Η Εκδίκηση της Ωραίας Κοιμωμένης



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

    Έχω ξαναπεί καί στο παρελθόν πως τα παραμύθια δεν είναι μόνο για τα παιδιά αλλά καί για όσους αισθάνονται παιδιά ανεξαρτήτως ηλικίας. Σήμερα διάβασα καί διασκέδασα πάρα πολύ παρέα με το βιβίο ''Η Εκδίκηση της Ωραίας Κοιμωμένης'' από τον συγγραφέα κύριο Κλέαρχο Σταματουλάκη. Πρόκειται -όπως αναφέρει καί στο εξώφυλλο- για ένα αντιπαραμύθι για μεγάλους. Άν καί αρχικά παραξενεύτηκα διαβάζοντας αυτήν την φράση,στην πορεία κατάλαβα τι εννοούσε.
   Εδώ έχουμε ένα έξυπνο,ευφάνταστο κι άκρως χιουμοριστικό βιβλίο που από τις πρώτες του κιόλας σελίδες μας χαρίζει πολύ γέλιο καί υπόσχεται πως θα μας κρατήσει πολύ καλή συντροφιά. Εγώ για να είμαι ειλικρινής το διάβασα πολύ γρήγορα κι γέλασα με την ψυχή μου.
   Άν καί είναι το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα,το βρήκα αρκετά καλογραμμένο με ωραίο λόγο καί δομή,καθόλου κουραστικό καί απαλλαγμένο από περιττές επαναλήψεις καί τάσεις εντυπωσιασμού.
Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί καθημερινή απλή γλώσσα διανθισμένη από την απαραίτητη χρήση της αργκό με αποτέλεσμα ένα πιο οικείο καί προσιτό για τον αναγνώστη βιβλίο. Επιπλέον βρήκα κατατοπιστικές αρκετά τις περιγραφές καί νόμιζα πως τα έβλεπα να διαδραματίζονται μπροστά μου.
   Οι χαρακτήρες των ηρώων ήταν εξίσου μία πολύ ευχάριστη έκπληξη. Ο συγγραφέας τους ''πλάθει'' με έναν ιδιαίτερο αλλά πολύ ταιριαστό τρόπο που βοηθάνε στην ομαλή εξέλιξη της πλοκής του βιβλίου. Έξυπνοι,δυναμικοί,αθώοι ακόμη καί δολοπλόκοι όλοι/ες τους μας βγάζουν συναισθήματα συμπάθειας καί αντιπάθειας. Για μένα αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί δείχνει αν το βιβλίο έχει επιτύχει τον σκοπό του δηλαδή να μας ιντριγκάρει καί να θέλουμε να το διαβάσουμε όλο.
    Όσο για την υπόθεση τί να σας πώ; Νομίζω πως όλοι/ες γνωρίζουμε από την παιδική μας ηλικία το παραμύθι της ωραίας κοιμωμένης. Εδώ το έχουμε στην ενήλικη πλέον μορφή του που κατά την άποψή μου είναι πιο ωραίο καί πιο ουσιώδες από το πρωτότυπο. Νομίζω ότι θα σας κάνει να δείτε με άλλο μάτι το νόημα καί την πραγματική αξία των παραμυθιών.
   Φτάνοντας στο τέλος της κριτικής μου -αν καί θα το έχετε ήδη καταλάβει- να σας πώ ότι πρόκειται για ένα από τα πιο αγαπημένα μου χιουμοριστικά βιβλία. Πρέπει να το διαβάσετε για να αντιληφθείτε απόλυτα το τι εννοώ. Μέχρι την επόμενη φορά σας εύχομαι καλές αναγνώσεις.

                                                              ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Κάποιος θα µε πει τρελή, υστερικιά, κουκουρούκου. Τώρα αυτά. Τότε, ήµουν ένα λουλούδι του µπαχτσέ. Γλυκιά, ευγενική, τσουπωτή, το φως της Αυγής − εξ ου και τ’ όνοµά µου. Τώρα, βρίζω σαν λιµενεργάτης, δεν σηκώνω πολλά-πολλά και έχω σαφρακιάσει. Τι έφταιξε; Πέρνα εσύ 30 χρόνια τάβλα, ελαφρώς βιασµένη από έναν ηλίθιο πρίγκιπα, που σε γκάστρωσε κιόλα, να σου πω εγώ. Ξυπνάς πενηντάρα, µε σακούλες κάτω από τα µάτια −γιατί ποιος να σου βάλει ενυδατική στο κώµα−, µ’ έναν στόκο για γιο κι ένα ρεµάλι να σου τρώει το βιος. Λυπάµαι, αλλά έπρεπε να πεθάνει.

Υ.Γ. Συγχαρητήρια για την εξαιρετικότατη επιμέλεια που έχει γίνει τόσο στο εξώφυλλο όσο καί στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΚΛΕΑΡΧΟΣ ΣΤΑΜΑΤΟΥΛΑΚΗΣ

-Το σκίτσο εξωφύλλου ανήκει στον ζωγράφο Μιχάλη Σισμανίδη.

-Το σκίτσο οπισθοφύλλου αποτελεί σχέδιο μόδας καί έγινε αποκλειστικά για το βιβλίο από τον διάσημο οίκο Deux Hommes.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ
Η Εκδίκηση της Ωραίας Κοιμωμένης Η Εκδίκηση της Ωραίας Κοιμωμένης Reviewed by Dominica on Ιουνίου 06, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.