Κάρολ


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Τίτλος: Κάρολ (Carol)

Συγγραφέας: Πατρίσια Χάισμιθ (Patricia Highsmith)

Επίμετρο: Πατρίσια Χάισμιθ (Patricia Highsmith)

Ποια η γνώμη σας για τις επανακυκλοφορίες βιβλίων; 
Επιλέγετε να διαβάσετε βιβλία,που είχαν εκδοθεί κατά το παρελθόν καί ξαναπαρουσιάζονται μετά από χρόνια στο αναγνωστικό κοινό; 
Εγώ,για να είμαι ειλικρινής,θεωρώ πως μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούν να υπάρξουν από αυτήν την συνθήκη. Στα κυριότερα συγκαταλέγονται το γεγονός πως μας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε έργα καί την πένα συγγραφέων που ίσως δεν έχουμε διαβάσει έως σήμερα,οι νεότεροι/ες συγγραφείς μπορούν να μάθουν από τους ήδη καταξιωμένους καί τέλος,μπορούμε να δούμε τον τρόπο σκέψης κι αντίληψης,γύρω από διάφορα ζητήματα,των ανθρώπων που έζησαν τα προηγούμενα χρόνια. 
Σε αυτό,λοιπόν,το πλαίσιο,διάβασα καί σας παρουσιάζω το μυθιστόρημα της συγγραφέως Πατρίσιας Χάισμιθ,με τίτλο ''Κάρολ'',που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση του κυρίου Θοδωρή Τσαπακίδη. Ένα βιβλίο που έχει μεταφερθεί καί στον κινηματογράφο.

Τίτλος: ''Κάρολ'' καί στο άκουσμά του,προφανώς όλοι κι όλες αντιλαμβανόμαστε πως πρόκειται για μία εκ των βασικών πρωταγωνιστριών της υπόθεσης. Άραγε,η Κάρολ τί ρόλο θα διαδραματίσει; Πυξίδα ζωής; Πρότυπο; Αφορμή για αλλαγή; Όλα αυτά μαζί,ή,τίποτα;

"Η δεκαεννιάχρονη Τερίζ νιώθει χαµένη στη σχέση της µε τον φίλο της, για τον οποίο νοιάζεται, αλλά δεν νιώθει ερωτική επιθυµία. Όλα θα αλλάξουν όµως όταν η Κάρολ, µια πολύ κοµψή παντρεµένη γυναίκα, κάνει την εµφάνισή της στο πολυκατάστηµα όπου εργάζεται η Τερίζ για να αγοράσει δώρα για την κόρη της. Η Τερίζ θα νιώσει εκείνη τη στιγµή πως η προσωρινή δουλειά της ως πωλήτριας –ίσως και ολόκληρη η ζωή της– δεν είχε άλλον σκοπό πέρα από αυτή την αναπάντεχη συνάντηση. Η ερωτική τους σχέση µέλλει να εξελιχτεί άλλοτε µε ήπιο και διστακτικό τρόπο και άλλοτε βουτηγµένη σε κρίσεις και αντεγκλήσεις." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

Είναι,μόλις,το δεύτερο βιβλίο της συγγραφέως που διαβάζω,αλλά μπορώ να πω με σιγουριά πως ξέρει πως να παρουσιάζει το προσωπικό της ύφος γραφής,ανεξάρτητα απ΄το είδος που ανήκει το βιβλίο το οποίο υπογράφει. Μα αυτό,που ουσιαστικά κάνει το βιβλίο να ξεχωρίζει,είναι αυτά που η συγγραφέας διαπραγματεύεται καί μας παρουσιάζει μέσα από την προσωπική ιστορία καί ερωτική σχέση των δύο πρωταγωνιστριών. Προσέξτε! Μπορεί στην σημερινή εποχή όλο αυτό να μην μας ξενίζει καί σταδιακά να παύει να θεωρείται ως ταμπού,αλλά θα πρέπει να το σκεφτούμε τοποθετημένο στην εποχή που για πρώτη φορά γράφτηκε καί εκδόθηκε το βιβλίο. Καί με αυτό το σκεπτικό οφείλουμε να μιλήσουμε για ένα βιβλίο πρωτότυπο για τα τότε δεδομένα καί αντιλήψεις.

Ο έρωτας είναι ένα πολύ όμορφο συναίσθημα που μπορεί να αναπτυχθεί μεταξύ δύο ανθρώπων. Προσωπικά δεν θα βρεθώ ποτέ στην θέση των δύο πρωταγωνιστριών,αλλά αυτό δεν παύει να σημαίνει πως δεν εκτιμώ καί στηρίζω όλους τους ανθρώπους που βρίσκουν το κουράγιο,το θάρρος καί την ψυχική δύναμη να βγουν προς τα έξω καί να μιλήσουν για όλα όσα νιώθουν καί επιθυμούν. Κι αυτό ακριβώς το βήμα δίνει η συγγραφέας στις δύο πρωταγωνίστριες καί σε όλους/ες όσους/ες βρίσκονταν στην ίδια θέση καί επιχειρούσαν να μιλήσουν σε όχι καί τόσο ευήκοα ώτα. Ένα ιδιαίτερο βιβλίο που σας προτρέπω να αναζητήσετε κι εσείς με την σειρά σας.
Καλή ανάγνωση!

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.










Κάρολ Κάρολ Reviewed by Dominica on Μαρτίου 10, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.