ΠΟΡΦΥΡΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Η άποψη μου για τις επανεκδόσεις βιβλίων είναι γνωστή,καθώς πολλάκις έχω αναφερθεί στα όσα θετικά συνοδεύουν αυτές. Εκείνο,όμως,που έχει άλλαξει το τελευταίο διάστημα είναι η στάση μου προς βιβλία που έχω διαβάσει κατά το παρελθόν καί επανέρχονται στο λογοτεχνικό προσκήνιο μετά από καιρό. Πλέον,δεν επιλέγω να διαβάζω επανεκδόσεις ανάλογων βιβλίων (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων),μα μόνο εκείνων που δεν είχε τύχει να διαβάσω ξανά. Ίσως αυτό να οφείλεται στο γεγονός πως όσο περνούν τα χρόνια να αλλάζουν οι αναγνωστικές μου προτιμήσεις,ή,το κάνω υποσυνείδητα,καθώς δεν υπάρχει τόσος περισσευούμενος χώρος στις βιβλιοθήκες μου. 

Επανακυκλοφορεί,λοιπόν,από τις εκδόσεις Ψυχογιός το μυθιστόρημα του συγγραφέα Μένιου Σακελλαρόπουλου,με τίτλο ''Πορφυρός κώδικας'' καί ναι,ήθελα να το διαβάσω από το πρώτο άκουσμα του τίτλου του,μιας καί δεν είχαν ''διασταυρωθεί'' ποτέ έως σήμερα οι ''δρόμοι'' μας. Ένα μυθιστόρημα,που αν καί ανήκει στο είδος του κοινωνικού,δεν παύει να ενισχύεται από την πρέπουσα δόση περιπέτειας καί μυστηρίου. Βλέπετε,ο τίτλος του ''Πορφυρός κώδικας'' με προ(σ)καλούσε να τον ''σπάσω'' κι εγώ ανάλογες προ(σ)κλήσεις δεν τις αφήνω αναπάντητες.... Άραγε,τί μπορεί να υπήρχε πίσω απ'αυτόν τον κώδικα καί ποιος ο συμβολισμός καί η χρήση του πορφυρού χρώματος; Καί αυτά τα κλειδιά (παλαιού τύπου),που απεικονίζονται στο εξώφυλλο,ποια παλιά καί καλά κρυμμένα μυστικά μπορεί να άνοιγαν;

"Τον άγγιξε ο Ιουστινιανός, τον προσκύνησαν αυτοκράτορες και βασιλιάδες, τον σεβάστηκε ακόμα και ο Μωάμεθ Β' ο Πορθητής. Άντεξε χίλια πεντακόσια χρόνια. Και τώρα, κρυμμένος στην ιερή γη της Πάτμου, στο καστρομονάστηρο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, ο Πορφυρός Κώδικας –μια παμπάλαια περγαμηνή γραμμένη με φτερό αετού– αφουγκράζεται τη σιωπή του και μετράει στο σκοτάδι τη δόξα του. Προσκυνητής και συντηρητής του ο Χριστόδουλος Παυλίδης, που αφιέρωσε την ασκητική του ζωή στη φύλαξη των ιερών κειμηλίων, τα οποία αναπαύονται στη σπάνια βιβλιοθήκη που κόβει την ανάσα. Με την ίδια κομμένη ανάσα αντίκρισε ο Χριστόδουλος την Ιζαμπέλα Οντιτόρε, Ιταλίδα αρχιτέκτονα που βρέθηκε στο νησί. Οι μοίρες τους έσμιξαν δραματικά. Κι αυτό το σφιχταγκάλιασμα έφτασε ως τον Πορφυρό Κώδικα, τον Χριστό Ελκόμενο του Ελ Γκρέκο και άλλα αριστουργήματα που μπήκαν ανάμεσά τους…" (Περίληψη οπισθοφύλλου)

Το βιβλίο ''Πορφυρός κώδικας'' είναι το τρίτο βιβλίο του συγγραφέα που διαβάζω καί με μεγάλη μου χαρά διαπίστωσα πως διαφέρει άρδην απ'τα άλλα έργα του που έχω διαβάσει. Ένιωσα σαν να συστηνόμουν ξανά με την γραφή του καί αντιλήφθηκα το πόσο ευέλικτη καί ενδιαφέρουσα μπορεί να γίνει η πένα του. Άν καί το παρόν μυθιστόρημα,αρχικά με ''παραπλάνησε'' πως θα κινηθεί μεταξύ ενός αισθηματικού καί κοινωνικού επιπέδου,ενέχει αρκετά ψήγματα αστυνομικής λογοτεχνίας που ενισχύεται από ακατάπαυστη δράση,αγωνία,έντονα συναισθήματα,ανατροπές,αληθοφανείς χαρακτήρες προσώπων καί διαλόγων,ενδελεχή έρευνα από μεριάς του συγγραφέα,μυστήριο,ενώ παράλληλα κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον μας έως καί το τέλος. Ένα βιβλίο που μου άφησε αρκετά καλές εντυπώσεις καί που το προτείνω καί σε εσάς.
Καλή ανάγνωση.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΕΝΙΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΨΥΧΟΓΙΟΣ




ΠΟΡΦΥΡΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΠΟΡΦΥΡΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ Reviewed by Dominica on Μαρτίου 29, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.