στοργικές φυλλωσιές
ζώο ρουθουνίζει ζώο
ο χορός της φλόγας […]
(Από το οπισθόφυλλο)

  Αρχίζοντας να εισέρχομαι στον κόσμο των ποιημάτων της συλλογής,η αλήθεια είναι πως με περίμενε μία απροσδόκητα ευχάριστη έκπληξη. Η παντελής έλλειψη τίτλων καί αυτή η αίσθηση πως διάβαζα μία ενιαία ιστορία ειπωμένη υπό μορφή ποιημάτων,ενώ ταυτόχρονα μπορούσα να διακρίνω τα λεπτά όρια μεταξύ τους,με ικανοποίησε στον μέγιστο βαθμό. Να νιώθω πως γινόμουν αυτήκοη μάρτυρας μίας εκ βαθέων εξομολόγησης,όμοιας με έναν θεατρικό μονόλογο,ή,σενάριο μίας ασπρόμαυρης ταινίας του παλιού κλασικού κινηματογράφου. Βέβαια,μην ξεχνάμε πως είναι αναμενόμενο κι αποδεκτό να έχει επηρεαστεί ο δημιουργός απ'την επαγγελματική του εμπειρία. Κάτι που λειτουργεί,-τουλάχιστον κατ'εμέ-,υπέρ στην σύνθεση των ποιημάτων.

   Ποικίλα συναισθήματα,μία διαρκής εξωστρέφεια,αμεσότητα λόγου,δωρικότητα καί λυρισμός την ίδια στιγμή,άφθονο λεξιλόγιο,αλλά καί ολοζώντανες εικόνες που μας παρασύρουν σε ένα αληθοφανές σκηνικό με πρωταγωνιστές/στριες εμάς τους/τις ίδιους/ες είναι τα βασικά συστατικά της δυναμικής των ποιημάτων. Μία ποιητική συλλογή που διαβάζεται απνευστί καί που μας αποδεικνύει πως η ποίηση έχει πολύ μεγάλη δύναμη που δύναται να σαρώσει τα πάντα γύρω της. Μία ποιητική συλλογή κόσμημα για τις βιβλιοθήκες σας. Αναζητήστε την.
Καλή ανάγνωση!

ΠΟΙΗΤΗΣ: ΜΕΝΙΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΣΥΡΤΑΡΙ



Βιβλιοπρόταση καλοκαιριού ν.34: δέρμα νερού Βιβλιοπρόταση καλοκαιριού ν.34: δέρμα νερού Reviewed by Dominica on Ιουλίου 30, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.