Συνέντευξη με την συγγραφέα Σόφη Μιχαηλίδου


Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΣΟΦΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας Σόφη Μιχαηλίδου. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Βακχικόν κυκλοφορεί το βιβλίο της, με τίτλο ''ΡΟΖ". Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν, μπορούν να το προμηθευτούν από κάποιο βιβλιοπωλείο, είτε από το επίσημο site του εκδοτικού.


Πάμε να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Κυκλοφόρησε, πρόσφατα, από τις εκδόσεις Βακχικόν το βιβλίο σας με τίτλο ''Ροζ". Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι' αυτό;

Σ.Μ. Το βιβλίο αναφέρεται στην εποχή μας και περιγράφει τη ζωή τεσσάρων φίλων που ζουν στην Αθήνα, την οποία γνωρίζω από τα ταξίδια που έχω κάνει. Διαβάζοντάς το ο αναγνώστης εννοεί τη δύναμη της φιλίας, τον καταλυτικό ρόλο του έρωτα και τις υποχρεώσεις της κοινωνικής ζωής. Είναι ένα ταξίδι προς την ωριμότητα, με αρκετή δόση χιούμορ, γκάφες και μαθήματα ζωής. Όλα αυτά που συμβαίνουν στους ήρωες του βιβλίου δεν αλλοιώνουν τη δύναμη του δεσμού που υπάρχει μεταξύ
τους, αντιθέτως η σχέση τους γίνεται όλο και πιο δυνατή. Η ιστορία του βιβλίου θα μπορούσε να αφορά στη δική μου ζωή, στη ζωή μιας φίλης/ου και στη ζωή κάποιου/ας, οποιουδήποτε στην ηλικία γύρω από τα τριάντα.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Τί είναι για εσάς η συγγραφή; Πώς μπήκε στην ζωή σας;

Σ.Μ. Από μικρή μου άρεσε να γράφω. Αγαπημένο μου μάθημα τα Νέα Ελληνικά, οι εκθέσεις. Στην ηλικία των δώδεκα ξεκίνησα να γράφω το πρώτο μου ημερολόγιο. Εκεί μέσα έγραφα τα πάντα. Περιπέτειες, παράπονα, διαφωνίες με γονείς και φίλους, πρώτος έρωτας, δεύτερος, τρίτος. Ένα ρόλερ κόστερ εφηβικών συναισθημάτων. Σιγά σιγά άρχισα να δημιουργώ μικρές ιστορίες, πολλές φορές φανταστικές και κάποιες άλλες που έκρυβαν πτυχές του εαυτού μου. Μέχρι που μια μέρα είδα στο ίντερνετ μία διαφήμιση για μαθήματα δημιουργικής γραφής. Από εκεί ξεκίνησαν όλα. Με τη βοήθεια του μέντορα μου, συγγραφέα Δρ. Γιώργου Παναγιωτίδη έφτασα εδώ που είμαι τώρα. Ξεκίνησα με ένα βιβλίο στο οποίο είμαστε διάφοροι συγγραφείς με μικρές ιστορίες. Μετά έκδωσα το πρώτο μου προσωπικό βιβλίο, μία συλλογή με δεκαοχτώ μικρές ιστορίες και φτάνουμε στο σήμερα με το πρώτο μου μυθιστόρημα, το “Ροζ”.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποια η πηγή έμπνευσης της ιστορίας του βιβλίου σας;

Σ.Μ. Η πηγή έμπνευσης της ιστορίας του βιβλίου μου είναι η ίδια η ζωή, η άσχημη πλευρά της ζωής. Θάνατος, πόλεμος, υποκρισία, φτώχια, πείνα και άλλα πολλά τα οποία θεωρούνται τα συστατικά της άσχημης ζωής. Όλα αυτά με επηρέαζαν σε μεγάλο βαθμό οπότε από αντίδραση κατέφυγα στο φανταστικό κόσμο μιας αισιόδοξης ταινίας ή μίας χιουμοριστικής σειράς. Η διέξοδος αυτή με έκανε να ελπίσω για το καλύτερο μέσα στο χάος που διαδραματίζεται γύρω μου. Έτσι πήρε σάρκα και οστά η έμπνευση και ξεκίνησα να γράφω το “Ροζ”, ένα βιβλίο για την όμορφη, την χαρούμενη πλευρά της ζωής.

EΡΩΤΗΣΗ 4: Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του;

Σ.Μ. Το “Ροζ” αποτελείται από δύο μέρη, δύο βιβλία. Ξεκίνησα να το γράφω πριν από τέσσερα χρόνια. Έχω ολοκληρώσει το πρώτο βιβλίο και τα έξι πρώτα κεφάλαια του δεύτερου βιβλίου που ακολουθεί.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Πώς προέκυψε ο τίτλος ''Ροζ''; Τί μπορεί να συμβολίζει;

Σ.Μ. Έχω αποφασίσει, ότι το κάθε μου βιβλίο θα έχει τίτλο ένα χρώμα. Στο προηγούμενο με τη συλλογή δεκαοχτώ μικρών ιστοριών, έχω δώσει τον τίτλο “Νουάρ” γιατί είναι ένα βιβλίο που βασικό του στοιχείο είναι ο μαύρος ρομαντισμός. Σε αυτό το βιβλίο, το χρώμα ροζ συμβολίζει μόνο θετικά στοιχεία όπως τρυφερότητα, αθωότητα, ηρεμία ,ευαισθησία, συναισθηματισμός, αγάπη. Όλα αυτά είναι ο κοινός παρονομαστής του βιβλίου “Ροζ”.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Τί θα επιθυμούσατε να αποκομίσουν οι αναγνώστες/στριες από την ανάγνωση του βιβλίου σας;

Σ.Μ. Ελπίζω να αποκομίσουν αυτό που πήρα εγώ από κάποια συναφή βιβλία κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Θέλω να δουν τη θετική πλευρά της ζωής, την όμορφη, τη φωτεινή. Να ξεχάσουν έστω και για λίγο το γκρίζο χρώμα. Στη θέση της μελαγχολίας να συστηθούν από την αρχή με το όμορφο συναίσθημα που αφήνει πίσω του το γέλιο.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Αγαπημένο βιβλίο και συγγραφέας;

Σ.Μ. Πολλά τα αγαπημένα βιβλία και οι συγγραφείς. Αν έπρεπε να ξεχωρίσω ένα θα έλεγα την “Ασκητική” του Νίκου Καζαντζάκη.

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Τέλος, τί να αναμένουμε στο μέλλον από την συγγραφέα Σόφη Μιχαηλίδου; Μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια;

Σ.Μ. Ο στόχος μου είναι να τελειώσω το δεύτερο μέρος του “Ροζ”. Σε αυτό εργάζομαι τώρα. Έχω κάτι υπόψιν όταν το ολοκληρώσω, κάτι πιο προσωπικό, ίσως ένα μεγάλο κομμάτι από τη δική μου ιστορία. Έχω γράψει κάποιες σκέψεις, κρατάω κάποιες σημειώσεις για τη δομή ενός τέτοιου βιβλίου αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο ακόμα.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat




Συνέντευξη με την συγγραφέα Σόφη Μιχαηλίδου Συνέντευξη με την συγγραφέα Σόφη Μιχαηλίδου Reviewed by Dominica on Νοεμβρίου 29, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.