ΚΑΡΑΜΕΛΕΣ ΤΣΑΡΛΕΣΤΟΝ


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Τί είναι αυτό που όλοι κι όλες αναζητάμε καί οφείλει να προκύπτει μέσα από την ανάγνωση της ιστορίας ενός αισθηματικού μυθιστορήματος; Πριν βιαστείτε να περιπλέξετε το μυαλό σας με πολυσύνθετες σκέψεις,να θυμάστε πως η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι πολύ απλή καί δεν είναι άλλη από την ανάδειξη του ζητήματος των σχέσεων. Προσωπικά έχω κουραστεί αφάνταστα από τα ανάλογα έργα που,-ω του θαύματος!-,ακολουθούν το ίδιο μοτίβο (σχέση-προσωπικά άλυτα θέματα των πρωταγωνιστών-απιστία-χωρισμός-επανασύνδεση-χωρισμός-γάμος καί το ευτυχισμένο ( ; ) τέλος),ενώ στην πραγματικότητα δεν μιλούν για την ουσία των ανθρώπινων,-εδώ των ερωτικών-,σχέσεων. Κι αυτός είναι ένας από τους πολλούς λόγους,που σπάνια πλέον διαβάζω ανάλογα έργα. Όμως,δεν μπορούσα να μην διαβάσω το νέο μυθιστόρημα της συγγραφέως Αθηνάς Μαλαπάνη,με τίτλο ''Καραμέλες Τσάρλεστον'',που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Οσελότος.

  Άν καί πρόκειται για ένα κατά βάση αισθηματικό βιβλίο,δεν παύει να στηρίζεται σε αληθινά γεγονότα με κάποιες κοινωνικές προεκτάσεις καί αυτοβιογραφικά στοιχεία. Για να είμαι ειλικρινής,ήδη,με είχε ιντριγκάρει η σκέψη για το πως η συγγραφέας θα αναδείκνυε όλα όσα επιθυμούσε μέσα από το βιβλίο της. Γνωρίζω πολύ καλά πως πρόκειται για μία μορφωμένη καί με πολλές ευαισθησίες δημιουργό,που μιλάει όταν εκείνη το κρίνει απαραίτητο,με ευθύτητα,αντικειμενικότητα καί πάνω απ'όλα σεβασμό. Άρα,ήξερα σαν από ένστικτο πως αυτό το βιβλίο θα μιλούσε στην ψυχή καί στην σκέψη μου...

  "Τρία ζευγάρια... Τρεις ιστορίες έρωτα και αγάπης με φόντο διαφορετικές φάσεις της ελληνικής ιστορίας. Αρετή και Κίμωνας, Εύα και Πέτρος, Αθηνά και Φοίβος... Θα αντιμετωπίσουν διαφορετικές δυσκολίες και θα δοκιμαστούν. Ένα κρυμμένο μυστικό, δύο θάνατοι και μια νέα ζωή θα επηρεάσουν την πορεία τους. Θα τα καταφέρουν άραγε να νικήσουν; Η αγάπη θα υπερισχύσει; Κι αν ναι, ποιο θα είναι το τίμημα που θα πληρώσουν; Πόσο θα ματώσουν; Ένα βιβλίο βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα και αυτοβιογραφικά στοιχεία. Οικογενειακές αναμνήσεις, χαρμολύπη, νοσταλγική διάθεση, εικόνες, χρώματα και αρώματα μιας άλλης εποχής, αλλά και της σημερινής... Ένα δυνατό μυθιστόρημα για τον έρωτα και τον θάνατο, τη μητρότητα και την απώλεια, το παρόν και τις γέφυρές του με το παρελθόν, τη δύναμη που κρύβουμε μέσα μας και την αδυναμία μας μπροστά στα προσωπικά μας ερωτηματικά......" (Περίληψη οπισθοφύλλου)

  Τοποθετημένο σε τρεις εποχές,το βιβλίο θα μας μιλήσει για τον έρωτα καί κατ'επέκταση τις σχέσεις. Πώς αυτές διαμορφώνονται καί καθορίζονται από τις εκάστοτε εποχές,τα ήθη,τα έθιμα καί τις πεποιθήσεις των ανθρώπων; Ποια η θέση των πατριαρχικών αντιλήψεων καί πώς η ίδια η ζωή μας δείχνει ότι οφείλουμε να εξελισσόμαστε όπως εκείνη,να αποβάλουμε λανθασμένες σκέψεις καί να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία; Πρωταγωνιστές πρόσωπα αληθινά,που κάλλιστα θα μπορούσαν να είναι ο καθένας καί η καθεμία από εμάς,που θα βιώσουν έντονα συναισθήματα καί διάφορες καταστάσεις που θα ορίσουν την πορεία τους,χωρίς την συγκατάθεσή τους. Άραγε,μπόρεσε ποτέ κάποιος/α να ξεφύγει από το πεπρωμένο του; Ή έχουμε την (σωστή,ή,λανθασμένη) άποψη πως εμείς είμαστε οι ''κυρίαρχοι'' του ''παιχνιδιού'' που ονομάζεται ζωή;

  Διαβάζοντας το βιβλίο,δεν θα ήταν υπερβολή να πω πως συμφώνησα απόλυτα με τις σκέψεις της συγγραφέως. Όχι,μόνο τις διατυπώνει με στρωτό,ευθύ καί πειστικό λόγο,αλλά τις τοποθετεί στις σωστές βάσεις,δίχως υπερβολές,ή,λοιπά κλισέ. Καταπιάνεται με το ζήτημα του έρωτα στην ζωή μας καί στον τρόπο που οι ερωτικές σχέσεις οδηγούνται,ή όχι,στον γάμο. Διότι,κακά τα ψέματα,ο γάμος χρειάζεται κι άλλα πράγματα,πέραν του έρωτος (ένα εκ των πιο βασικών),για να μπορέσει να λειτουργήσει. Οι ανθρώπινες σχέσεις χρειάζονται εμπιστοσύνη,αμοιβαίο θαυμασμό,επιμονή,υπομονή,εκατέρωθεν υποχωρήσεις καί ειλικρίνεια. Η οικογένεια δεν συνεπάγεται ένα ανδρόγυνο μαζί με το παιδί,ή,τα παιδιά τους. Οικογένεια μπορεί να υπάρξει καί χωρίς τον γάμο. Σημασία έχει εμείς πως αισθανόμαστε κι όχι όπως μας επιβάλλουν οι τρίτοι. 

  Εν κατακλείδι,οι ''Καραμέλες Τσάρλεστον'' δεν είναι μόνο ένα γλύκισμα συνδυασμένο με διάφορες σημαντικές στιγμές καί την παιδική ηλικία πολλών,μα η αρχή του νήματος που ξεδιπλώνεται καί μας φανερώνει σκέψεις που μας απασχολούν καθημερινά. Ένα όμορφο καί καλογραμμένο βιβλίο που αξίζει να αναζητήσετε κι εσείς.
Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΘΗΝΑ ΜΑΛΑΠΑΝΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΟΣΕΛΟΤΟΣ
   

 

  
ΚΑΡΑΜΕΛΕΣ ΤΣΑΡΛΕΣΤΟΝ ΚΑΡΑΜΕΛΕΣ ΤΣΑΡΛΕΣΤΟΝ Reviewed by Dominica on Οκτωβρίου 04, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.