Οι Εμπρηστές


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

Τίτλος: Οι Εμπρηστές

Συγγραφέας: Τζαν Κάρσον (Jan Carson) 

Πόσο σημαντικό ρόλο για εσάς -ως προς την αγορά κι ανάγνωση ενός βιβλίου- παίζει η εικόνα που κοσμεί το εξώφυλλό του; Άν καί για μένα δεν αποτελεί πάντα προτεραιότητα, δεν παύει να με επηρεάζει στον βαθμό του κατά πόσο συνδέεται, ή, όχι, με την ιστορία που υπάρχει μέσα στις σελίδες του. Όταν έμαθα για την τότε επικείμενη κυκλοφορία του βιβλίου της συγγραφέως Τζαν Κάρσον, με τίτλο ''Οι Εμπρηστές'', αυτό που μου κίνησε το ενδιαφέρον -πέραν του τίτλου του- ήταν το δωρικό του εξώφυλλο καί όσα εκείνο προμήνυε τόσο σε κυριολεκτικό, όσο καί σε μεταφορικό επίπεδο. Άραγε, θα έβγαιναν σωστές οι σκέψεις μου, ή, η συγγραφέας θα μας είχε παραπλανήσει;

Άραγε, ως πού μπορεί να φτάσει ένας πατέρας για να σώσει το παιδί του ή τους άλλους από αυτό; 
Και τι συμβαίνει με τούτες τις παράξενες φωτιές που κατακαίνε την πόλη;

Αυτές οι δύο απλές, μα καθόλου εύκολες ως προς την απάντησή τους, ερωτήσεις θα γίνουν οι βασικοί πυλώνες, όπου εκεί πάνω η συγγραφέας θα ''χτίσει'' όλη την υπόθεση του κειμένου καί θα αναπτύξει το σκεπτικό της. Δεν σας το κρύβω, πως ακούγοντάς τις, προσπάθησα κι εγώ να βάλω τον εαυτό μου -όσο ήταν αυτό εφικτό- σε ανάλογες καταστάσεις καί να δώσω κατάλληλες κι επαρκείς ( ; ) απαντήσεις. Η αλήθεια είναι πως είναι αντικειμενικά δύσκολο έως καί επώδυνο, με δεδομένο πως πρέπει να λάβουμε υπ'όψιν καί λοιπές παραμέτρους, οι οποίες δεν σχετίζονται πάντα με εμάς, αλλά καί με εξωτερικούς παράγοντες...

"Το Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας μαστίζεται από φωτιές. Κάποιος υποκινεί ένα σκηνικό βίας και τρόμου στην πόλη, και οι Αρχές μοιάζουν να τα έχουν χαμένα. Την ίδια στιγμή, ο δρ Τζόναθαν Μάρεϊ καλείται να μεγαλώσει μόνος τη νεογέννητη κορούλα του. Φοβάται πως η μικρή δεν είναι τόσο άκακη όσο φαίνεται και αναρωτιέται τι πρέπει να κάνει. Ταυτόχρονα, ο Σάμι Άγκνιου παλεύει με το σκοτεινό του παρελθόν και τρέμει τη βία που κυλά στο αίμα του, μια βία που ανησυχεί πως έχει κληροδοτήσει και στον γιο του." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

Το παρόν έργο είναι το πρώτο βιβλίο της συγγραφέως που κυκλοφορεί στην χώρα μας καί θεωρώ πως έχει γίνει εξαιρετική δουλειά πάνω στην μετάφραση του πρωτότυπου κειμένου από τον κύριο Απόστολο Θηβαίο. Καταφέρνει κι αναδεικνύει όλα όσα επιθυμεί η συγγραφέας να ''μεταγγίσει'' στο αναγνωστικό κοινό μέσα από την ιστορία του βιβλίου. Η γραφή της συγγραφέως, αν καί διαφέρει απ΄το δικό μας μεσογειακό ταπεραμέντο, δεν παύει να εκπέμπει μία οικειότητα κι ευθύτητα που την καθιστούν προσιτή. Ενισχύεται δε από γλαφυρές περιγραφές εικόνων, ποικίλα συναισθήματα, καθημερινό λεξιλόγιο καί σωστή χρήση των εκφραστικών μέσων.

Το βιβλίο ''Οι Εμπρηστές'' δεν είναι απλώς καί μόνο ένα βιβλίο, που διαβάζοντάς το, θα περάσουμε ευχάριστα την ώρα μας. Σκοπός της συγγραφέως είναι να βάλει ''φωτιά'' στις σκέψεις μας καί να μας προβληματίσει γύρω από διάφορα ζητήματα που μας απασχολούν είτε σε ατομικό, είτε σε συλλογικό επίπεδο. Ζητήματα όπως είναι η διαχείριση του θυμού, η παράλογη καί άνευ νοήματος ύπαρξη βίας, τα προσωπικά καί σκοτεινά βάθη της ανθρώπινης ψυχής, η ενοχή, καθώς καί η ευθύνη που προκύπτει από τον ρόλο καί την αγάπη των γονέων προς τα παιδιά τους. Κι όλα αυτά δοσμένα σε εμάς, το αναγνωστικό κοινό, μέσα από μία ευφυή και πρωτότυπη σύμπραξη του φανταστικού στοιχείου με την πραγματικότητα. Ένα πραγματικά ενδιαφέρον βιβλίο, που προτείνω καί σε εσάς.
Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.




Οι Εμπρηστές Οι Εμπρηστές Reviewed by Dominica on Ιουνίου 29, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.