Η επιστροφή των ιπποτών


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

Τίτλος: Η επιστροφή των ιπποτών

(Πρώτο βιβλίο της σειράς "Ο Χορός του Φωτός")

Συγγραφέας: Γρηγόρης Κονταξής

Καθημερινά,ως αναγνώστρια,αναζητώ νέες πένες συγγραφέων (κυρίως ανερχόμενων) που μπορούν με προσήλωση καί συνεχή δουλειά να μας δώσουν πολύ καλά δείγματα γραφής. Μία πρόσφατη ''ανακάλυψή'' μου είναι ο συγγραφέας Γρηγόρης Κονταξής που επιλέγει να ''βουτήξει'' στα βαθειά,κατ'εμέ-,νερά του είδους της επικής φαντασίας,με το πρώτο του βιβλίο,με τίτλο ''Η επιστροφή των ιπποτών" (το οποίο ''ανοίγει'' την σειρά ''Ο Χορός του Φωτός'') που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Οσελότος καί αναμένεται η κυκλοφορία του καί στα αγγλικά. Αλλά,ας τα πιάσω καλύτερα από την αρχή...

Προφανώς,ακούγοντας τον τίτλο του βιβλίου,ήταν αναμενόμενη καί καθόλου δυσάρεστη η διαπίστωση γύρω από το χρονικό πλαίσιο καί το γενικότερο κλίμα της εποχής που επικρατούσε τότε καί για το τι θα συναντούσαμε μέσα στην υπόθεση του βιβλίου. ''Η επιστροφή των ιπποτών'',λοιπόν,κι αναμένουμε επικές μάχες,ίντριγκες καί δολοπλοκίες,μαγικά όντα,ίσως σκοταδισμό,έντονα συναισθήματα,ανατροπές καί γλαφυρές περιγραφές εικόνων,που θα έκαναν ακόμα καί τα πιο φανταστικά να μοιάζουν αληθινά. Ξεκινώντας την ανάγνωση,η αλήθεια είναι πως οι 500 σελίδες του με έκαναν να αισθανθώ έναν μικρό φόβο/ενδοιασμό πιάνοντας για πρώτη φορά στα χέρια μου το βιβλίο. Όμως,δεν επέτρεψα σε αυτό το συναίσθημα να με κυριεύσει,οπότε αφέθηκα στον κόσμο του βιβλίου.

Περιγραφή:

Το Παλάτι της Αυγής σύντομα θα δεχτεί επίθεση. Ο πιο αδίστακτος άντρας όλων των εποχών είναι ένα βήμα μακριά από την κατάκτηση του Άιοβμπριτζ και την εκθρόνιση της Σοφί Ντελαμέρ. Η Βασίλισσα του Νάιτντορν είναι πια μόνη, χωρίς συμμάχους και ικανό στρατό να αντιμετωπίσει τον εχθρό που προελαύνει στην πόλη της. Τα πάντα μοιάζουν να έχουν τελειώσει, μέχρι που ένα μυστηριώδες αγόρι θα κάνει την εμφάνισή του. ​«Η Επιστροφή των Ιπποτών» διαδραματίζεται σε έναν φανταστικό κόσμο, που απαρτίζεται από διάφορες φυλές και παράξενα πλάσματα. Η ιστορία εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια της τρίτης εποχής του κόσμου, της Εποχή των Ανθρώπων, σε δυο ηπείρους: το Νάιντορν και το Κέρθ.

Αφού ολοκλήρωσα την ανάγνωση του βιβλίου,μπορώ να πω πως έχει καί θετικά καί λιγότερα καλά,-πάντα κατά την υποκειμενική μου άποψη-,χαρακτηριστικά. 

Ως θετικά βρήκα τα ακόλουθα στοιχεία:
- Θεωρώ πως ο συγγραφέας θέτει τις βάσεις για μία εξελίξιμη πορεία,αρκεί να δουλέψει πάνω σε κάποιες λεπτομέρειες,
- Μας προσφέρει μία ενδιαφέρουσα καί διαφορετική ιστορία επικής φαντασίας,
- Έχει ένα κείμενο με καλή δομή καί σωστό ''χτίσιμο'' χαρακτήρων,
- Αρκετή δόση φαντασίας,ανατροπών,μυστηρίου καί σασπένς,
- Τέλος,περνάει σημαντικά μηνύματα μέσα από την υπόθεση όπως είναι: η γενναιότητα,η αξία της αγάπης,η ορθή διαχείριση της εξουσίας,αλλά καί η αφοσίωση σε έναν σκοπό.

Στον αντίποδα ως λιγότερο καλό στοιχείο θεωρώ το εξής:
- Ο όγκος του βιβλίου θα μπορούσε να είναι πιο μικρός καί να αποφευχθούν κάποιες επαναλήψεις (εδώ να πω πως με εμπειρία ο συγγραφέας θα μάθει να είναι πιο σύντομος καί θα αναφέρει όλα όσα χρειάζονται σε λιγότερη έκταση).

Εν κατακλείδι,για μένα το βιβλίο είναι μία πραγματικά καλή προσπάθεια του συγγραφέα καί σίγουρα θα διαβάσω καί τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς. Μία πρόταση για τους/τις λάτρεις του είδους κι όχι μόνο. 
Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση!

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οσελότος.






Η επιστροφή των ιπποτών Η επιστροφή των ιπποτών Reviewed by Dominica on Ιανουαρίου 27, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.