Βιβλιοπρόταση καλοκαιριού ν.7: Το Γέλιο σου


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

Τίτλος: Το Γέλιο σου
Ένας τίτλος που όχι μόνο διαβάζεται,αλλά ακούγεται σαν μία άλλη ρυθμική κι εύθυμη μελωδία που μας παρασύρει καί μας πλημμυρίζει από εικόνες καί έντονα συναισθήματα...
Στην πένα ο συγγραφέας Θεόδωρος Λιμήτσιος που ξεχωρίζει με τον αισθαντικό του λόγο που μας αγκαλιάζει με στοργή,οδηγώντας μας στον κόσμο των ηρώων καί των ηρωϊδων του. Από το ''Εγώ μεγάλωνα για σένα'' στη ''Μαρουσώ'' καί τώρα με το βιβλίο ''Το Γέλιο σου'',μας αποδεικνύει πως έχει έρθει για να μείνει καί να προσφέρει έργα που τρέφουν τις ψυχές των αναγνωστών/στριων. 

Ο συγγραφέας στο παρόν βιβλίο επιλέγει να μας πιάσει από το χέρι καί να τον συντροφεύσουμε σε ένα οδοιπορικό πίσω στις αρχές του 19ου αιώνα καί πιο συγκεκριμένα στην Πίνδο καί στο Μεγάλο Κάστρο στην Κρήτη λίγα χρόνια μετά την μεγάλη σφαγή. Εκεί θα μάθουμε αρκετά πράγματα για την ποιμενική ζωή,την ομορφιά της φύσης,τα ήθη καί τα έθιμα των ανθρώπων εκείνης της εποχής,αλλά κυρίως την δύναμη της αληθινής αγάπης που δεν γνωρίζει όρια,δεν σταματάει μπροστά στα όποια προβλήματα,-όσο αξεπέραστα κι αν δείχνουν-,καί στον τρόπο που η αγάπη δύναται να ενώσει τους ανθρώπους καί να επουλώσει τις πληγές του παρελθόντος που πονούν,χαρίζοντας απλόχερα ελπίδα... Όμως,δεν μένει μόνο εκεί. Παρούσα θα είναι καί η Μαρουσώ. Η πρωταγωνίστρια του προηγούμενου ομώνυμου βιβλίου του,η οποία θα παίξει έναν σημαντικό ρόλο στην ομαλή εξέλιξη της παρούσας ιστορίας. Καί για να σας προλάβω,μην αγχωθείτε αν δεν έχετε διαβάσει εκείνο το βιβλίο. Ο συγγραφέας φροντίζει καί μας δίνει κάποια στοιχεία για εκείνη,ώστε να είναι αρκετή καί κατανοητή η παρουσία της μέσα στην εν λόγω ιστορία.

"«Είναι εκείνη η μαγική στιγμή που λες κι ο χρόνος σταματάει, που προσπαθείς να ξεφύγεις αλλά είσαι εκεί πιασμένος σαν πουλάκι στο χρυσό δίχτυ που είναι πλεγμένο ανάμεσα στα μάτια της». Για τον Νικόλα αυτή η στιγμή έμελλε να τον δέσει για πάντα με τη Βαγγελιώ. Οι πρωταγωνιστές λούζονται το νάμα της αγάπης από το παραμύθι της Ερωφίλης και του Πανάρετου, ζουν τον δικό τους έρωτα και παλεύουν γι’ αυτόν όσο μακριά κι αν βρίσκονται. Έχουν όμως τα όπλα και τη δύναμη για να πολεμήσουν ενάντια στη μοίρα που έπλεξε το δικό της δίχτυ γύρω από τη ζωή τους;" (Περίληψη οπισθοφύλλου)

Υπάρχει,άραγε,αυτός ο θυελλώδης έρωτας που τόσο έχουν υμνήσει πολλοί συγγραφείς μέσα από τα σπουδαία έργα τους; Ποιοι/ες οι τυχεροί/ες που θα τον ζήσουν; Κι αν ναι,είναι ο πόνος καί η άδικη καί τραγική κατάληξη το αντίτιμο που θα πρέπει να πληρώσουν οι πρωταγωνιστές/στριες; Ή μήπως όχι; Μπορεί να υπάρξει μία μικρή χαραμάδα από την οποία να περάσει το φως καί να υπάρξει το πολυπόθητο ευτυχισμένο τέλος; Καί με ποιον τρόπο οι αμαρτίες καί οι λανθασμένες αποφάσεις των γονέων μπορούν να δράσουν καταλυτικά καί με ολέθρια αποτελέσματα; Εγώ θέλω να πιστεύω πως με πίστη,θέληση,υπομονή καί επιμονή όλα μπορούν να γίνουν καί να λυθούν. Ας πάψουν οι μεγαλύτεροι/ες να κληροδοτούν τα δικά τους λάθη στα παιδιά τους καί να τα αφήσουν να ζήσουν ελεύθερα κι ευτυχισμένα όπως εκείνα επιθυμούν.

Θετικά στοιχεία του βιβλίου:
- Σωστή δομή ιστορίας
- Γρήγορη καί συνεχόμενη δράση
- Άφθονο,οικείο λεξιλόγιο σε συνδυασμό με ρεαλιστικούς διαλόγους
- Περιγραφικές εικόνες καί χρήση λοιπών εκφραστικών μέσων
- Περιεκτικά κεφάλαια
- Αληφοθάνεια χαρακτήρων καί περιγραφών σε ισορροπία με την μυθοπλασία
- Λυρικότητα προερχόμενη από τα αποσπάσματα του έργου ''Ερωφίλη" που εξυμνούν τον έρωτα καί καθοδηγούν τα βήματα των παρόντων προσώπων του κειμένου

  Εν κατακλείδι,έχουμε να κάνουμε με ένα καλογραμμένο καί βαθειά αισθηματικό καί συγκινητικό βιβλίο που διαβάζεται με μία ανάσα καί που μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Αξίζει να το αναζητήσετε κι εσείς.
Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΛΙΜΗΤΣΙΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ










Βιβλιοπρόταση καλοκαιριού ν.7: Το Γέλιο σου Βιβλιοπρόταση καλοκαιριού ν.7: Το Γέλιο σου Reviewed by Dominica on Ιουλίου 03, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.