Συνέντευξη με την συγγραφέα Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου


Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΝΘΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΘΕΟΦΙΛΟΥ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Βακχικόν κυκλοφορεί το βιβλίο της, με τίτλο ''Στην άλλη πλευρά του κρεβατιού". Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν, μπορούν να το προμηθευτούν από κάποιο βιβλιοπωλείο, είτε από το επίσημο site του εκδοτικού.


Πάμε να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Κυκλοφόρησε, πρόσφατα, από τις εκδόσεις Βακχικόν το βιβλίο σας με τίτλο ''Στην άλλη πλευρά του κρεβατιού''. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι'αυτό;

Α.Χ.Θ. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα σασπένς, ένα ψυχολογικό θρίλερ, μια περίεργη ερωτική περιπέτεια που θέτει παράλληλα ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα μέσα από αντισυμβατικούς χαρακτήρες. Πραγματεύεται θέματα όπως η ναρκισσιστική γονική αγάπη, η υπερπροστασία, το παιδικό τραύμα, τα ψεύδη με τα οποία θεωρούμε ότι προστατεύουμε τα παιδιά από τη γνώση του θανάτου, τον σεξισμό, τον καταναλωτισμό, τον έρωτα ως μία κοινωνικά αποδεκτή μορφή ψυχικής ασθένειας και τις δυσκολίες που προκύπτουν στη συντροφική σχέση.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Συγγραφή καί ψυχολογία. Πώς συνδυάζονται καί πόσο εύκολη, ή, δύσκολη η μετάβαση από την ιδιότητα της ψυχολόγου σε αυτήν της συγγραφέως; 

Α.Χ.Θ. Προτιμώ να το σκέφτομαι ως εξής: δεν είμαι μία ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια που γράφει, είμαι η Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου, βιοπορίζομαι από το επάγγελμα της ψυχολόγου-ψυχοθεραπεύτριας το οποίο το αγαπώ πολύ και στον ελεύθερο χρόνο μου επενδύω στην δημιουργική γραφή, απόλαυση και άσυλό μου. Και τα δύο αυτά πεδία είναι επιλογές μου, χαρακτηριστικά δικά μου, ψηφίδες που συνθέτουν το ψηφιδωτό της προσωπικότητάς μου. Δεν μπορώ να φανταστώ την ύπαρξή μου χωρίς την ιδιότητα της ψυχολόγου-ψυχοθεραπεύτριας ή την ιδιότητα της συγγραφέως. Δεν είναι ρόλοι τους οποίους υποδύομαι ώστε να μεταβαίνω από τον έναν στον άλλον.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποια η πηγή έμπνευσης της ιστορίας του βιβλίου σας;

Α.Χ.Θ. Το έτος 2002 με 2003, σπούδαζα για το μεταπτυχιακό μου στην Ψυχολογία Υγείας στο University of Surrey στην Αγγλία όταν ξέσπασε μια φοβερή είδηση για έναν βιαστή λαφυρο-συλλέκτη ο οποίος επιτιθόταν σε διάφορα μέρη της περιοχής του Surrey, βίαζε γυναίκες και αποσπούσε τμήματα από τα ρούχα τους ως λάφυρα. Οι αρχές δεν κατάφερναν να τον εντοπίσουν. Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα γίνονταν διαρκώς ανακοινώσεις στα ΜΜΕ από τις αρμόδιες αρχές παροτρύνοντας μας να αποφεύγουμε να κυκλοφορούμε μόνες έξω οι γυναίκες όλων των ηλικιών. Είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος της περιοχής. Αρκετά χρόνια αργότερα, ένας ληστής παραβίασε το σπίτι των γονιών μου και η μικρή αδελφή μου, νεαρή κοπέλα τότε, ξύπνησε και τον ένιωσε πάνω απ’ το προσκέφαλό της να ψάχνει στο συρτάρι του κομοδίνου της. Υποσυνείδητα συνδύασα αυτά τα δύο συμβάντα και έγιναν η αφορμή να γράψω το μυθιστόρημα «Στην άλλη πλευρά του κρεβατιού». Γράφοντας την ιστορία αυτή μοιράζομαι με το κοινό στοιχεία της ωμής πραγματικότητας που αν και όλους μας αφορούν ίσως διστάζουμε να το παραδεχθούμε γιατί μας τρομάζουν.

EΡΩΤΗΣΗ 4: Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του;

Α.Χ.Θ. Η συγγραφή του μυθιστόρηματός μου διήρκησε τέσσερα χρόνια, επομένως αποτελεί χρόνια επιμονής, υπομονής και σκληρής δουλειάς, ανάμεσα στις διάφορες υποχρεώσεις, στα επαγγελματικά μου καθήκοντα, στις ανάγκες της οικογένειας, τις προσωπικές μου ανάγκες και στον λιγοστό διαθέσιμο ελεύθερο χρόνο μου.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Άραγε, τί μπορεί να κρύβεται στην άλλη πλευρά του κρεβατιού; Τί συμβολισμός μπορεί να υπάρχει πίσω της;

Α.Χ.Θ. Η άλλη πλευρά του κρεβατιού μας θα μπορούσε να είναι ένα κάτοπτρο που αντανακλά άλυτα θέματά μας, παλιά αθεράπευτα τραύματά μας, ή τις θετικές πηγές μας, τις εσωτερικές μας δυνάμεις. Θα μπορούσε να είναι είτε η προέκταση των ανασφαλειών μας είτε η συνέχεια της υγιούς σχέσης με τον εαυτό μας. Αν η σχέση με τον εαυτό μας είναι υγιής τότε μπορούμε να συνάψουμε και υγιείς συντροφικές σχέσεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Τί θα επιθυμούσατε να αποκομίσουν οι αναγνώστες/στριες από την ανάγνωση του βιβλίου σας; 

Α.Χ.Θ. Το μυθιστόρημα «Στην άλλη πλευρά του κρεβατιού» είναι ένα βιβλίο με επάλληλες αναγνώσεις. Αν και ο λόγος του δεν είναι πυκνός, εξαιτίας της σύνθετης θεματολογίας του θέλει να προσφέρει στον αναγνώστη του την ευχαρίστηση της σκέψης και της εμβάθυνσης σε καίρια ζητήματα της ζωής. Πέρα από αυτό, θέλησα το μυθιστόρημα να αποτελέσει έναν ασφαλή χώρο ενσυναίσθησης και αποδοχής, να παρακινήσει τον αναγνώστη να βλέπει τους συνανθρώπους του με περισσότερη κατανόηση και λιγότερη επίκριση.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Αγαπημένο βιβλίο και συγγραφέας;

Α.Χ.Θ. Δύο αγαπημένα βιβλία, «Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι» και «Η αβάστακτη ελαφρότητα της ύπαρξης». Αγαπώ πολλούς συγγραφείς αλλά έχω διαβάσει σχεδόν όλα τα βιβλία του Μίλαν Κούντερα και μάλλον κάτι λέει αυτό.

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Τέλος, τί να αναμένουμε στο μέλλον από την συγγραφέα Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου; Μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια;

Α.Χ.Θ. Έχω δύο δουλειές στα σκαριά, ένα μυθιστόρημα που ξεκίνησα να γράφω όσο βρισκόμουν σε καραντίνα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μία ποιητική συλλογή με θέμα την αυτογνωσία. Επόμενος στόχος είναι η ολοκλήρωση αυτών των δύο έργων. Η ποιητική συλλογή είναι σχεδόν έτοιμη επομένως θα είναι και η αμέσως επόμενη δουλειά μου που θα δει το φως της έκδοσης.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat

Διαβάστε την κριτική μου για το βιβλίο εδώ: https://www.dominicamat.gr/2023/10/blog-post_11.html / https://vivliovamon.blogspot.com/2023/10/blog-post_78.html





Συνέντευξη με την συγγραφέα Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου Συνέντευξη με την συγγραφέα Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου Reviewed by Dominica on Οκτωβρίου 18, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.