Ο ΦΕΔΕΡΙΚΟ ΓΚΑΡΘΙΑ ΛΟΡΚΑ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Τίτλος: Ο ΦΕΔΕΡΙΚΟ ΓΚΑΡΘΙΑ ΛΟΡΚΑ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

Συγγραφέας: Άνδρη Χριστοφίδου - Αντωνιάδου

Ο αείμνηστος Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα υπήρξε ένας από τους πιο γνωστούς καί σημαντικούς ποιητές καί δραματουργούς του 20ου αιώνα. Ανήκε στην περίφημη ''γενιά των 27'', που προσέγγισε την αβάν γκραντ της ευρώπης καί έχει αφήσει πίσω του ένα ευρύ καί σπουδαίο έργο στην ισπανόφωνη λογοτεχνία. Ακόμη καί σήμερα, σε όλον τον κόσμο, υπάρχουν εκατομμύρια φανατικών αναγνωστών/στριων του. Όπως είναι αναμενόμενο, μεγάλη μερίδα του αναγνωστικού κοινού ενδιαφέρεται να μάθει όσα περισσότερα μπορεί για τον αγαπημένο του δημιουργό καί την πορεία του. Ανάμεσα σε εκείνους/ες καί η συγγραφέας Άνδρη Χριστοφίδου - Αντωνιάδου η οποία, μετά από μακρόχρονη καί εντατική έρευνα, μας παρουσιάζει μία αλλιώτικη ''βιογραφία'' του δημιουργού, μέσα από το βιβλίο της, με τίτλο ''Ο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα σε τρεις διαστάσεις'', το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.
Τί είναι αυτό που κάνει το παρόν έργο να ξεχωρίζει; Ο τρόπος που η συγγραφέας επιλέγει να ''προσεγγίσει'' την υπόσταση του ατόμου που λεγόταν Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, μέσα από τρεις ξεχωριστές διαστάσεις, δηλαδή του απλού ανθρώπου, του ποιητή καί τέλος, του δραματουργού. 
Σε τρία, λοιπόν, χωρισμένα μέρη το βιβλίο, αποτελούμενο το κάθε μέρος από μικρά καί περιεκτικά κεφάλαια, μας προσφέρει γνωστές καί άγνωστες για εμάς πληροφορίες σχετικά με τον αείμνηστο δημιουργό καί κατ'επέκταση του πως η ζωή καί οι εκάστοτε καταστάσεις όρισαν τόσο την πορεία του, όσο καί το έργο του στο σύνολό του. Η συγγραφέας έχει έναν λόγο ευθύ καί κατανοητό, κατά τόπους λυρικό, όπως άλλωστε αρμόζει στο κεντρικό μας πρωταγωνιστή, που δεν κουράζει, ούτε φλυαρεί με άσκοπες φιοριτούρες, ή, λοιπές πομπώδεις εκφράσεις... Ένα αρκετά ενδιαφέρον βιβλίο που αξίζει να προσφέρετε ως δώρο στον εαυτό σας, ή, στα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Περιγραφή:

Η συγγραφέας, ύστερα από συστηματική και πολυετή έρευνα, παρουσιάζει τον Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα σε τρεις διαστάσεις: τον άνθρωπο, τον ποιητή και τον δραματουργό.
Προσθέτει νέες ψηφίδες στο πορτρέτο του Λόρκα περιγράφοντας τη ζωή του. Αναλύει την ποίηση και τα θεατρικά έργα τού πολυδιάστατου δημιουργού, που ανήκει στη γενιά του 1927, στην «αργυρή εποχή» της ισπανικής λογοτεχνίας, η οποία εισάγει ένα πιο ελεύθερο στιλ, που δεν ακολουθεί κανόνες στην ποίηση και περιέχει στοιχεία συμβολισμού, υπερρεαλισμού και φουτουρισμού. Το έργο του Λόρκα διακρίνεται για τη λεκτική δεξιοτεχνία, τον συμβολισμό, τον υπερρεαλισμό, την πληθώρα σχημάτων λόγου – μεταφορές, παρομοιώσεις, αντιθέσεις –, τους διαχρονικούς γυναικείους χαρακτήρες και τον έντονο ψυχικό δεσμό με την πατρίδα του.
Η συγγραφέας καταδεικνύει, επίσης, την καθοριστική συμβολή της κλασικής και της λαϊκής μουσικής, καθώς και των παραδόσεων της Ανδαλουσίας και του μεσογειακού τρόπου ζωής, στη διαμόρφωση της καλλιτεχνικής ταυτότητας του Λόρκα και εξιστορεί τα γεγονότα που οδήγησαν στη δολοφονία του κατά τον Ισπανικό Εμφύλιο. Tαξίδεψε στην Ισπανία, ήρθε σε επαφή με συγγενείς του Λόρκα και με άτομα τα οποία γνώρισαν τον ίδιο ή μέλη της οικογένειάς του και επισκέφθηκε τα μέρη όπου έζησε, προκειμένου να αντλήσει πληροφορίες για το περιβάλλον μέσα στο οποίο διαπλάστηκε η προσωπικότητά του.
Η αφηγηματική αμεσότητα της μελέτης παρασύρει τον αναγνώστη σ’ ένα συναρπαστικό ταξίδι, δίνοντάς του τη δυνατότητα να γνωρίσει τον Λόρκα, το έργο του οποίου είναι σημείο αναφοράς για τη χώρα του και για την παγκόσμια λογοτεχνία.

Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.
Ο ΦΕΔΕΡΙΚΟ ΓΚΑΡΘΙΑ ΛΟΡΚΑ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ Ο ΦΕΔΕΡΙΚΟ ΓΚΑΡΘΙΑ ΛΟΡΚΑ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ Reviewed by Dominica on Δεκεμβρίου 16, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.