Παγωμένος


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

818 σελίδες

2 ½ μέρες χρόνος ανάγνωσης

Καί πλέον ήρθε η στιγμή που ολοκλήρωσα το βιβλίο ‘’ΠΑΓΩΜΕΝΟΣ’’ του συγγραφέα Μπερνάρ Μινιέ,το πρώτο της σειράς με βασικό καί κοινό πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Μαρτέν Σερβάζ,που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην χώρα μας από τις εκδόσεις Μίνωας,σε μετάφραση της κυρίας Χριστίνας Μανιά.


Τα συναισθήματά μου προς αυτό; 

Μόνο παγωμένα δεν μπορούν να θεωρηθούν. Αντιθέτως,παρά τον αντικειμενικά μεγάλο του όγκο-,το βιβλίο μου άφησε αρκετά καλές εντυπώσεις. Μου σύστησε μία νέα πένα συγγραφέα καί ξέφυγε αρκετά από ανάλογα βιβλία του είδους που έχω διαβάσει. Για να είμαι ειλικρινής,το γεγονός πως μιλάμε για μία σειρά βιβλίων,-κατά την άποψή μου-,δικαιολογεί αυτή την τάση/πρόθεση του συγγραφέα να εμμείνει σε τόσες πολλές λεπτομέρειες στο πρώτο βιβλίο,ώστε να ενταχθούμε πιο ομαλά στο κλίμα της υπόθεσης,να γνωρίσουμε τα πρόσωπα καί να γίνουν η αφορμή για τις επόμενες υποθέσεις. Άν μιλούσαμε αποκλειστικά για ένα αυτόνομο βιβλίο,αυτό θα με ενοχλούσε ως αναγνώστρια.


"Το Σεν Μαρτέν ντε Κομίνζ είναι μια μικρή πόλη στα γαλλικά Πυρηναία, με βαρύ και ανελέητο χειμώνα, όπου ποτέ δεν συμβαίνει τίποτα το ιδιαίτερο. Μέχρι εκείνο το χειμωνιάτικο πρωινό που κάποιοι εργάτες ανακαλύπτουν το ακέφαλο, γδαρμένο σώμα ενός αλόγου, κρεμασμένο από την άκρη ενός τελεφερίκ μέσα στους πάγους. Την ίδια μέρα μια νεαρή ψυχολόγος, η Ντιάν Μπεργκ, ξεκινάει δουλειά σε ένα άσυλο υψηλής ασφαλείας για παρανοϊκούς εγκληματίες, λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά από το μακάβριο θέαμα. Η Ντιάν προβληματίζεται με τις ανορθόδοξες μεθόδους που χρησιμοποιεί ο διευθυντής του ασύλου και θορυβείται έντονα όταν συνειδητοποιεί πως εξαφανίζονται φάρμακα και κάποιος βγαίνει κρυφά έξω τις νύχτες. Ο επιθεωρητής Μαρτέν Σερβάζ, ένας χαρισματικός ντετέκτιβ του Εγκληματολογικού από την Τουλούζη, δεν μπορεί να πιστέψει πως τον καλούν για να εξιχνιάσει τον θάνατο ενός ζώου. Ωστόσο υπάρχει κάτι το ανησυχητικό στο συγκεκριμένο έγκλημα, που δεν μπορεί να αγνοή­σει. Στο σημείο όπου βρέθηκε το αποκεφαλισμένο άλογο ανακαλύπτουν το DNA του πιο διαβόητου τροφίμου του ασύλου, ενός πανέξυπνου πρώην εισαγγελέα που έχει κατηγορηθεί για τον βιασμό και τη δολοφονία αρκετών γυναικών. Ο Σερβάζ και η μυστηριώδης συνάδελφός του Ιρέν Ζιγκλέρ πρέπει να κάνουν τα πάντα για να δια­λευκάνουν το τρομακτικό μυστήριο και να κατατροπώσουν τον πιο μοχθηρό κι έξυπνο αντίπαλο που θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν." (Περίληψη οπισθοφύλλου)


Διαβάζοντας την περιγραφή του βιβλίου,η αλήθεια είναι πως μας αφήνει την αίσθηση πως ο συγγραφέας προσπαθεί να πλάσει έναν ήρωα εφάμιλλο του πολύ αγαπημένου Δρ. Χάνιμπαλ Λέκτερ. Ευτυχώς,για μας,ο συγγραφέας δεν ακολουθεί πιστά αυτήν την οδό,μα επιλέγει να εστιάσει στους λοιπούς χαρακτήρες της υπόθεσης,φανερώνοντάς μας κομμάτια του ψυχισμού καί του τρόπου σκέψης καί συμπεριφοράς των. Εσκεμμένα δε,θεωρώ πως ο συγγραφέας επιλέγει να μην μας τα αποκαλύψει όλα μονομιάς,αλλά να διατηρήσει ένα μυστήριο γύρω απ'αυτούς. Ίσως να είναι ένας από τους κρυφούς του άσσους για το επόμενο βιβλίο. Βάσει,λοιπόν,αυτού ο συγγραφέας θα προσπαθήσει να αναδείξει τους λόγους που ένας άνθρωπος διαπράττει ένα έγκλημα. Εκδίκηση; Επίδειξη ευφυϊας; Ισχύος; Διαστροφή; Κάτι άλλο; Καί τί ρόλο παίζουν σε όλα αυτά οι σχέσεις που έχουμε με τους άλλους γύρω μας;


Ένα άλλο χαρακτηριστικό του βιβλίου που μου κίνησε το ενδιαφέρον,-ίσως καί την περιέργεια-,είναι αυτή η υποβόσκουσα κλιμακώμενη σε ένταση αγωνία που παίζει με την ψυχολογία καί το μυαλό μας. Σαν να υπάρχει ένας κίνδυνος που ενώ γνωρίζουμε πως είναι εκεί,αλλά να παραμένει αόρατος... Κι εκεί προφανώς έρχεται να ενισχυθεί όλο καί περισσότερο ο φόβος που νιώθουμε,καθώς καί το μυστήριο που δείχνει να έρχεται να μας σκεπάσει σαν ένα άλλο αόρατο δίχτυ απ'το οποίο δεν μπορούμε να ξεφύγουμε... Κι αν θα υπήρχε ένας πολύ καλός λόγος για να αναζητήσετε το βιβλίο,αυτός είναι η ευφυϊα που χαρακτηρίζει συνολικά την πένα του συγγραφέα.


Εγώ ανυπομονώ για το δεύτερο βιβλίο της σειράς (με τον τίτλο Le Cercle ) που αναμένεται να κυκλοφορήσει (πάλι από τις εκδόσεις Μίνωας) ττο 2013. 

Καλή ανάγνωση!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΠΕΡΝΑΡ ΜΙΝΙΕ (BERNARD MIΝIER)


ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Glacé


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΑΝΙΑ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΙΝΩΑΣ



Παγωμένος  Παγωμένος Reviewed by Dominica on Οκτωβρίου 23, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.