Άννα Σταυρακοπούλου | Η πρόσληψη του Ίψεν στην Ελλάδα - ΚΑΠΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ

 

kapa-home-export
 
***

ΑΝΝΑ ΣΤΑΥΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Η ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΟΥ ΙΨΕΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

[Έμφυλες οπτικές και μεταφραστικές προσεγγίσεις]

ΣΕΙΡΑ: “ΘΕΩΡεΙΑ. ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΕΙΡΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

Φιλολογική επιμέλεια: Σωτηρία Αποστολάκη

Σχεδιασμός έκδοσης: Ιωάννης Κ. Τσίγκας

***

Τι κοινό μπορεί να έχουν η πρωτοπόρα Ελληνίδα φεμινίστρια Καλλιρρόη Παρρέν, η Lou Andreas Salomé, που έκανε τον Νίτσε να κλάψει, ο Άλκης Θρύλος/η Ελένη Ουράνη, χαλκέντερη κριτικός θεάτρου για πενήντα χρόνια στη Νέα Εστία, ο Φραγκοσυριανός δημοσιογράφος και ακούραστος μεταφραστής Λέων Κουκούλας, ο δημοτικιστής της γενιάς του ’30 Βάσος Δασκαλάκης, ο Τάσος Μπαντής του Θεατρικού Οργανισμού «Μορφές», ο σύγχρονός μας ηθοποιός, σκηνοθέτης και μεταφραστής Δημήτρης Τάρλοου και μια πλειάδα ανθρώπων που συνεργάστηκαν μαζί τους, όλες και όλοι άνθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης, που έζησαν και έδρασαν τον μακρύ 20ό αιώνα; Όλες και όλοι ασχολήθηκαν με τον Ίψεν ως δραματουργό με μεγάλη επιδραστικότητα στην τέχνη και την κοινωνία, ο οποίος με τα ρεαλιστικά έργα του άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε το άτομο, είτε μέσα στον γάμο είτε μέσα σε ευρύτερα κοινωνικά σύνολα.

i proslipsi tou ipsen stin ellada 2350
***

Τα κεφάλαια αυτού του τόμου καλύπτουν θέματα σχετικά με τον αντίκτυπο που είχε ο Ίψεν σε λόγιες γυναίκες και λόγιους άνδρες. Σε μια χρονική διάρκεια που καλύπτει περίπου εκατόν σαράντα χρόνια, από το 1879, όταν πρωτοπαίχτηκε το Ένα κουκλόσπιτο στο Βασιλικό Θέατρο της Κοπεγχάγης, μέχρι το 2017, που παίχτηκε η Αγριόπαπια στο Θέατρο Πορεία, εξετάζονται οι αντιδράσεις επίλεκτων γυναικών στις συναρπαστικές ηρωίδες του Ίψεν, καθώς και οι προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι μεταφραστές του, για να αποδώσουν τους λιτούς αλλά μοναδικά καλοσμιλεμένους διαλόγους από τα νορβηγικά στα ελληνικά και σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες, μέσα από μια συγκριτική οπτική που καλύπτει τα ζητήματα και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

i proslipsi tou ipsen stin ellada 2362
i proslipsi tou ipsen stin ellada 2375

Κωδικός προϊόντος: 978-960-628-262-1
Κατηγορία: Μελέτες για το Θέατρο
Διαστάσεις: 23 Χ16
Σελίδες: 352
Τιμή: 30,00 (χωρίς ΦΠΑ)

i proslipsi tou ipsen stin ellada 2355
***
anna stavrakopoulou 1

Η Άννα Σταυρακοπούλου είναι Καθηγήτρια Θεατρολογίας στο Τμήμα Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σπούδασε φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, έκανε μεταπτυχιακά στο θέατρο στο Πανεπιστήμιο Paris III-Sorbonne Nouvelle και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Harvard (PhD, 1994). Δίδαξε στο New York University, στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη (όπου ξεκίνησε τη διδασκαλία των αρχαίων και νέων ελληνικών με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση), και στο Πανεπιστήμιο Harvard (1996-1999). Διετέλεσε υποδιευθύντρια του θυγατρικού Ιδρύματος Ωνάση στη Νέα Υόρκη (1999-2001) και δίδαξε ως επισκέπτρια στα Πανεπιστήμια Yale και Κρήτης (2001-2002). Έχει υπάρξει υπότροφος του ΙΚΥ, του Ilex Foundation και του Bogliasco Foundation. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΚΘΒΕ (2011-2013). Παράλληλα, είναι ιδρυτικό μέλος και διδάσκουσα του Harvard Summer Program in Greece (2001-2022) και έχει διατελέσει αναπληρώτρια διευθύντρια (ακαδημαϊκός εταίρος) του Harvard Center for Hellenic Studies-Greece (2010-2018). Πρόσφατα, υπήρξε Program Director in Byzantine Studies στο Dumbarton Oaks Research Library and Collection (2018-2021).
Τα άρθρα της σχετίζονται με την κωμωδία (λαϊκή και λόγια), με τη θεατρική μετάφραση καθώς και με την πρόσληψη του Ίψεν στην Ελλάδα. Έχει συνεπιμεληθεί τέσσερις συλλογικούς τόμους:
• Imagined Geographies in the Mediterranean, Middle East and Beyond, edited by Dimitri Kastritsis, Anna Stavrakopoulou and Angus Stewart, Center for Hellenic Studies Trustees for Harvard University Washington, DC, Distributed by Harvard University Press Cambridge, Massachusetts, and London, England 2023.
• Υπηρέτριες και υπηρέτες: ιστορικά υποκείμενα και καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις στον ελληνόφωνο χώρο (19ος-21ος αιώνας), Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 2020 (με τις Παναγιώτα Μήνη, Κωνσταντίνα Γεωργιάδη και Ιουλία Πιπινιά).
• Σκηνική πράξη στο μεταπολεμικό θέατρο – συνέχειες και ρήξεις: Διεθνές επιστημονικό συνέδριο αφιερωμένο στον Νικηφόρο Παπανδρέου, Εκδόσεις ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη 2014 (με τον Ανδρέα Δημητριάδη και την Ιουλία Πιπινιά).
• Modern Greek Literature: Critical Essays, Routledge, Nέα Yόρκη 2003 (με τον Gregory Nagy).
Τέλος, εξέδωσε το Alexandrovodas the Unscrupulous by Georgios N. Soutsos, Translation and Introduction, The Isis Press, Istanbul 2012.

Άννα Σταυρακοπούλου | Η πρόσληψη του Ίψεν στην Ελλάδα - ΚΑΠΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Άννα Σταυρακοπούλου | Η πρόσληψη του Ίψεν στην Ελλάδα - ΚΑΠΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Reviewed by Dominica on Ιανουαρίου 11, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.