Θάρρος ή αλήθεια;


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

''Θάρρος,ή,αλήθεια;'' Σκέψου καλά πριν απαντήσεις...

Θυμάστε το παιχνίδι ''Θάρρος,ή,αλήθεια;'' που παίζαμε όταν ήμασταν στην παιδική καί εφηβική μας ηλικία; Ε,λοιπόν,εγώ για έναν παράξενο λόγο πάντα επέλεγα την ''αλήθεια''. Θεωρούσα πως ήταν κάτι εύκολο καί πως μέσα της περιεχόταν καί το θάρρος κι αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα πιο δυνατές καί σταθερές σχέσεις σε όλα τα επίπεδα. Μεγαλώνοντας,δυστυχώς,συνειδητοποίησα πως η αλήθεια είναι κάτι που οι άνθρωποι δεν εκτιμούν καί πως βλάπτει... Έχουμε φτάσει στο σημείο να λες την αλήθεια καί αυτόματα να γνωρίζεις πως θα υπάρξουν πολλές φορές που θα έρθεις σε σύγκρουση με άλλους ανθρώπους,ακόμη καί με τον ίδιο σου τον εαυτό. Άλλωστε,η ίδια η ζωή μας αποδεικνύει πως αυτό το παιχνίδι μπορεί να μην είναι τόσο αθώο όσο διατείνεται,αφού τα διλήμματα,που προκύπτουν απ'αυτό,μπορει να είναι πιο επώδυνα καί δύσκολα απ'όσο φανταζόμαστε. 

''Θάρρος ή αλήθεια;",λοιπόν,ο τίτλος του νέου μυθιστορήματος του συγγραφέα Γιάννη Μαυρογιαννάκη,που κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα από τις εκδόσεις Αγγελάκη. Ένα ψυχολογικό θρίλερ που φτάνει στα άκρα τα πρόσωπα της υπόθεσης,ενώ παράλληλα προ(σ)καλεί το αναγνωστικό κοινό να λάβει μέρος σε αυτό το ιδιαίτερο παιχνίδι που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους τόσο για την ψυχική ισορροπία,όσο καί για την σκέψη του... Όχι! Μην τρομάζετε! Το βιβλίο δεν είναι επιβλαβές για την σωματική σας ακεραιότητα. Πιο πιθανό να σας αφυπνίσει καί να μπείτε στην διαδικασία να σκεφτείτε το τι σημαίνει να είμαστε ειλικρινείς με τους γύρω μας καί να έχουμε το θάρρος να υπερασπιστούμε αυτήν μας την επιλογή,παρά τις όποιες συνέπειες....

"Εννέα άνθρωποι βρίσκονται όμηροι στο εστιατόριο “Adoro” από έναν μυστηριώδη μαυροφορεμένο άνδρα με μια τρομακτική μάσκα κλόουν. Μια καλοστημένη παγίδα. Ένα παρανοϊκό παιχνίδι θάρρους ή αλήθειας που αναγκάζονται να παίξουν θα τους στοιχίσει την ίδια τους τη ζωή. Μυστικά που θα αποκαλυφθούν θα αλλάξουν τη μεταξύ τους σχέση. Σε αυτό το παιχνίδι τίποτα δεν μένει κρυφό. Οι κανόνες αλλάζουν από τον δημιουργό του. Το παιχνίδι παίρνει άσχημη τροπή και τα σκοτεινά μυστικά τους βγαίνουν στην επιφάνεια. Ένα τραγικό συμβάν που έγινε πριν από δέκα χρόνια συνδέει όλους τους ομήρους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κανένας δεν βρίσκεται εκεί τυχαία. Ποιος είναι ο μυστηριώδης άνδρας και τι θέλει από αυτούς; «Μου καταστρέψατε τη ζωή! Τώρα θα κάνω κι εγώ το ίδιο»." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

Ο συγγραφέας δεν αναλώνεται σε περιττές λεπτομέρειες καί μονότονες πομπώδεις φράσεις,αλλά επιλέγει να μας ρίξει στα βαθειά νερά της υπόθεσης σχεδόν από την αρχή της αφήγησης. Αυτό το αρχικό σοκ μαζί με τον καθαρό καί ευθύ λόγο του συγγραφέα έχει ως αποτέλεσμα να οξυνθούν οι αισθήσεις μας καί να μπούμε σε μία άτυπη επιφυλακή για το τι μέλλει γενέσθαι στην πορεία. Εύλογα,θα γεννηθούν διάφορα ερωτήματα στην σκέψη μας. Ερωτήματα του τύπου:
- Τί θα κάναμε,άραγε,αν η ζωή μας κρεμόταν,όχι από μία λεπτή κλωστή,αλλά από την απόφασή μας σχετικά με την επιλογή ανάμεσα στο θάρρος καί την αλήθεια; 
- Θα είχαμε το θάρρος να επιλέξουμε την αλήθεια,ανεξάρτητα από τις επιπτώσεις; 
- Η αποκάλυψη καί παραδοχή της αλήθειας μήπως μας απελευθερώνει;

Άν καί ψυχολογικό θρίλερ,επιτρέψτε μου να πιστεύω πως το βιβλίο έχει καί κοινωνικό χαρακτήρα,καθώς μιλάει για την ανθρώπινη ψυχολογία καί τα πάθη που πολλές φορές την διακρίνουν καί κατ'επέκταση το πως αυτά παίρνουν σάρκα καί οστά στην καθημερινότητά μας. Οι όποιες πράξεις μας έχουν αντίκτυπο στις ψυχές καί στα σώματα των άλλων ανθρώπων. Αυτές φέρουν την αποκλειστική ευθύνη καί αρκετές φορές οπλίζουν τα ξένα χέρια εναντίον μας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο,ο συγγραφέας θα μιλήσει για κακοποιητικές συμπεριφορές καί σχέσεις,κρυμμένα μυστικά,ενοχές καί λάθη που στοιχειώνουν τα πρόσωπα της ιστορίας,όσα χρόνια κι αν περάσουν. Ανάγκη για εκδίκηση καί τιμωρία των ενόχων,μα καί αθώα θύματα είναι μερικά απ΄τα παρελκόμενα όλων αυτών.

Διάβασα με μία ανάσα όλο το βιβλίο. Εκτίμησα τους προβληματισμούς που θέτει ο συγγραφέας. Βιώσα έντονα συναισθήματα. Ένιωσα ξένα καί οικεία τα πρόσωπα της υπόθεσης. Με ''ράπισε'' με σφοδρότητα στο πρόσωπο η αληθοφάνεια που διακρίνει τους χαρακτήρες των προσώπων,καθώς καί τα γεγονότα της πλοκής. Ο ρεαλισμός των σκηνών καί των διαλόγων αποκαλύπτουν πολλά καί το μόνο σίγουρο είναι πως κανείς καί καμία δεν βγαίνει ''αλώβητος/η'' από την ανάγνωση του βιβλίου. Ένα βιβλίο που μου πρόσφερε όσα ήθελα καί που μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Αναζητήστε το!
Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΑΓΓΕΛΑΚΗ


Θάρρος ή αλήθεια; Θάρρος ή αλήθεια; Reviewed by Dominica on Δεκεμβρίου 03, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.