Συνέντευξη με την συγγραφέα Χριστίνα Αποστολίδη


Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας Χριστίνα Αποστολίδη. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Μίνωας αναμένεται να κυκλοφορήσει (στις 25/02) το βιβλίο της, με τίτλο ''Οχ, κιτρίνισα!''. Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν, θα μπορούν να το προμηθευτούν από κάποιο βιβλιοπωλείο, ή, από το επίσημο site του εκδοτικού.


Πάμε να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Αναμένεται, σύντομα, να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Μίνωας το παιδικό σας παραμύθι με τίτλο ''Οχ, κιτρίνισα!''. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’ αυτό;

Χ.Α. Στο ''Οχ, κιτρίνισα!'' γνωρίζουμε ένα κίτρινο μαϊμουδάκι, τον Φόβο, που κρεμάστηκε στους ώμους της Σοφίας και τώρα δε λέει να φύγει. Στην αρχή, η Σοφία χαίρεται να το προστατεύει όταν πέφτει το σκοτάδι ή κανένας κεραυνός. Μετά από λίγο, όμως, αγανακτεί μαζί του: το μαϊμουδάκι φοβάται σχεδόν τα πάντα κι η Σοφία δεν μπορεί να χαρεί ούτε το παιχνίδι στο σχολείο, ούτε τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ που τόσο της αρέσουν. Και τότε η Σοφία αποφασίζει να…

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Πώς αποφασίσατε να στραφείτε στην συγγραφή ενός παιδικού βιβλίου;

Χ.Α. Πάντα έγραφα, όμως η συγγραφή παιδικών βιβλίων προέκυψε χάρη στην επίδραση δύο γεγονότων. Το ένα είναι ότι άφησα την πολύ απαιτητική ζωή μου στην Αθήνα για μια πιο ήρεμη στο Ηράκλειο κι έτσι το μυαλό μου βρήκε τον χρόνο και τον χώρο να σκεφτεί κι άλλα πράγματα. Το άλλο ότι η κόρη μου, όταν ήταν μικρή, απαιτούσε να της λέω «ιστορίες από το μυαλό μου» κι όχι μόνο να της διαβάζω βιβλία!
 
ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποια η πηγή έμπνευσης της ιστορίας του βιβλίου σας; Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του;

Χ.Α. Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι το τρίτο μιας σειράς για τα συναισθήματα. Τα δύο προηγούμενα, το «Οχ, πρασίνισα!» και το «Οχ, κοκκίνισα!», πραγματεύονται τα συναισθήματα της ζήλιας και του θυμού αντίστοιχα. Ήθελα, λοιπόν, να γράψω κι ένα βιβλίο για τον φόβο. Εμπνεύστηκα από πραγματικά περιστατικά της παιδικής μου ηλικίας, αλλά και της παιδικής ηλικίας της κόρης μου. Χρειάστηκε κάτι λιγότερο από έναν χρόνο για να ολοκληρωθεί η συγγραφή του βιβλίου. Δεν έγραφα φυσικά όλο αυτό το διάστημα, αλλά το κείμενο πέρασε από πολλές εκδοχές μέχρι να πάρει την τελική του μορφή.
 
ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Τί θα επιθυμούσατε να ‘’κοινωνήσετε’’ στα μικρά παιδιά μέσα από την ιστορία του βιβλίου σας;

Χ.Α. Η ιστορία είναι αφιερωμένη στον αδερφό μου που όταν ήταν παιδί, ερχόταν να με βρει στην τάξη μου σχεδόν κάθε μεσημέρι γιατί φοβόταν ότι θα χαθεί – και βέβαια ένιωθε άσχημα γι’ αυτό. Θα ήθελα, λοιπόν, να πω στον Χρήστο και σε κάθε παιδί: Μπορεί να μην το ξέρεις, αλλά θα καταφέρεις να κάνεις τους φόβους σου φίλους και με αυτούς τους φίλους θα προχωρήσεις με περισσότερη δύναμη και θάρρος σε μέρη που δεν έχεις ακόμα φανταστεί!
 
ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Ποια τα οφέλη της ανάγνωσης βιβλίων από μικρή ηλικία;

Χ.Α. Από την εμπειρία μου ως μαμά, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η μεγαλόφωνη ανάγνωση βοηθά στην ανάπτυξη του λόγου και του λεξιλογίου ενός παιδιού, καλλιεργεί τη φαντασία του και συμβάλλει στο συναισθηματικό δέσιμο του παιδιού με τον άνθρωπο που του διαβάζει ιστορίες (γονιός, κηδεμόνας, φροντιστής, παιδαγωγός κ.ά).
 
ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Πώς ένα παραμύθι δύναται να αναπτύξει την κριτική ικανότητα και σκέψη των παιδιών;

Χ.Α. Μέσα από την επίλυση προβλημάτων. Σχεδόν σε κάθε ιστορία, ο ήρωας ή η ηρωίδα αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα, το οποίο καλούνται να επιλύσουν για να κατακτήσουν τον στόχο τους. Έτσι, μια ιστορία γίνεται ένας ασφαλής χώρος στον οποίο ένα παιδί μπορεί να δοκιμάσει διαφορετικές λύσεις και να κρίνει ποια είναι η καλύτερη για το ίδιο.
 
ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Είναι, τελικά, τα παιδιά οι πιο αυστηροί κριτές και το πιο απαιτητικό κοινό;

Χ.Α. Το στοίχημα είναι νομίζω να ζητούν τα παιδιά να διαβάσουν ξανά και ξανά το ίδιο βιβλίο. Αν συμβαίνει αυτό, τότε πρόκειται για επιτυχημένο βιβλίο!
 
ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Τέλος, τί θα συμβουλεύατε τους νέους συγγραφείς που επιθυμούν να γράψουν βιβλία για παιδιά;

Χ.Α. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή και τη διάθεση να δουλέψουμε ξανά και ξανά το κείμενό μας. Μπορεί να περάσω τον τριπλάσιο χρόνο διορθώνοντας ένα κείμενο σε σχέση με τον χρόνο της αρχικής καταγραφής του! Σίγουρα βοηθά να διαβάζουμε όσο το δυνατό περισσότερα από τα «τρέχοντα» βιβλία για να καταλαβαίνουμε πως εξελίσσεται η παιδική λογοτεχνία. Ο διδακτισμός, παραδείγματος χάρη, μπορεί να υπήρχε στα βιβλία που διαβάζαμε εμείς ως παιδιά, όμως σήμερα γενικά τον αποφεύγουμε, για να αφήνουμε τα παιδιά να καταλήγουν στα δικά τους συμπεράσματα, κάτι που σίγουρα τα βοηθά να χτίσουν την αυτοπεποίθηση και την ανεξαρτησία τους.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Χριστίνα Αποστολίδη
Οχ, κιτρίνισα!

Μια σειρά βιβλίων που βοηθάει τα παιδιά να αναπτύξουν τη
συναισθηματική τους νοημοσύνη!

Η συνέχεια της επιτυχημένης σειράς βιβλίων της Χριστίνας Αποστολίδη φέρνει τα
παιδιά πιο κοντά στα συναισθήματα και στην κατανόησή τους με έξυπνο και
χιουμοριστικό τρόπο. Αυτήν τη φορά η Σοφία γνωρίζει τον φόβο! Στο βιβλίο
περιλαμβάνεται qr code με το τραγούδι του βιβλίου.

Κείμενο οπισθοφύλλου:

Ο Φόβος ήρθε και κρεμάστηκε στους ώμους της Σοφίας σαν τα μαϊμουδάκια που
γαντζώνονται στην πλάτη των μαμάδων τους. Κι η αλήθεια είναι ότι ο Φόβος
έμοιαζε με μαϊμουδάκι. Με κίτρινο μαϊμουδάκι. Κρεμάστηκε, λοιπόν, στους ώμους
της Σοφίας και δεν έλεγε να φύγει…

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Χριστίνα Αποστολίδη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε
Επικοινωνία & Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κι εργάζεται στον χώρο του
marketing. Τα τελευταία χρόνια ζει με την οικογένειά της στο Ηράκλειο
της Κρήτης. Από τις Εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορούν τα βιβλία της: «Ο
λύκος και η πεταλούδα» (2019), «Το άτακτο καπέλο» (2020), «Οχ,
πρασίνισα!» (2022) και «Οχ, κοκκίνισα!» (2023). Κείμενά της
διακρίθηκαν με έπαινο από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά το
2021 (Ιστορία εκτενούς φόρμας για παιδιά 10-14 ετών και ∆ιήγημα για
νέους 14+). Γράφει επίσης παιδικά τραγούδια.

Γνωρίστε καλύτερα τη Χριστίνα και τις ιστορίες της στο youtube.com/c/apostolidi.



Συνέντευξη με την συγγραφέα Χριστίνα Αποστολίδη Συνέντευξη με την συγγραφέα Χριστίνα Αποστολίδη Reviewed by Dominica on Φεβρουαρίου 19, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.