Βιβλιοπρόταση καλοκαιριού ν.33: Η μελωδία της οργής


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Τίτλος: Η μελωδία της οργής
Μα έχει κάποια συγκεκριμένη μελωδία η οργή;
Κι όμως,ισχύει... 
Κάθε συναίσθημα είναι συνδεδεμένο με κάποια ξεχωριστή μελωδία. Για παράδειγμα,η χαρά έχει ταυτιστεί με εύθυμους καί σχεδόν κελαηδιστούς ήχους ενώ η λύπη με σκοτεινούς καί πιο μελαγχολικούς. Όπως καί πολλά άλλα,έτσι καί η οργή δεν θα μπορούσε να ''ξεφύγει'' απ'αυτήν την συνθήκη... Μόνο που η μελωδία της αφήνει ανεξίτηλα τα σημάδια της πάνω στις ψυχές των ανθρώπων που την βιώνουν...
Μαέστρος σε αυτήν την αλλιώτικη ορχήστρα η συγγραφέας Φωτεινή Σκανδαλή. Μία συγγραφέας που γνώρισα την πένα της για πρώτη φορά μέσα από το νέο της βιβλίο (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη) καί αυτό που μου έκανε πολύ καλή εντύπωση ήταν ο σεβασμός,η προσοχή καί εν γένει όλος ο τρόπος που επιλέγει να προσεγγίσει καί να αναδείξει το ζήτημα που πραγματεύεται η ιστορία του βιβλίου.

"Στη Σίφνο του 1930, στο αρχοντικό του Μενέλαου Γεροντάκη μπαίνει νύφη η Βέργα. Μια φτωχή, άξεστη κοπέλα, αλλά μεγαλομανής και πονηρή. Σύντομα ο κακός της χαρακτήρας θα φανεί, και τα τρία της παιδιά θα είναι εκείνα που θα υποφέρουν περισσότερο από την τρέλα της. Στην Αθήνα του 1958, μετά τον πόλεμο, ο Βύρωνας Μανέτας και η οικογένειά του στήνουν με κόπο τη ζωή τους και όλα φαίνονται να έχουν πάρει τον δρόμο τους. Η μοίρα, όμως, θα φέρει τις δύο οικογένειες κοντά και τα παιδιά τους θα παντρευτούν. Μέσα από τα κρίματα και τις αμαρτίες αυτής της ένωσης, θα γεννηθεί ένα αγόρι. Ένα παιδί που θα έρθει βίαια στη ζωή και βίαια θα ζήσει. Ένας άντρας που καθώς θα μεγαλώνει θα σπέρνει γύρω του την καταστροφή. Θα πατήσει πάνω στις ψυχές των ανθρώπων, θα ρουφήξει τις ζωές τους, για να ζήσει εκείνος. Όταν με συναντήσεις, μη με πλησιάσεις. Φύγε μακριά. Τρέξε για να σώσεις το μυαλό σου, τη ζωή σου την ίδια. Την αγγελική ψυχή σου. Είμαι ο νάρκισσος!" (Περίληψη οπισθοφύλλου)

Οι ψυχικές ασθένειες είναι ένα ζήτημα ταμπού που απασχολεί πολλές οικογένειες. Από τα παλαιότερα χρόνια μέχρι καί σήμερα,πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν διαγνωσθεί ως πάσχοντες. Η κοινωνία μας,όμως,μοιάζει ανέτοιμη να προσφέρει σε αυτούς τους ανθρώπους τα μέσα καί την στήριξη που χρειάζονται. Είτε από φόβο,είτε από αμάθεια,οι περισσότεροι/ες δεν γνωρίζουμε τι οφείλουμε να κάνουμε για να δώσουμε την ευκαιρία σε αυτούς τους ανθρώπους να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Διότι,με το να αδιαφορούμε καί να αγνοούμε τις ιδιαίτερες ανάγκες αυτών των ανθρώπων,ή,να εθελοτυφλούμε για χίλιους δυο λόγους,δεν καταφέρνουμε τίποτα άλλο από το να διαιωνίζεται μία αρρωστημένη κατάσταση με θύματα τους ανθρώπους που δυστυχώς αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα,μα κατ'επέκταση κι όλους/ες όσους/ες είναι γύρω τους. 

Η συγγραφέας έχει μία στρωτή γραφή,-που κατά την γνώμη μου είναι κάπως συγκρατημένη καί αν αφεθεί,θα μας προσφέρει ακόμη καλύτερα βιβλία-,που ενισχύεται από άφθονο,οικείο λεξιλόγιο,περιγραφικές εικόνες καί σκηνές,ρεαλιστικούς διαλόγους μεταξύ των προσώπων,αλλά καί πληθώρα συναισθημάτων. Πιο αγαπημένο μου στοιχείο του βιβλίου ο τρόπος που δομεί τους ήρωες καί τις ηρωϊδες της σε συνδυασμό με την εις βάθος σκιαγράφηση των χαρακτήρων τους. Θεωρώ πως έχει πιάσει ακριβώς τον παλμό καί μεταφέρει στο αναγνωστικό κοινό αυτούσια όλα όσα επιθυμεί. Ένα βαθειά κοινωνικό μυθιστόρημα που είμαι βέβαιη πως θα κάνει αρκετούς/ες να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους,αλλά ίσως να βρουν,λίγο έως πολύ,κάποιο κοινό κομμάτι δικό τους,ή,κάποιου οικείου τους προσώπου. Αναζητήστε το!
Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΑΝΔΑΛΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΧΑΡΤΙΝΗ ΠΟΛΗ






Βιβλιοπρόταση καλοκαιριού ν.33: Η μελωδία της οργής Βιβλιοπρόταση καλοκαιριού ν.33: Η μελωδία της οργής Reviewed by Dominica on Ιουλίου 29, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.