Συνέντευξη με τον συγγραφέα Γιάννη Μαυρογιαννάκη


Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Σημερινός μου καλεσμένος στην στήλη των συνεντεύξεων ο συγγραφέας Γιάννης Μαυρογιαννάκης. Τον ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις του. Από τις εκδόσεις Αγγελάκη κυκλοφορεί το βιβλίο του με τίτλο ''Θάρρος ή αλήθεια;''. Του εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο. 


Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Πώς μυηθήκατε στον κόσμο της συγγραφής;

Γ.Μ. Η συγγραφή είναι μια ανάγκη για μένα. Ένας τρόπος να επικοινωνήσω όσα δεν μπορώ να πω. Πως είναι για κάποιους ανάγκη να πίνουν καφέ κάθε πρωί που ξυπνάνε. Μια μάνα να περιμένει απάντηση στο μήνυμα που έστειλε στο φοιτητή γιο της. Ένας σκύλος να περιμένει να ανοίξει η πόρτα και να δει τον αφεντικό του ξανά. Κάπως έτσι είναι η συγγραφή για μένα. Δεν μπορώ χωρίς αυτή. Από την ηλικία των δέκα ετών ξεκίνησα να γράφω παιδικά παραμύθια. Θυμάμαι ότι κάθε φορά που είχαμε έκθεση στο σχολείο (Σκέφτομαι και γράφω) όλοι οι μαθητές ήξεραν πως εγώ θα έγραφα για μια ακόμη φορά τις περισσότερες σελίδες. Πάντοτε το δύσκολο ήταν να αρχίσω. Μετά όλα πήγαιναν μόνα τους. Σαν κάποιος να μου υπαγόρευε τι να γράφω μετά. Μου άρεσε να δημιουργώ ιστορίες από το μηδέν. Να φτιάχνω ανθρώπους. Να φτιάχνω κόσμους έτσι όπως εγώ ήθελα. Υπό την δική μου καθοδήγηση. Αργότερα άρχισα να γράφω διάφορα σενάρια και στην συνέχεια μυθιστορήματα. Το μυαλό μου δεν σταματάει ποτέ να κατεβάζει ιδέες για το επόμενο βιβλίο μου. Ακόμα και στον ύπνο μου βλέπω ιστορίες ολόκληρες που με προτρέπουν να γράφω ξανά και ξανά.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αγγελάκη το βιβλίο σας,με τίτλο ‘’Θάρρος,ή,αλήθεια;’’. Να είναι καλοτάξιδο! Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’ αυτό;

Γ.Μ. Σας ευχαριστώ πολύ. Οι κύριοι πρωταγωνιστές είναι τρεις άνθρωποι με διαφορετικές δυσκολίες στη καθημερινότητα τους ο καθένας τους. Μαζί με ακόμη έξι άτομα εγκλωβίζονται σε ένα εστιατόριο. Μια παγίδα που έστησε κάποιος για να πάρει εκδίκηση. Ο άνθρωπος αυτός εκτός τον σκοπό που έχει είναι και λάτρης των παιχνιδιών γι’ αυτό και θα βάλει τους εννέα όμηρους του να παίξουν το δημοφιλές παιχνίδι θάρρος ή αλήθεια. Στην αρχή ίσως όλα να είναι πιο απλά μέχρι να αγριέψουν τα πράγματα. Αυτός είναι ο δικός του τρόπος να καταστρέψει τις ζωές τους όπως εκείνος πιστεύει πως κατάστρεψαν τη δική του. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποιά η πηγή έμπνευσης της ιστορίας του βιβλίου σας;

Γ.Μ. Λοιπόν, επειδή μου αρέσουν πολύ τα παιχνίδια και σε μένα ήθελα να ψάξω να βρω ένα παιχνίδι που θα το μετέτρεπα σε κάτι πιο σκοτεινό και τρομακτικό. Λατρεύω επίσης και τις ταινίες τρόμου αλλά και τα ψυχολογικά θρίλερ. Άρχισα να χτίζω σταδιακά την ιστορία μετά την αρχική ιδέα. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Τί θα επιθυμούσατε να αποκομίσουν οι αναγνώστες από την ανάγνωση του βιβλίου σας; Τί να κρατήσουν από τις ιστορίες των ηρώων;

Γ.Μ. Εκτός την ιστορία και την μυθοπλασία το βιβλίο έχει αρκετά πραγματικά γεγονότα που συμβαίνουν καθημερινά στους ανθρώπους γύρω μας. Ανθρώπους που υποφέρουν μέσα τους και δεν μπορούν να το εκφράσουν. Πιστεύουν πως κανένας δεν τους καταλαβαίνει και πως το δικό τους πρόβλημα είναι και το μοναδικό. Το χειρότερο ίσως. Πως κανένας δεν περνάει πιο δύσκολα από εμάς. Η αλήθεια είναι πως ο καθένας κουβαλάει το δικό του σάκο στη πλάτη. Σε άλλους είναι βαρύ. Σε άλλους πιο ελαφρύ. Μπορεί να συναντήσεις έναν άνθρωπο και να τον δεις να σου χαμογελάει γλυκά ενώ πίσω από αυτή τη μάσκα να κρύβεται ένα καταπονημένο βλέμμα που προσπαθεί να δείξει πως είναι καλά. Θέλω με την ανάγνωση αυτού του βιβλίου να καταλάβει ο καθένας πως υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι που περνάνε ακριβώς το ίδιο και δεν τα βάζουν κάτω. Προσπαθούν να σηκωθούν ξανά και δεν επαναπαύονται στο πέσιμο. Η περίπτωση μιας ηρωίδας ας πούμε στο βιβλίο αυτό φαίνεται στην αρχή ένας πολύ κακός χαρακτήρας. Ένας άνθρωπος που φέρεται άσχημα, μειονεκτικά στους άλλους. Ένας άνθρωπος που στην πραγματικότητα προσπαθεί να ρίξει την ψυχολογία του άλλου για να νιώσει ο ίδιος καλύτερα. Να κρύψει τις δικές του ανασφάλειες. Από την άλλη όλοι κρύβουν κάποιο μυστικό. Μικρό ή μεγάλο μέχρι που έρχεται πάντα εκείνη η στιγμή που πρέπει να το φανερώσεις. Είτε το κάνει εσύ ο ίδιος είτε η ζωή αντί για σένα. Το ερώτημα είναι θα αφήσεις την ζωή να το κάνει με άσχημες τροπές ή θα το κάνεις εσύ από μόνος σου πριν να είναι αργά; 

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Σε ένα παιχνίδι ‘’Θάρρους ή αλήθειας’’  τι θα επιλέγατε;

Γ.Μ. Εγώ θα επέλεγα αλήθεια. Βέβαια κατά τη δική μου γνώμη η αλήθεια είναι δύο φορές πιο δύσκολη. Ακόμα και το να πεις την αλήθεια θέλει θάρρος για να το κάνεις. Είμαι ένας άνθρωπος που αποφεύγει το ψέμα και έχω μάθει να λέω τη αλήθεια είτε αρέσει είτε όχι. Μέχρι ενός ορίου φυσικά. Εκτός και αν είναι για καλό.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Ποιο το όραμά σας ως συγγραφέας;

Γ.Μ. Οράματα γενικά για το μέλλον έχω πολλά. Για την συγγραφή συγκεκριμένα δεν κοιτάω μακριά. Θέλω απλά να γράφω και όπως έρθουν τα πράγματα καλώς να έρθουν. Όλα γίνονται για κάποιο λόγο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα σταματήσω να γράφω καθώς έτσι βελτιώνεται κάποιος. 

EΡΩΤΗΣΗ 7: Σαν αναγνώστης,τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;

Γ.Μ. Προτιμώ τα ψυχολογικά θρίλερ και τα τρομακτικά. Λατρεύω τον Στίβεν Κινγκ όπως και πολύς κόσμος άλλωστε. Για κάποιο λόγο υπάρχουν φορές που δεν θέλω ένα βιβλίο να έχει ένα τόσο καλό και γλυκό τέλος γιατί νιώθω σαν να διαβάζω παραμύθια για μικρά παιδιά. Το παραμύθι της ζωής δεν έχει καλό τέλος.

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Τέλος,πόσο εύκολα ή δύσκολα αποδέχεται το αναγνωστικό κοινό στην χώρα μας τους νεότερους συγγραφείς;

Γ.Μ. Τελευταία βλέπω πως αγκαλιάζουν παρά πολύ αναγνώστες τους νέους συγγραφείς. Αυτό είναι εννοείται καλό αφού δίνουν την ευκαιρία να διαβάσουν κάτι καινούργιο. Ίσως κάτι που δεν το διαβάσουν συχνά καθώς θεωρώ πως οι Έλληνες συγγραφείς κινούνται περισσότερο σε ένα συγκεκριμένο είδος. Για παράδειγμα δεν υπάρχουν τόσο ελληνικά βιβλία τρόμου όσο αισθηματικά. 

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat

Διαβάστε την κριτική μου για το βιβλίο εδώ:






Συνέντευξη με τον συγγραφέα Γιάννη Μαυρογιαννάκη Συνέντευξη με τον συγγραφέα Γιάννη Μαυρογιαννάκη Reviewed by Dominica on Δεκεμβρίου 07, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.