Συνέντευξη με την συγγραφέα Τίνα Κατσούλη


Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΙΝΑ ΚΑΤΣΟΥΛΗ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας Τίνα Κατσούλη. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Βακχικόν κυκλοφορεί το βιβλίο της, με τίτλο ''Η σκιά του κηπουρού''. Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν, μπορούν να το προμηθευτούν από κάποιο βιβλιοπωλείο, είτε από το επίσημο site του εκδοτικού.


Πάμε να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Κυκλοφόρησε, προ ολίγων ημερών, από τις εκδόσεις Βακχικόν το βιβλίο σας με τίτλο ''Η σκιά του κηπουρού''. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι'αυτό;

Τ.Κ. Σας ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας. Το βιβλίο μου: «Η σκιά του κηπουρού» είναι νουβέλα
που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Βακχικόν. Οι ήρωές μου ζουν σε περιορισμό λόγω ενός μολυσματικού ιού κι έρχονται αντιμέτωποι με υπαρξιακά και προϋπάρχοντα κοινωνικά ζητήματα: τον φόβο για το διαφορετικό, τη βία, τη μοναξιά, τον ναρκισσισμό του ψηφιακού κόσμου, τους επώδυνους συμβιβασμούς, που εντείνονται και πυροδοτούνται μέσα στη νέα συνθήκη ζωής. Δοκιμάζουν τις ψυχικές αντοχές τους, ασφυκτιούν μέσα στα νέα κοινωνικά όρια, κάποιοι απ´ αυτούς συνειδητοποιούν ότι είναι χρόνια έγκλειστοι όχι στον χώρο, αλλά στο μοναχικό «Εγώ», ηθελημένα και χωρίς έξωθεν καταναγκασμό, κι αποτολμούν μία λυτρωτική έξοδο και επανασύνδεση με τη ζωή και τον συνάνθρωπο.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Με ποιον τρόπο ''εισχώρησε'' η συγγραφή στη ζωή σας;

Τ.Κ. Δεν είμαι σίγουρη για το πότε, εννοώ ότι η στιγμή δεν ταυτίζεται χρονικά με την έκδοση του πρώτου βιβλίου μου. Ήταν μια διαδικασία που είχε αρχίσει πολλά χρόνια πριν, πέρασε μέσα από πολύ διάβασμα, συγγραφή μικρών κειμένων, σαν «Τα σκόρπια χαρτιά της Πηνελόπης» της Αγγελική Ρουκ έτσι κι εγώ έσβηνα κι έσκιζα… μέχρι που όλα πήραν τον δρόμο τους.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποια η πηγή έμπνευσης της ιστορίας του βιβλίου σας; Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του;

Τ.Κ. Η ιδέα για το βιβλίο άρχισε να διαμορφώνεται σταδιακά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η
συγγραφή άρχισε μετά το τέλος της και διήρκησε περίπου ένα χρόνο. Η κοινωνική αυτή συνθήκη μέσα στην οποία όλοι ζήσαμε, δοκιμάζοντας τα ψυχικά και κοινωνικά μας όρια, έγινε αφορμή για τη συγγραφή του βιβλίου. Η πανδημία δοκίμασε τις αντοχές μας, προσδίδοντας άλλον εκθέτη σε προβλήματα που υπήρχαν ή υπέβοσκαν κι έτσι προέκυψε «Η σκιά του κηπουρού».

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Τί μπορεί να υποβόσκει πίσω από τον τίτλο ''Η σκιά του κηπουρού'';

Τ.Κ. Ο τίτλος είναι μεταφορικός. Ο κεντρικός ήρωας μου είναι ένας μετανάστης, θυρωρός πολυκατοικίας και κηπουρός. Κάτω από τη σκιά του ανθίζει η χαμένη ανθρωπιά, καθώς εκείνος φροντίζει και στέργει τους γύρω του, τους ήρωες, κι αυτοί τρέφονται από το ενδιαφέρον του καθώς δοκιμάζουν τα ψυχικά και κοινωνικά όρια τους μέσα στην κοινωνική δυστοπία που ζουν. Ο κηπουρός μου τους απλώνει το χέρι, αγγίζει χωρίς φόβο σε μια εποχή που η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι επιταγή και «απαγορεύεται ρητά η ρίψις δακρύων», όπως γράφει η Κική Δημουλά.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Τί θα επιθυμούσατε να αποκομίσουν οι αναγνώστες/στριες από την ανάγνωση του βιβλίου σας;

Τ.Κ. Θα ήθελα διαβάζοντας να ζεσταθεί η καρδιά τους από την ελπίδα και να χαμογελάσουν, γιατί το
χιούμορ έχει σπουδαίο ρόλο στην αφήγηση. Η ιστορία με γλυκόπικρο χιούμορ προσεγγίζει τα θέματα που θίγονται και μεταφέρει ένα αισιόδοξο μήνυμα: η χαμένη ανθρωπιά βρίσκει ακόμα και σε καιρούς ισκιωμένους από τον φόβο μια χαραμάδα να ξετρυπώσει για να ανθήσει μια νέα σχέση με τον συνάνθρωπο και τον εαυτό μας. Αυτό, ίσως, να είναι η λυτρωτική διέξοδος που ο Άνθρωπος σήμερα αναζητά. Θα ήθελα ο αναγνώστης να γίνει κοινωνός αυτού του μηνύματος.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Αγαπημένο βιβλίο και συγγραφέας;
 
Τ.Κ. Πολλά είναι τα αγαπημένα μου βιβλία και οι συγγραφείς, δεν μπορώ να αναφέρω μόνο ένα... Αγαπημένες είναι οι νουβέλες του Μιχάλη Μακρόπουλου, τα πεζά κείμενα - διηγήματα του Αργύρη Χιόνη, τα μυθιστορήματα της Ιωάννας Καρυστιάνη («Σακιά») και της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ (Anna, soror).

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Τέλος, τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τη συγγραφή;

Τ.Κ. Θα τους συμβούλευα να γράφουν, να γράφουν… και μην εγκαταλείψουν ποτέ την προσπάθεια
να προσεγγίσουν το αναγνωστικό κοινό παρά τις δυσκολίες.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat



Συνέντευξη με την συγγραφέα Τίνα Κατσούλη Συνέντευξη με την συγγραφέα Τίνα Κατσούλη Reviewed by Dominica on Απριλίου 24, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.