ΚΑΛΝΤΕΡΙΜΙ


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

Ο συγγραφέας Γιάννης Καλπούζους χαίρει της αποδοχής καί της αγάπης μεγάλης μερίδας του αναγνωστικού κοινού κι όχι άδικα,καθώς έχει έναν ωραία δομημένο,κατανοητό καί πολλές φορές ενδεδυμένο με ενσυναίσθηση λόγο που μετουσιώνεται σε αξιόλογα μυθιστορήματα που μας κρατούν όμορφη συντροφιά. Μόλις χθες,κυκλοφόρησε επίσημα,από τις εκδόσεις Ψυχογιός,το νέο του ιστορικό μυθιστόρημα,με τίτλο ''Καλντερίμι''. Ο συγγραφέας έχοντας,κατά κόρον,ένα συγκεκριμένο μοτίβο στα έργα του που καλύπτει καίρια ιστορικά γεγονότα κι εποχές μέσα από ένα κοινωνικό,οικονομικό καί πολιτικό πλαίσιο,θα μας οδηγήσει σε ένα ιδιαίτερο ''καλντερίμι'' που ''διαβαίνοντάς'' το,θα ζήσουμε καί θα αποκτήσουμε εμπειρίες ζωής στην Σαλονίκη του χθες,σε ένα βάθος χρόνου 99 ετών. 

"Δύο άγνωστοι απειλούν με μαχαίρι και πιστόλι τον Παράσχο. Έχουν απαγάγει την κόρη του και απαιτούν ο γιος του να ελευθερώσει τον κομιτατζή Ασάν Τάνο. Σε παράλληλο χρόνο ο παππούς Αντίπας ζει με την ανάμνηση της αινιγματικής Ρωξάνης. Το κυνήγι της ευτυχίας, το λίγο που γεμίζει μια ζωή, η μεταμόρφωση μιας πόλης, τα όνειρα και οι ψευδαισθήσεις τριών γενιών, που πορεύονται όπως καθορίζουν τα βήματά τους οι γυναίκες – σύζυγοι, ερωμένες, μητέρες, κόρες, αδελφές… Κι όλα έχουν ως φόντο τη βαβυλωνία φυλών και γλωσσών κι εν γένει τη συνταρακτική ιστορία της Θεσσαλονίκης από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ου, με τις μνήμες να συμπληρώνουν κύκλο ενενήντα εννέα χρόνων. Οι ήρωες σμίγουν με νταήδες, τυχοδιώκτες και αδελφικούς φίλους, ενώ στο προσκήνιο εναλλάσσονται συμμορίες, χοροεσπερίδες, καφέ σαντάν, χαμαιτυπεία, πόρνες, κατάσκοποι, βομβιστικές επιθέσεις, πυρκαγιές… Πότε βλέπουν τ’ αστέρια να σπιθίζουν, πότε τραντάζονται στο καλντερίμι της ζωής και πότε φλέγονται στο καμίνι της εκδίκησης, της προδοσίας, των ηθών, της απώλειας, του μίσους, του εθνικισμού, του χρήματος, μα και στον ξέφρενο χορό του έρωτα." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

Μέσα από τα μάτια καί την ζωή,όχι μόνο του κεντρικού ήρωα,αλλά καί των λοιπών προσώπων του βιβλίου,θα έρθουμε πιο κοντά στην ιστορία καί στα όσα συνέβησαν καί καθόρισαν την πορεία καί την  εξέλιξη της χώρας μας,καθώς καί των πολιτών της. Η Σαλονίκη του τότε θα μας μαγέψει σαν άλλη λάγνα σειρήνα καί οι αισθήσεις μας θα παρασυρθούν από ένα κρεσέντο συναισθημάτων,γλαφυρών κι αντιφατικών εικόνων,ασίγαστων παθών,επιθυμιών καί λαθών,ιστορικών γεγονότων καί συνάμα από ένα εξαίσιο πάντρεμα λαών καί πολιτισμών,που όμως δίνουν στο σύνολό τους ένα άψογο ''υφαντό''. Ο συγγραφέας,λοιπόν,καταφέρνει καί αναδεικνύει καί μεταδίδει στο αναγνωστικό κοινό όλα τα παραπάνω,έχοντας ως ''όπλο'' στην συγγραφική του φαρέτρα έναν λόγο πλούσιο από άποψη λυρισμού καί πληθώρα εκφραστικών μέσων,που ενισχύεται απ΄την ευφυή κι όχι καταχρηστική αναφορά στην χαρακτηριστική ντοπιολαλιά των λαών του τότε,μα καί στην εις βάθος εξαιρετική σκιαγράφηση καί άψογη τοποθέτηση όλων των προσώπων της πλοκής σε καίρια σημεία. 

Εν κατακλείδι,μιλάμε για ένα καλογραμμένο καί πολυεπίπεδο μυθιστόρημα,από εκείνα στα οποία μας έχει συνηθίσει ο συγγραφέας. Ένα βιβλίο γραμμένο με μεράκι,πάθος καί αγάπη για την ιστορία του τόπου μας,που βασίζεται σε ενδελεχή έρευνα,προσοχή καί σεβασμό από μεριάς του δημιουργού.
Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΨΥΧΟΓΙΟΣ

ΚΑΛΝΤΕΡΙΜΙ ΚΑΛΝΤΕΡΙΜΙ Reviewed by Dominica on Μαρτίου 24, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.