Τα θολά γυαλιά


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Τίτλος: Τα θολά γυαλιά

Συγγραφέας: Ξένια Κοθωνίδου

Τίτλος: Τα θολά γυαλιά
Ένας τίτλος που θα μπορούσε κάλλιστα να ενέχει κι ένα βιωματικό χαρακτήρα. Άλλωστε,πόσες φορές δεν έχει τύχει σε κάποιους/ες από εμάς να θολώνουν,για ποικίλους λόγους,οι φακοί των γυαλιών που φοράμε καί να μας εμποδίζουν στην όραση; Μα καί πέρα από την κυριολεκτική ερμηνεία του,ο τίτλος μπορεί να λάβει καί μία μεταφορική έννοια. Αυτό είναι ένα από τα πολλά στοιχεία που καθιστούν ακόμη πιο ενδιαφέρουσα την λογοτεχνία. Αλλά ας επανέλθω στον τίτλο καί στα όσα εκείνος μου γεννά ως σκέψεις. 
Άραγε,πόσες φορές εμείς οι ίδιοι/ες δεν εθελοτυφλούμε θεωρώντας λανθασμένα,-όπως αποδεικνύεται στην πορεία-,πως τα πράγματα είναι έτσι όπως εμείς θέλουμε να νομίζουμε καί πως ο κόσμος έχει μία συγκεκριμένη ''ταυτότητα'',ενώ η πραγματικότητα διαφέρει παντελώς απ'όσα έχουμε κατά νου;
Αυτά καί αρκετά ακόμα θα αναδείξει μέσα από την ιστορία του βιβλίου της η συγγραφέας Ξένια Κοθωνίδου. Ένα βιβλίο,που αν καί πρωτόλειο δείγμα γραφής,επάξια κερδίζει την προσοχή του αναγνωστικού κοινού.

"Παναγιώτης και Μιχάλης. Φίλοι αχώριστοι, από παιδιά. Δυο άνθρωποι από τελείως διαφορετικούς κόσμους, δεμένοι με μια αόρατη κλωστή. Όταν η ηλικιωμένη μητέρα του Παναγιώτη πεθαίνει, οι δυο τους έρχονται ακόμα πιο κοντά. Μια αίτηση για ένα πιστοποιητικό στον δήμο, φέρνει τον Παναγιώτη αντιμέτωπο με έναν παλιό συμμαθητή και μια ερώτηση που τον ταράζει. Κι όλα αλλάζουν ξαφνικά... Θα μπορέσει ο Μιχάλης να βοηθήσει τον φίλο του; Ή μήπως είναι αυτός, τελικά, που χρειάζεται βοήθεια;" (Περίληψη οπισθοφύλλου)

Διαβάζοντας το βιβλίο,αυτό που αρχικά με κέρδισε ήταν το γεγονός πως μιλάμε για μία καθαρή,δυναμική καί ολόφρεσκια πένα που μας διαπερνά με την ευθύτητά της. Εδώ θα επιμείνω,πως αν καί μιλάμε για την πρώτη συγγραφική προσπάθεια της δημιουργού,δεν φοβάται να ''τσαλακωθεί'' καί να αποβάλλει την γυναικεία της φύση,υιοθετώντας -αντί αυτής- την ανδρική. Μία συγγραφική συνθήκη,που κακά τα ψέματα,θέλει γνώσεις επάνω στην ανθρώπινη ψυχολογία,μα καί μία βαθειά εμπειρία. Όμως να που η συγγραφέας ξεπερνά αυτό τον ''σκόπελο'' με μεγάλη ευκολία σαν να το κατείχε ανέκαθεν. Με αυτόν τον τρόπο,όχι μόνο χτίζει άρτια δομημένους χαρακτήρες,αλλά εισχωρεί στις ψυχές τους καί μεταφέρει αυτούσια όλα όσα αισθάνονται καί θέλουν να πουν καί τους προβληματίζουν.

Αξία καί ομορφιά της αληθινής φιλίας,σχέσεις μεταξύ των φύλων,κοινωνικά ζητήματα που μπορεί να θεωρούνται ως ταμπού,οικογενειακοί δεσμοί,ανατροπές που δύνανται να αλλάξουν άρδην την ζωή μας,καθώς καί ανθρώπινη ψυχολογία είναι όλα εκείνα που συνθέτουν την τελική εικόνα καί ουσία του βιβλίου δοσμένα υπό ένα κοινωνικό πρίσμα. Κι όλα αυτά θα μεταδοθούν στο αναγνωστικό κοινό μέσα από το άφθονο οικείο λεξιλόγιο,τους ρεαλιστικούς διαλόγους,τις περιγραφικές εικόνες καί την παράλληλη ανάπτυξη της ιστορίας σε παρελθόν καί παρόν. Ένα πολύ αξιόλογο βιβλίο που σας προτρέπω να το αναζητήσετε κι εσείς. Καί να θυμάστε! Άν καί η ζωή μας αρκετές φορές μπορεί να είναι πικρή,όλα τα παραπάνω είναι εκείνα που την καθιστούν τόσο γλυκειά.
Καλή ανάγνωση!

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.









Τα θολά γυαλιά Τα θολά γυαλιά Reviewed by Dominica on Νοεμβρίου 07, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.