Πίτερ Νιμπλ: Ο κλέφτης με τα μαγικά μάτια


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

Χριστουγεννιάτικη βιβλιοπρόταση!

Τίτλος: Πίτερ Νιμπλ: Ο κλέφτης με τα μαγικά μάτια

(Peter Nimple and His Fantastic Eyes)

Συγγραφέας: Jonathan Auxier

Διάβασα καί σήμερα σας παρουσιάζω το παιδικό βιβλίο του συγγραφέα Jonathan Auxier (Tζόναθαν Όξιε), με τίτλο ''Πίτερ Νιμπλ: Ο κλέφτης με τα μαγικά μάτια", που κυκλοφόρησε πρόσφατα καί στην χώρα μας από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση της κυρίας Βούλας Αυγουστίνου. Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 10 ετών καί άνω καί έρχεται να προστεθεί στην λίστα με τις χριστουγεννιάτικες βιβλιοπροτάσεις μου προς εσάς. Άν καί το σημερινό βιβλίο μπορεί να μην έχει ως θεματική την γιορτή των Χριστουγέννων, θεωρώ πως εξακολουθεί να είναι μία αρκετά καλή πρόταση για να περάσουν ποιοτικό καί διασκεδαστικό χρόνο τα παιδιά σας διαβάζοντάς το, κατά την διάρκεια των διακοπών καθ'όλη την περίοδο των εορτών καί όχι μόνο. Το βιβλίο περιέχει αρκετή δόση αστερόσκονης, φαντασίας καί περιπέτειας. Ένα τρίπτυχο που ποτέ έως σήμερα δεν μας έχει απογοητεύσει!

Είναι αλήθεια πως τα παιδιά ως αναγνωστικό κοινό είναι πιο αυστηροί κι απαιτητικοί κριτές σε σχέση με εμάς τους ενήλικες. Αυτή τους η αφιλτράριστη ειλικρίνεια που πηγάζει από την ανιδιοτελή τους αθωότητα μας κάνει να αναζητούμε καί να τους προσφέρουμε βιβλία που θα τα ικανοποιήσουν. Νομίζω πως πρέπει να μπαίνουμε στην θέση τους καί να σκεφτόμαστε βάσει των δικών τους επιθυμιών. Τί, λοιπόν, επιθυμούν τα παιδιά; Απλόχερη δόση φαντασίας, περιπέτειας, παρουσία εξωπραγματικών πλασμάτων, καταστάσεις που εκείνα μπορούν να διαχειριστούν, κατανοητό λεξιλόγιο, αποφυγή επαναλήψεων, ή, βερμπαλισμών, καθώς καί πρόσωπα μέσα στις ιστορίες -κατά κόρον κοντά στην δική τους ηλικία, ίσως καί φύλο- ώστε να μπορέσουν να ταυτιστούν μαζί τους. 

Περιγραφή:

Ο εντεκάχρονος Πίτερ Νιμπλ είναι ορφανός και τυφλός – τον παράτησαν καταμεσής στη θάλασσα όταν γεννήθηκε και κοράκια τού έφαγαν τα μάτια. Αναγκάζεται να ζει ως κλέφτης και αποδεικνύεται πολύ επιδέξιος, χρησιμοποιώντας τις άλλες αισθήσεις του. Ώσπου μία μέρα πέφτει στα χέρια του ένα κουτί που περιέχει τρία ζευγάρια μαγικά μάτια. Με την εντολή να τα χρησιμοποιεί μόνο όταν πραγματικά τα χρειάζεται, ξεκινάει για ένα ταξίδι που θα καθορίσει τη μοίρα του Χαμένου Βασιλείου, αλλά και τη δική του.

Άν καί ξεκίνησα την ανάγνωση του βιβλίου με σκοπό να το έχω ολοκληρώσει μέσα σε δύο μέρες, δεν σας το κρύβω πως παρασύρθηκα από τον ρυθμό που εκείνο όριζε καί το διάβασα με μία ανάσα μέσα σε λίγες ώρες. Ο συγγραφέας έχει έναν λόγο απλό καί κατανοητό που δεν χρήζει υπερανάλυσης κι αυτό βοηθά καί τα παιδιά να περάσουν καλά ερχόμενα σε επαφή με το βιβλίο. Ένα βιβλίο που περιέχει εκείνα τα συστατικά -σας τα προανέφερα παραπάνω- που πιστεύω ότι θα ικανοποιήσουν τα μικρά παιδιά που θα επιλέξουν να το διαβάσουν. Αφήστε που ως ένα επιπλέον θετικό στοιχείο του βιβλίου -κατά την προσωπική μου άποψη- είναι ο τρόπος που είναι χωρισμένο σε τρία μέρη. Σαν κάθε μέρος, μαζί με τα μικρά καί μεστά του κεφάλαια, μας οδηγεί όλο καί πιο κοντά στην λύση του γρίφου, προσφέροντάς μας διδακτικές εμπειρίες καί μηνύματα όπως η φιλία, η προσφορά, η δικαιοσύνη, καθώς καί η ανάγκη να ανήκουμε κάπου.
Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση!

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Υ.Γ. Μείνετε συντονισμένοι/ες, καθώς έρχονται κι άλλες χριστουγεννιάτικες (καί μη) προτάσεις βιβλίων!


Πίτερ Νιμπλ: Ο κλέφτης με τα μαγικά μάτια Πίτερ Νιμπλ: Ο κλέφτης με τα μαγικά μάτια Reviewed by Dominica on Νοεμβρίου 26, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.