Η κραυγή του φεγγαριού


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

Τίτλος: Η κραυγή του φεγγαριού

Συγγραφέας: Θοδωρής Δεύτος

Άν κάτι χαρακτηρίζει τα βιβλία του συγγραφέα Θοδωρή Δεύτου είναι μία κοινή ματιέρα, μέσα στην οποία συνδυάζονται αρμονικά το κοινωνικό, το πολιτικό καί το ιστορικό κομμάτι μαζί με το προσωπικό σχόλιο του συγγραφέα, όπου εκείνο θεωρείται απαραίτητο. Καί αυτό δεν το βρίσκω ως κάτι αρνητικό, αντιθέτως, πιστεύω πως εξαιτίας αυτού προσδίδεται μία σαφής αποκλειστική ταυτότητα στα έργα του συγγραφέα, που βοηθά το αναγνωστικό κοινό να αναγνωρίζει την πένα του καί το τι να αναμένει από εκείνον. Απ'αυτόν, λοιπόν, τον κανόνα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση το νέο βιβλίο του συγγραφέα, με τίτλο ''Η κραυγή του φεγγαριού'', η υπόθεση του οποίου είναι εμπνευσμένη από αληθινή ιστορία της Μάνης.

Καλώς, ή, κακώς, κάποια πράγματα καί αντιλήψεις περνούν στο dna μας από γενιά σε γενιά καί χρειάζεται πολύς καιρός καί ανοιχτή σκέψη από μεριάς μας για να τα αποβάλλουμε. Πόσω μάλλον, όταν μιλάμε για ήθη, έθιμα καί παγιωμένες θέσεις που επικρατούσαν καί συνεχίζουν να επικρατούν σε πόλεις καί χωριά της επαρχίας, όπως είναι καί η Μάνη. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα η πατριαρχία καί ό,τι συνεπάγεται αυτής να είναι βαθειά ριζωμένα στις σκέψεις των ανθρώπων σε τέτοιον βαθμό που να ορίζουν τον τρόπο ζωής καί θέσης των ανθρώπων μέσα στις κλειστές αυτές κοινωνίες.

''Πώς μπορείς να είσαι πραγματικά ασφαλής ως γυναίκα, ζώντας σε ένα περιβάλλον συντηρητικών ηθών και αυστηρών παραδόσεων; Ποιος μπορεί να σε προδώσει και ποιος να σε σώσει από την κόλαση και πού μπορεί να βρίσκεται αυτή; Μπορεί η αγάπη να νικήσει τον σκοταδισμό; Πώς μπορείς να αποδράσεις από την ασφυξία και τη νοσηρότητα; Η Μυρτώ θα βρεθεί, από πολύ μικρή, αντιμέτωπη με τα ερωτήματα αυτά, τα οποία θα αλλάξουν για πάντα τη ζωή τη δική της, αλλά και του καθηγητή της, Αριστείδη Ντόκα. Η πληγή που της προκάλεσε ένα δικό της πρόσωπο είναι βαθιά και δεν επουλώνεται εύκολα. Ωστόσο, η νέμεσις δεν θα αργήσει να έρθει και θα είναι πάλι μέσα από την οικογένειά της... Η άγρια ομορφιά της Μάνης, τα ανείπωτα τραύματα που αναζητούν την επούλωσή τους, τα βίαια σκοτάδια που βγαίνουν στο φως και η νεανική δίψα για έρωτα και λύτρωση συνθέτουν αυτήν τη σκληρή ιστορία ενηλικίωσης, που μόνο συνηθισμένη δεν είναι. Ή μήπως είναι;" (Περίληψη οπισθοφύλλου)

Ο συγγραφέας Θοδωρής Δεύτος με σεβασμό, περισσή ειλικρίνεια καί στοχευμένο λακωνικό λόγο θα μιλήσει για όλα τα παραπάνω. Κάθε πρόσωπο της ιστορίας θα διατελέσει καίριο ρόλο, όχι μόνο στην ομαλή εξέλιξη των γεγονότων, αλλά πάνω του θα αποτυπωθούν σκέψεις γύρω από τα τραύματα του σώματος καί της ψυχής που δεν μπορούν εύκολα να ειπωθούν, την κακία καί το έρεβος που υπάρχει κρυμμένο στις ψυχές των ανθρώπων καί όταν έρθει στην επιφάνεια θα επιφέρει καί ολέθριες συνέπειες, την αυτοδικία, την προάσπιση της τιμής, την διπροσωπία, το δικαίωμα στο όνειρο καί τις δεύτερες ευκαιρίες, αλλά καί την λαχτάρα των νιάτων για έρωτα μέσα από έναν δρόμο που δεν είναι πάντα στρωμμένος με ροδοπέταλα. 

Εν κατακλείδι, μιλάμε για ένα καλοδουλεμένο βιβλίο, όσο πρέπει σκληρό, μα πάνω απ'όλα ρεαλιστικό, γιατί όχι, διδακτικό καί εντέλει, λυτρωτικό. Εμένα μου άφησε αρκετά καλές εντυπώσεις καί σας προτρέπω να το αναζητήσετε κι εσείς.
Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη.






Η κραυγή του φεγγαριού Η κραυγή του φεγγαριού Reviewed by Dominica on Μαΐου 08, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.