Ο γητευτής του νάι


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Τίτλος: Ο γητευτής του νάι

Συγγραφέας: Ντίνος Κορδώσης

Πόσο πιθανή είναι η ύπαρξη ενός βιβλίου,το οποίο μιλάει για τον έρωτα,αλλά να διαφέρει απ΄τα ανάλογα βιβλία καί να μην ''υποκύπτει'' στις νόρμες που ''επιβάλλει'' το είδος της αισθηματικής λογοτεχνίας; Κι όμως,είναι εφικτό κάτι τέτοιο καί μας το αποδεικνύει ο συγγραφέας Ντίνος Κορδώσης μέσα από το νέο του βιβλίο,με τίτλο ''Ο γητευτής του νάι",που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως.

''Ο Στέργιος, που από ένα παιχνίδι της τύχης έγινε μαθηματικός, ζει μια οικογενειακή ζωή στερημένη από έρωτα, μέχρι που το άκουσμα κάποιου ανατολίτικου μουσικού οργάνου τον συνεπαίρνει. Το νάι που τώρα παίζει με μαεστρία γίνεται αιτία να τον ερωτευτεί ένα κορίτσι πλουτίζοντάς τον με πρωτόγνωρα συναισθήματα. Ν’ ανταποκριθεί σ’ αυτόν τον έρωτα τινάζοντας τα πάντα στον αέρα; Ιδού το φοβερό δίλημμα.
Για τον Βαγγέλα τον σιδερά, δίμετρο θεριακλή άντρακλα, το να γεννοβολάει η γυναίκα του Κανέλα το ένα θηλυκό πίσω απ’ τ’ άλλο ήταν καθαρή ξεφτίλα. Το πήρε το λοιπόν με φόβο το γρουσούζικο το συζυγικό κρεβάτι, και τώρα δεν ζύγωνε σε δαύτο. Η δόλια η Κανέλα πήγαινε να πλαντάξει απ’ τη στεναχώρια, μέχρι που η ξαδέρφη της η Χρύσα της έβαλε στον νου, πως της είχαν δεμένη με μάγια τη σερνικόπορτα…
Ο Βάσος γυρίζει στο χωριό και την οικογένειά του απ’ το μικρασιατικό μέτωπο μ’ ένα τραύμα και δυο λάφυρα: ένα πουγκί με λίρες και ένα δεκατετράχρονο ορφανό κορίτσι. «Τι μας την κουβάλησε εδώ την Αούτισα;» αναρωτήθηκαν οι χωριανοί, μα η Γιασεμή ήταν η κάμπια που μεταμορφώθηκε σε πεταλούδα και, όταν ο Βάσος την στεφανώθηκε, ευκαιρία δεν έχαναν όλοι τους να χύσουν φαρμάκι απ’ τη ζήλια τους…
Ένας θάνατος και μια κρητική λύρα, φτιαγμένη από αγιασμένο, κάρυνο ξύλο, γίνεται η αιτία να ξανάρθουν κοντά και ν’ αγαπηθούν δυο άνθρωποι που δεν τόλμησαν να εκφράσουν ο ένας στον άλλον τον έρωτά τους στα χρόνια της νιότης τους." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

Με λόγο ευθύ,οικείο,χιουμοριστικό όπου πρέπει καί με μία φανερή αίσθηση ενσυναίσθησης,ο συγγραφέας μέσα από τα 4 αυτοτελή διηγήματα του βιβλίου θα προσεγγίσει καί θ'αναδείξει το θέμα του έρωτα στην ζωή μας,όταν κάνει την εμφάνισή του σε ανείπωπτο χρόνο καί ο αντίκτυπος των συνεπειών του δεν είναι πάντα ο επιθυμητός. Μέσα από την απλότητά του το βιβλίο μας αγγίζει με έναν τρόπο μη αναμενόμενο. Ναι,μπορεί να μην είναι απ΄τα πιο αγαπημένα μου,αλλά δεν παύει να εκπέμπει μία ειλικρίνεια,χάρη στην αληθοφάνεια όλων των προσώπων που θα περάσουν από μπροστά μας. Άνθρωποι του χθες καί του σήμερα,της πρωτεύουσας καί της επαρχίας με όλα τα πάθη,λάθη,επιθυμίες καί όνειρα θα μας κρατήσουν συντροφιά καί μέσα από τις προσωπικές τους εμπειρίες είτε θα βρούμε κομμάτια του δικού μας εαυτού,ή,κάποιου γνωστού μας,καθώς θα είναι σαν να έχουμε ακούσει ξανά αυτές τις ιστορίες.

Εσείς είστε πρόθυμοι/ες να σας παρασύρει ο γητευτής του νάι;
Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως.

Ο γητευτής του νάι Ο γητευτής του νάι Reviewed by Dominica on Μαρτίου 26, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.